Welkom in de wijnwereld. Wil je meer weten over wijn en vooral over wijn van eigen bodem? Dan moet je op het online domein van de Nederlandse wijn zijn. Hier lees je het eerlijke verhaal. Nederlandsewijngids.nl heeft geen aandelen in wijn van eigen bodem en is onafhankelijk. Wij vertellen je alles over Nederlandse wijnboeren en hun duurzame product. Daar zit iets achter: meer weten over wijn helpt je om er intenser en verstandig van te genieten. En daar is het ons om te doen.
De wereld van de wijn lijkt soms het exclusieve domein van een kleine kring van ingewijden. Meestal bejaarde en besnorde mannen. In een rokerige salon dansen ze de wals. Niet met hun vrouw, maar met hun glas. En met onsmakelijke rituelen stellen ze vast dat die Grand Cru niet van ’68 maar toch echt van ’69 is. Nederlandsewijngids.nl doet niet mee aan dikdoenerij. Wij doen heel gewoon over wijn. Iedereen moet er van kunnen genieten.
De resultaten van het onderzoek werden eind 2020 gepubliceerd. Daaruit blijkt dat een stukje kaas en één glas rode wijn per dag ons scherp houden. Ook op onze oude dag.
Klinedinst durft zelfs nog een stapje verder te gaan: “Met de juiste voedingskeuze kunnen we dementie voorkomen”. Hij wijst er op dat te veel drinken een averechts effect heeft. Een matige alcoholconsumptie pakt goed uit. “Ik was aangenaam verrast,” bekent Willette. Wie niet?
Gelukkig wint die kijk op wijn steeds meer terrein. “In mijn ervaring hebben mensen die zich als wijndeskundige opwerpen onveranderlijk weinig anders te bieden dan vooroordelen.” Dat zegt niemand minder dan Jancis Robinson. Je komt haar vaker tegen op het online domein van de Nederlandse wijn. Jancis Robinson is de Grande Dame van de internationale wijnschrijvers. Zij benadrukt dat er bij de beoordeling van wijn uiteindelijk maar één ding telt: wat vind jij lekker? Dat roept wel een vraag op. Als het zo simpel is, waarom moet je dan meer weten over wijn? Zonder een beetje kennis van zaken is de wereld van de wijn een doolhof. Hoe vind je daarin de wijnen die jij lekker vindt? Culinair journalist Onno Kleyn zou zeggen: “Door kennis meer genoegen.”
Het online domein van de Nederlandse wijn neemt je mee op ontdekkingsreis. We nemen een duik in de wereld van de Nederlandse wijn. Maar onderweg pik je ook veel basisinformatie over wijn op. Er zijn bijvoorbeeld een heleboel fruitsoorten waar je wijn van kunt maken. Maar waag het niet om al die drankjes ook zo te noemen. Alleen de alcoholische drank die gemaakt is van vergiste druiven mag je wijn noemen. Dat is zo vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Wijn is een beschermde aanduiding. Na de oogst kneust een wijnboer zijn druiven. Dat zorgt voor de vergisting. En de suiker in de druiven wordt omgezet in alcohol. De alcohol heeft invloed op de smaak en de rijping van de wijn.
Voor een stevige en volle wijn moet je meestal iets meer betalen. Maar dat mag de pret niet drukken. Toch? Spaanse wetenschappers lieten 21 personen diverse rode wijnen proeven. En tot hun grote verrassing scoorden de wijnen met een laag alcoholpercentage het best op smaak.
Het deel van de hersenen dat voor onze smaakbeleving zorgt, bleek bij lichtere wijnen een stuk actiever dan bij zware wijnen. En het spoorde in wijnen met een laag alcoholpercentage dus ook meer aroma’s op. Hoe komt dat? Alcohol verdooft de smaakpapillen. Daarom ervaar je in een wijn met meer alcohol iets minder smaak. Anders gezegd: het proeven van een wijn wordt lastiger naarmate er meer alcohol in zit. Niet vergeten als je boodschappen gaat doen!
Een glas wijn bevat meestal 11 tot 15% alcohol. De rest is vooral water. Er zijn ook wijnen met een hoger alcoholpercentage, zoals Port en Sherry. Dat zijn versterkte wijnen. Daar is alcohol aan toegevoegd. Op het online domein van de Nederlandse wijn draaien we er niet omheen: alcohol heeft invloed op je gezondheid. Dat zorgt met regelmaat voor boeiende discussies. Alcohol is kankerverwekkend. Dat is aangetoond. Daarom adviseert de Gezondheidsraad om niet meer dan één glas per dag te drinken.
Meer weten over wijn betekent ook dat je de risico’s van alcoholgebruik leert onderkennen. Ga er verstandig mee om. Anders gezegd: geniet, maar drink met mate! 8 van de 10 Nederlanders drinken weleens alcohol. De een kan meer aan dan de ander. Iedereen reageert anders op het drinken van alcohol. 1 op de 14 Nederlanders drinkt sowieso te veel. Als je geen controle (meer) hebt over je alcoholgebruik is het slim om geen druppel meer te drinken! De andere kant van het verhaal is dat het drinken van één glas per dag ook positieve effecten heeft. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat het goed is voor hart en bloedvaten en het voorkomen van dementie. Maar er is meer te zeggen over de invloed van wijn. Harold Hamersma schreef er een boek over: Wijnreis door mijn lichaam.
