Het online domein van de Nederlandse wijn
Gastvrijheid Nederlandse wijnboeren

Hoe zit het met de gastvrijheid van Nederlandse wijnboeren?

Sebastiaan stond al een paar keer voor een gesloten deur bij een Nederlands wijndomein. Hoe zit het eigenlijk met de gastvrijheid van Nederlandse wijnboeren? Hij maakt de vergelijking met Duitsland en Frankrijk. Tijdens de zomervakantie loopt hij meestal wel even binnen bij een wijndomein in het buitenland, want hij neemt graag een paar flesjes mee naar huis. Meestal staan de proefglazen al klaar. Dit jaar brengt Sebastiaan zijn vakantie door in eigen land. Klopt het dat Nederlandse wijnboeren niet zo happig zijn op gasten?

Barbara Haverkamp weet hoe het zit. Voor haar boek Wijnroutes Nederland & België bezocht ze nogal wat wijnboeren in de Lage Landen. “Met mijn boek inspireer ik mensen om wijnhuizen dicht bij of juist iets verder van huis te gaan ontdekken. In mijn ervaring zijn Nederlandse wijnboeren minstens zo gastvrij als hun collega’s in Duitsland en Frankrijk. Maar het is wel zo dat je meestal met bepaalde openingstijden te maken hebt. Vooral als je een wat kleiner wijndomein wilt bezoeken, is het slim om van tevoren even te bellen.”

Drukke periode

Daarmee geeft Barbara al aan dat de beschikbaarheid van een wijnboer afhankelijk is van de grootte van de wijngaard. Er zijn in Nederland niet zo heel veel domeinen met een oppervlakte van 10 hectare of meer. “In kleinere wijngaarden doet de wijnboer z’n werk alleen of met z’n partner. Dan is het met name in periodes dat er heel veel werk te doen is in de wijngaard niet haalbaar om tussendoor steeds mensen te ontvangen en flessen open te maken.” Uitgerekend de zomer is zo’n drukke periode. Dan explodeert het groen in de wijngaard.

Afspraak

Bij de grotere domeinen in Nederland zijn bezoekers in de zomermaanden de hele week door van harte welkom. Daar kun je wijnen proeven en aan rondleidingen deelnemen. De gemiddelde grootte van Nederlandse wijndomeinen is 2 hectare. Dat betekent dat de wijnboeren het werk meestal alleen en soms zelfs in deeltijd doen. “In Duitsland en Frankrijk zijn de meeste wijngaarden wat groter en zijn wijnboeren misschien meer ingesteld op een bezoek, maar mijn ervaring is dat het ook daar op prijs wordt gesteld als je een afspraak maakt”, benadrukt Barbara.

Gastvrijheid in de genen

Steeds meer mensen genieten van Nederlandse wijn. Daar halen wijnboeren veel voldoening uit. Ze zijn meestal erg benieuwd wat je van hun wijnen vindt. Gastvrijheid zit in hun genen. Als het maar een beetje kan laten ze je graag proeven. “Wanneer je vooraf even kijkt naar de openingstijden of een afspraak maakt, word je met open armen ontvangen. Toen ik mijn boek schreef, werd ik verrast door wat Nederlandse wijngaarden te bieden hebben. Dat je zo dicht bij huis, op zoveel plekken, deze beleving kunt krijgen was nieuw voor mij.”

Barbara Haverkamp expert
Expert

Barbara Haverkamp

Barbara Haverkamp is een wijnliefhebber pur sang met de nodige wijndiploma’s op zak. Ze schreef het boek Wijnroutes Nederland en België en ontwikkelde een voorliefde voor wijn uit de Lage Landen.
Door haar passie voor wijn te combineren met haar jarenlange marketingervaring heeft Barbara van haar hobby haar werk kunnen maken. Ze is eigenaar van De Wijnwijven, waarmee ze evenementen organiseert en over wijn schrijft. Ook is ze mede-eigenaar van Buro On/Off, een PR & Marketing agency gespecialiseerd in wijn, drinks en food. Zodoende mag ze voor de mooiste wijnmerken werken.

Barbara is expert op het gebied van wijntoerisme in Nederland.

Uit alle inzendingen voor de Wijnvraag van de Maand kozen we deze keer de vraag van Sebastiaan. Hij verdient hiermee een fles Nederlandse wijn of het boek Wijnroutes Nederland & België. Heb je ook een vraag voor ons team van experts? Je kunt onderstaand contactformulier gebruiken om doorlopend vragen in te sturen. Als we de volgende keer jouw vraag selecteren verdien je ook zo’n fraai boek of mooie fles.

    Terug naar boven