Het online domein van de Nederlandse wijn
wijnroutes zuid-limburg

Nieuwe wijnroutes voor wandelaars in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is een wijnregio. Dat moet iedereen weten, inwoners van de regio en toeristen uit het hele land. Daarom presenteerde Visit Zuid-Limburg deze maand drie nieuwe wijnroutes voor wandelaars. Het zijn educatieve routes. Gaandeweg kunnen wandelaars nog beter kennis maken van de wereld van de Zuid-Limburgse wijn. En die wijn is niet alleen lekker, maar ook goed voor het toerisme!

De wijnroutes zijn een product van de samenwerking van de toerismebranche en gemeenten. Dat benadrukt Anya Niewierra, directeur van Visit Zuid-Limburg. “Samen zien wij mogelijkheden voor de ontwikkeling van de wijncultuur in onze regio. Met deze routes trekken wij nieuwe Bourgondiërs naar Zuid-Limburg. Deze wijnregio heeft hen veel te bieden.” Dat klopt. De wijngaarden schieten als paddenstoelen uit de grond. En de wijnen scoren steeds beter. De combinatie met het heuvellandschap maakt deze wijnregio uniek in Nederland.

Informatieborden

De gemeenten Eijsden-Margraten en Voerendaal omarmen de wijncultuur. Er zit brood in. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de ontwikkelingen in Noorbeek. Het dorp ontpopte zich als een heus wijndorp met 7 wijngaarden. Noorbeek beschikt zelfs over een distilleerderij. Die maakt van de druivenschillen uit de wijngaarden distillaten. De Wijngaardenwandeling Noorbeek voert de wandelaars langs alle 7 wijngaarden. Dat levert fraaie vergezichten en interessante wijnweetjes op. Informatieborden bij Les Dames et du Vin, Wijndomein Heerenhuys der Pley en Wijndomein Mergelsberg vertellen over de bedrijven, het terroir, de druivenrassen en de wijnsoorten.

Cittaslow

Eijsden-Margraten heeft een Cittaslow keurmerk. Dat betekent dat de gemeente een topper is op het gebied van onder andere landschap, streekproducten, cultuurhistorie en identiteit. Daarom past een wijnroute volgens wethouder Gerry Jacobs prima in dat kader: “In elke woonkern willen wij een ‘ommetje’ hebben. De ontwikkeling van de wijnbouw in Noorbeek vroeg om een wijnwandeling. Ik ben hier trots op.”

Terroir

In Voerendaal zijn twee wijnroutes gepresenteerd. Dat gebeurde in samenwerking met Land van Kalk. Wethouder Peter Thomas is er fier op. Hij verwacht dat nu nog meer mensen de regio ontdekken. De wethouder verwijst naar het terroir in zijn gemeente: “Het Land van Kalk kun je letterlijk en figuurlijk proeven.” Daarom liggen wijnroutes voor de hand. “Goede wijn behoeft geen krans, maar deze routes geven nog meer mensen de kans om de proef op de som te nemen en onze prachtige regio te ontdekken.”

Streekproducten

In de buurt van Ubachsberg groeien de druiven van Domaine Salamander, Wijngaard Sint Martinus (locatie Langeberg) en Wijngoed Fromberg. De Route des Vins Ubachsberg langs deze domeinen is 12 kilometer lang. Hij linkt aan de al bestaande Route des Vins Wahlwiller-Eys. Op de locatie Langeberg van Sint Martinus is tot en met 11 oktober het pop-up restaurant Wijnrestaurant op het Land gevestigd. Er staan regionale wijnen en gerechten van streekproducten op de kaart.

Hoezo, wijnregio?

Route des Vins Winthagen voert de wandelaars langs Landgoed Overst, Wijngaard Kunrader Vallei en Wijngaard Sint Martinus (locatie Kalkberg). De route is 8 kilometer lang. De twee routes in de gemeente Voerendaal kunnen via de Karstraat aan elkaar gekoppeld worden. In de wijnroutes zijn nog niet eens alle wijngaarden opgenomen. Hoezo, wijnregio? In Voerendaal liggen ook nog Domein De Vrakelberg, Villa De Proosdij en Wijngaard Kruisboom. 

Foto: Etienne van Sloun

Terug naar boven