Het online domein van de Nederlandse wijn
Winnende wijnboeren

Passie van winnende wijnboeren besmet starters met virus

De grote winnaars tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen zijn Diederik Beker van het Betuws Wijndomein en Stan Beurskens van Sint Martinus.  Diederik nam 19 medailles mee naar huis. En Stan maar liefst 27. De groei van de wijnbouw in Nederland is onder andere aan deze winnende wijnboeren te danken. Wijn maken is een virus. Diederik en Stan besmetten potentiële starters in de wijnbouw ermee. Ze delen hun passie en kennis. En prompt gaan de nieuwelingen er ook met medailles vandoor.

Dat verhaal vertelt de foto met de prijswinnaars. Diederik (1e van links op de voorste rij) en Stan (3e van rechts op de voorste rij) staan er samen met ervaren collega’s en met de nieuwelingen op. Mede dankzij hun overdracht van het virus sneuvelden records. Het aantal deelnemende wijngaarden en ingestuurde wijnen was nog nooit zo groot. Een heuse medailleregen is het gevolg. Het aantal winnende wijnboeren stijgt. De kwantitatieve en kwalitatieve groei van de wijnbouw in Nederland gaan hand in hand.

Gaandeweg leren

De oogst van 2020 was pas de 2e echte oogst voor Arjan Stam van Wijngaard Keulenhof in Elst. Toch beloonden de keurmeesters hem met 1 keer goud en 2 keer zilver. Daar is hij erg blij mee: “Dit is een momentopname, maar het motiveert enorm als je wijnen zoveel waardering krijgen.”  Arjan is al 20 jaar met wijn in de weer en keek als vrijwilliger mee in de keuken van het Betuws Wijndomein. “Diederik adviseerde mij uiteindelijk om de sprong maar te wagen. Gaandeweg leer je het meest. En als ik er niet uit kom, kan ik hem altijd bellen.”

Kwaliteit

Het verhaal van Sander Kroeze lijkt op dat van Arjan. Hij begon in 2017 met de aanplant van De Nieuwe Fontein in Culemborg. De keurmeesters verrasten hem met 3 zilveren medailles. “Ik leerde het vak van Diederik toen ik werkzaam was bij het Betuws Wijndomein. Daar komt bij dat mijn vader fruitteler is. Dat scheelt. Het telen van fruit is mij niet onbekend. Diederik doet het werk in de kelder, maar ik doe al het werk in de wijngaard. En als ik Diederik mag geloven bepaalt dat 70% van de kwaliteit van de wijn.” 

Nieuwe start

Stan Beurskens runt een wijndomein van 28 hectare en produceert pakweg 120.000 flessen wijn per jaar. Daarnaast adviseert hij 50 wijnboeren in binnen- en buitenland. Douwe en Jantiene Broersma besloten in 2003 om het roer helemaal om te gooien, van transportbedrijf naar wijngaard. Bij de nieuwe start adviseerde Stan. En dat doet hij nog steeds. De mousserende wijnen van hun wijngaard De Frysling vallen steevast in de prijzen. In het hoge noorden rijpen de druiven goed, maar houden ze veel zuren. Ideaal voor het maken van mousserende wijnen.

Burenhulp

Hoewel hij inmiddels een ervaren wijnboer is, spart Henk Breugem van wijngaard Aan de Breede Beek nog regelmatig met Stan. De Limburger adviseert hem bij de vinificatie van de wijnen. Henk sleepte tijdens de wijnkeuring zelf 1 gouden en 5 zilveren medailles in de wacht. Een paar jaar geleden hielp hij op zijn beurt de buren van Wijnhoeve Middeldorp op weg. Hij adviseerde Ties en Roelof van Dijk bij de keuze van druivenrassen. De buren gingen prompt met 1 keer zilver en 2 keer brons terug naar Nijkerk.

Beste wijngaardeniers

De winnende wijnboeren Diederik en Stan werden (samen met Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink) bij de Wijnkeuring van de Lage Landen voor de zoveelste keer uitgeroepen tot beste wijngaardeniers. Die ereprijs deelden zij overigens al eens met Henk Breugem en ook met  Douwe en Jantiene Broersma. Overal waar de winnende wijnboeren komen, besmetten zij anderen met het virus. Dat is voor de echte doorzetters misschien wel het begin van een succesverhaal, want wijn maken is een heel klein beetje romantiek en verder vooral hard werken.  

Terug naar boven