In Overijssel riepen de wijnschrijvers Ilse en Roelof Visscher uit tot de grote winnaars van de Wijnkeuring van de Lage Landen. En terecht. Het duo uit Bentelo sleepte maar liefst 4 gouden en 3 zilveren medailles in de wacht. Als klap op de vuurpijl werden ze ook nog uitgeroepen tot beste wijngaardeniers van 2022. Daar kun je mee thuiskomen. ”Dit is een kroon op het werk van onze medewerkers en van onze zoon Mart, die sinds 2020 als opvolger in het bedrijf zit. En ja, natuurlijk ook superfijn voor onszelf.”
Ilse en Roelof zijn ondernemers in wijn. Dat begon in 2000 met de aanplant van een wijngaard in Bentelo. Daar was nogal wat lef voor nodig. Nergens in Europa was toen zó noordelijk een wijngaard aangeplant. Inmiddels beheren de twee 6,5 hectare aan wijngaarden rond hun hoofdkwartier in Bentelo. Dat is goed voor een opbrengst van 25.000 flessen per jaar. Daarmee haakt Wijngaard Hof van Twente aan bij de kopgroep van grotere wijndomeinen in Nederland.
Neerlands Wijnmakerij
Maar dat is niet alles. In 2010 openden zij een moderne en professionele wijnmakerij van bijna 900 m² met een capaciteit voor 150.000 liter. Er kunnen tegelijk 50 verschillende wijnen gemaakt worden. In Neerlands Wijnmakerij maken Ilse en Roelof inmiddels de wijnen van 30 Nederlandse wijngaarden, waaronder De Reestlandhoeve, Wijngaard Hesselink en Wijngoed Gelders Laren. Dat doen ze in samenspraak met de wijnboeren. En met een team van ervaren wijnmakers. Daarmee levert het duo een stevige bijdrage aan de positieve ontwikkelingen in de Nederlandse wijnbouw. Daar moet nog een prijs voor worden uitgevonden.
Europese wijnkeuringen
Hof van Twente doet niet elk jaar mee aan de Wijnkeuring van de Lage Landen. In tegenstelling tot andere grote spelers als Betuws Wijndomein en Sint Martinus. Toch staat de prijzenkast in Bentelo vol. In 2021 stuurden Ilse en Roelof wijnen in voor de Austrian Wine Challenga (AWC) in Wenen. “We doen graag mee aan belangrijke wijnkeuringen in Europa”, meldt Roelof. “Maar belangrijker dan medailles en bekers vinden we het oordeel van een deskundige jury. Dat bevestigt dat je het goed doet.”
Goud en zilver
Bij de AWC resulteerde dat vorig jaar nog in een gouden medaille voor de Regent Barrique Reserve 2018 en zilver voor de Solaris 2020. De wijnen die Hof van Twente instuurde voor de Wijnkeuring van de Lage Landen gingen in 2018, 2019 en 2021 de fles in. Goud was er voor de rode Regent Barrique Reserve 2018 en Sueterie Rood Select 2019 en voor de witte Johanniter 2021 en Sueterie Edelzoet 2021. De drie zilveren medailles gingen naar een rode, een witte en een mousserende wijn. “We zijn er supertrots op en erg blij mee.”
Goed bezig
Natuurlijk dienen de wijnkeuringen een marketingdoel. Het helpt wijnmakers hun producten aan de man te brengen. Toch hebben ze dat amper nodig. De meeste Nederlandse wijnen zijn al uitverkocht, voordat de volgende jaargang de fles ingaat. Harold Hamersa wees er nog maar eens op dat wijnen bij de Wijnkeuring van de Lage Landen blind beoordeeld worden door een internationaal gezelschap: “Dat betekent dat we ons qua kwaliteit van de wijnen kunnen meten aan traditionele wijnlanden. Als je in de prijzen valt, dan ben je heel goed bezig.”
- 24 september 2023Wat de waarde is van medailles uit Wenen
- 10 september 2023Meer goud dan ooit bij Wijnkeuring van de Lage Landen
- 04 september 2023Wat de Wijnkeuring van de Lage Landen in petto heeft
- 14 augustus 2023Waarom een wijnboer uit Drempt blij is met goud voor Brut
- 16 oktober 2022Weense medailles voor wijnmakers uit Limburg en Overijssel