Overal in Nederland maken wijnboeren een goede wijn. Zelfs op plekken waar je dat nou niet meteen verwacht. Het bewijs? Een wijn uit de platte en winderige polder van Noord-Holland was goed voor een bronzen medaille op de internationale keuring van het Staatliches Weinbouwinstitut Freiburg. Daar is de maker, Siem Loos van Wijngaard Saalhof, maar wat trots op: “Het is fantastisch dat je in zo’n grote competitie een bronzen medaille behaalt met een Nederlands product.” De naam van de soepele en lichtvoetige mousserende wijn spreekt boekdelen: ‘Mirakel uit West-Friesland’.
Wijngaard Saalhof heeft een mooi plekje in de polder, ergens tussen de Hollandse stadjes Alkmaar en Enkhuizen. Het bedrijf werkt vooral met nieuwe druivenrassen, zoals Johanniter, en Souvignier Gris. De wijngaard is niet de enige inkomstenbron. Er is een bed & breakfast en een uitstekend restaurant. Daarnaast verhuurt de wijnboer camperplaatsen en vakantiewoningen.
Het geheim heet Isabella
De Secco van Saalhof is gemaakt van de Johanniter. Hij wordt gebotteld in Duitsland. Dat gebeurt wel vaker bij mousserende wijnen uit Nederland. Het geheim van de Secco is volgens Siem Loos de toevoeging van de Isabella: “Dat is een heel oud druivenras, dat ik herontdekt heb. Tijdens de vakantie vond ik die op een markt in Perpignan. Daarmee hebben we geëxperimenteerd. De smaak is bijzonder vanwege aroma’s van aardbei. Dat geeft de Secco net een andere touch.”
Zomer- en dessertwijnen
De Isabella is een kruising tussen rassen van de Vitis labrusca en de Vitis vinifera. Hij wordt veel verbouwd in Georgië en de landen daaromheen, maar komt ook in Noord- en Zuid-Amerika voor en zelfs in Frankrijk en Italië. De Isabella wordt ervan verdacht de Phylloxera naar Europa te hebben gebracht. Daarom vindt de oude wereld hem niet geschikt als onderstam. Hij kan goed tegen tropische klimaatomstandigheden, maar heeft als nadeel dat hij gevoelig is voor schuimmels.
Aardbeienaroma’s
Omdat de druif afstamt van de Vitis labrusca, heeft de wijn een wat muffe ondertoon. De ene wijnmaker laat hem daarom links liggen, terwijl de andere toch bezwijkt voor zijn aardbeienaroma’s. Italianen waarderen de Isabella als druif voor zomer- en dessertwijnen. Hun Fragalino heeft een lichtroze kleur en die typische zoete smaak met aardbeienaroma’s. Deze Italiaanse wijn wordt vergeleken met een goede muscat met hint van sprits en honing.
Dominante druif
In het begin van de 19e eeuw was de Isabelle een bijzonder dominante druif in de Amerikaanse wijnbouw. Dat is nu heel anders. In de staat New York is er amper 22 hectare Isabella te vinden. Daar gebruiken wijnboeren de druif, evenals in het Noord-Hollandse Wognum, om een mousserende wijn van te maken. Maar er zijn ook landen waar de Isabella nog op grote schaal wordt verbouwd, bijvoorbeeld in Brazilië (10.000 ha) en Moldavië (11.000 ha).
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?