Visit Zuid-Limburg presenteerde alweer de 7e wijnwandelroute. En die moest wel door gemeente Vaals voeren. Een trotse wethouder Jean-Paul Kompier onderstreepte dat nog even: “Met Wijndomein Sint Martinus in Vijlen en Domein Holset in Lemiers beschikken we over 2 juwelen van wijnbedrijven binnen onze gemeentegrenzen.” De route door het 5-sterrenlandschap is ruim 11 kilometer lang. Maar dat is niet de grootste uitdaging. Dat zijn natuurlijk de kuitenbijters. Onderweg krijgen de wandelaars een stoomcursus over lokale wijnen. En de liefhebbers kunnen even proeven.
De wijnwandelroutes in Zuid-Limburg zijn niet meer op één hand te tellen. Visit Zuid-Limburg doet er alles aan om het wijntoerisme een boost te geven. De nieuwste route mag er zijn. Niet alleen omdat hij 2 domeinen met klinkende namen aandoet. Het landschap is adembenemend mooi! Vaals is de hoogst gelegen gemeente van Nederland. En dat voel je in de kuiten, maar het is de moeite waard. “Onderweg geniet je van prachtige vergezichten, wandel je door het Vijlenerbos en ervaar je karakteristieke dorpjes.”
Proeven
Wijndomein Sint Martinus en Domein Holset zijn geen kleine bedrijven. Daarom kunnen ze ruime openingstijden hanteren. Als wandelaar sta je niet snel voor een gesloten deur. Dat betekent dat je onderweg hun wijnen kan proeven. Dat geeft deze 7e wijnwandelroute iets extra’s. Beide domeinen verzorgen ook rondleidingen. En ben je zo verstandig om na een paar glazen wijn niet meer achter het stuur te stappen? Dan kun je in de bed & breakfast van het bruisend wijnhuis Domein Holset terecht. Er zijn 7 comfortabele kamers te boeken, waarvan een aantal met uitzicht op de wijngaarden.
Kerken en kruisen
Naast de 2 gerenommeerde wijngaarden heeft deze wandelroute nog meer in petto. De omgeving staat vol met religieus erfgoed. Van kerken en kruisen tot een heuse Lourdesgrot. Wandelaars trekken door het enige echte bergdorpje van Nederland, waarnaar Sint Martinus 3 instapwijnen vernoemde. En de wandelroute voert last but not least ook nog eens door het landschap rond Cottessen. Daar liggen in de omgeving van de kabbelende Geul de vakwerkhuizen als uitgestrooide pepermuntjes in het groene landschap. Schitterend!
Romeinen en monniken
In dit gebied liep in een ver verleden de heirbaan van Aken naar Maastricht. De Romeinen hadden al verdraaid goed in de smiezen dat Limburg gemaakt was voor de wijnbouw. Monniken maakten daar eeuwen later werk van. De 2 wijnbedrijven langs de route zijn iets jonger. Voor de voorzichtige start van Sint Martinus moeten we terug naar 1986. Toen begon Hans Beurskens met een bescheiden hobby-wijngaard in Vaals. Later verhuisde hij naar Vijlen. Daar nam zoon Stan het stokje over. Inmiddels is het domein uitgegroeid tot een bedrijf van 28 hectare met 126.000 wijnstokken.
Rott
De wijngaarden van Sint Martinus liggen verspreid over heel Zuid-Limburg. De 7e wijnwandelroute voert langs wijngaard Villare. Die ligt op 200 meter hoogte en dicht in de buurt van het hoofdkwartier in Rott. Daar is ook de duurzame en moderne wijnmakerij gevestigd. Dit hooggelegen gebied heeft een microklimaat met hogere temperaturen dan de rest van Nederland. De Ardennen en de Eifel houden nare onweersbuien (meestal) op een afstandje. Stan Beurskens is vooral bekend door de teelt van nieuwe en meer resistente druivenrassen.
Holset
Domein Holset begon in 2008. Toen gingen de eerste wijnstokken de grond in. In 2014 maakte het wijnhuis de eerste mousserende wijn. Het domein is inmiddels uitgegroeid tot 10,5 hectare en er rollen nu elk jaar 50.000 flessen met bubbels uit de bottelmachine. Het bedrijf teelt klassieke en nieuwe druivenrassen. Domein Holset maakt mousserende wijnen volgends de méthode traditionnelle met een 2e gisting op de fles. Dat arbeidsintensieve en langdurige proces vindt helemaal plaats in de eigen wijnmakerij in Lemiers. En dat is in Nederland bijzonder, want de meeste wijnboeren besteden die klus uit aan een Duitse collega.