Lastige vraag, want het handboek is geschreven in voor ons onleesbaar spijkerschrift. Deskundigen vertellen dat het vooral gaat over wijn als medicijn. In combinatie met een beetje honing werd het bijvoorbeeld gebruikt tegen hoesten.
Ongeveer 2000 jaar laten maakten de Egyptenaren een gezondheidsmix van wijn met dennenhars en kruiden. Zij schreven wijn onder andere voor tegen astma en om de eetlust te bevorderen. Ook werd het wijnmedicijn gebruikt tegen nare parasieten.
De Romeinen behandelden verwondingen en zwellingen met wijncompressen. Eén van hun beroemde artsen noemden ze ‘de wijngever’. Zijn naam? Asciepiades. In al zijn behandelingen draaide het om wijn. In de Bijbel staat het verhaal over de barmhartige Samaritaan (Lukas 10: 25-37). Hij goot olie en wijn over de wonden van het slachtoffer van een overval en verbond ze.
Belangrijk is dat het niet gaat om de kwantiteit, maar om de kwaliteit. Daarom is het ook helemaal niet vervelend om maat te houden. Tussen € 5,00 tot € 15,00 wordt de kwaliteit van een fles wijn met elke euro meer aanzienlijk beter. Matigheid biedt dus financiële ruimte voor meer kwaliteit. Dat speelt zeker bij Nederlandse wijn, omdat je daar meer voor betaalt dan voor een doorsnee supermarktwijn. Veel wijnen zijn een massaproduct. Nederlandse wijn is dat niet. Het wordt ambachtelijk en duurzaam gemaakt. Op kleine schaal. Buitenlandse wijnboeren krijgen vaak geen eerlijke prijs voor hun product. Dat is in Nederland gelukkig anders. Hier bepaalt de wijnboer zelf wat een fles moet kosten. Daarom adviseert het online domein van de Nederlandse wijn: durf te kiezen voor Nederlandse kwaliteit! Daar krijg je geen spijt van. Het is dubbel genieten.
Van tafeldruiven kun je geen wijn maken. Daar heb je echt wijndruiven voor nodig. In vergelijking met tafeldruiven zijn wijndruiven kleiner en zoeter. Ze hebben pitten en een dikkere schil. Dat maakt ze geschikt om wijn van te maken. De klassieke wijndruiven in Europa zijn te herleiden tot de soort Vitus vinifera. Daaronder hangen pakweg 10.000 rassen of variëteiten, zoals chardonnay en merlot. Daarvan zorgen er 1400 voor de wereldwijde wijnproductie. De 10 druivenrassen die wereldwijd het meest verbouwd worden zijn:
Nederlandse wijnboeren telen 5 van de druivenrassen in deze top 10. Dat zijn de rassen die rijpen in een koel klimaat met relatief weinig zonuren, maar zeker voor de cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc is dat een flinke uitdaging.
In de hele wereld werken experts aan de ontwikkeling van nieuwe druivenrassen, bijvoorbeeld door kruisingen. Dat gebeurt ook voor de Nederlandse wijnbouw. Boven de grote rivieren is het nog te fris voor klassieke druivenrassen. Bij een kruising ontstaat er een nieuw ras uit twee druivenrassen die afkomstig zijn van de druivensoort Vitus vinifera. Maar er zijn ook kruisingen met een druivenras van een andere soort, bijvoorbeeld uit Amerika. Die nieuwe druif is dus niet voor 100% afkomstig van de Vitus vinifera. Nog niet zo lang geleden veroorzaakte dat veel tumult. De nieuwe rassen werden een beetje geringschattend hybrides genoemd. Later sprak men over piwi’s en innovatieve druivenrassen. De nieuwe rassen vind je (nog) niet in de Top 10.
Helemaal eerlijk is de kritiek van de tegenstanders van nieuwe druivenrassen niet. Ook klassieke druivenrassen in Europa zijn eigenlijk hybride. Er is nergens meer een pure loot van de stam van de Vitus vinifera te vinden. Dat heeft alles te maken met de verwoestende Phylloxera vastatrix (Druifluis) die in de 19e eeuw bijna alle wijnstokken in Europa opvrat. De enige remedie bleek toen het enten van alle nakomelingen van de Vitus vinifera op resistente Amerikaanse onderstokken. Meer weten over wijn? Verken het online domein van de Nederlandse wijn!
Nederlandse wijn is volwassen. Wijnboeren in het diepe zuiden van het land maken al 50 jaar wijn. Boven de grote rivieren doen ze dat nu pakweg 20 jaar. Naast bekende druivenrassen verbouwen onze wijnboeren ook nieuwe rassen. Die doen het prima in het Nederlandse klimaat. Nederlandse wijn is een lokaal en vaak duurzaam product. Het kan de competitie met klassiekers uit traditionele wijnlanden aan. Blinde wijnkeuringen bewijzen het.
Nederland is een wijnland. Een kleintje, dat wel. Wijnboeren uit het hele land slagen erin hun wijnen elk jaar weer naar een hoger niveau te tillen. Door kennis en ervaring. Sommeliers van toprestaurants weten dat. Hun wijnkaart is pas af met een mooie selectie wijnen van eigen bodem. En ook steeds meer consumenten ontdekken de weg naar een wijndomein in de buurt. Nederlandsewijngids.nl vertelt het eerlijke verhaal over Nederlandse wijn. Onafhankelijk.
Hier vind je heel veel basisinformatie over wijn in het algemeen en alles wat je nog niet weet over Nederlandse wijn in het bijzonder. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Welkom in de wijnwereld!