- 15 mei 2024
Met de Johanniter 2021 is Bentelo het nieuwe buitenland
In 2022 werd ik uitgenodigd om een serie korte wijnproeverijen te verzorgen tijdens de vt wonen & designbeurs. De organisatie had bedacht bezoekers in een modelkeuken kennis te laten maken met Nederlandse wijnen. Wat een leuk initiatief! De deelnemers aan de proeverijen waren echte liefhebbers. Een deel maakte voor het eerst kennis met Nederlandse wijn. […]
- 08 mei 2024
Bourgogne en Bordeaux omhelzen elkaar in Limburgse wijn
Noorbeek kiepert bijna over het randje, maar het Limburgse dorp ligt nog net aan de goede kant van de grens. Gelukkig maar. Het is de plek waar Peter Mergelsberg bijzonder mooie wijnen maakt, zoals deze Pinot Noir 2021. De aanplant bestaat voor maar liefst 85% uit blauwe druiven. Klassiekers. Niet alleen de pinot noir, die […]
- 01 mei 2024
Waarom er een nieuwe wereld voor je opengaat met oranje wijn
De Nederlandse producenten van oranje wijn kun je op twee handen tellen. Als eerste waagde natuurwijngaard Dassemus in Chaam zich aan de ‘sinaasappelwijn’. Wijnmaker Ron Langeveld werd geïnspireerd door niemand minder dan Simon Woolf. De wijnexpert schreef Amber Revolution: How the World Learned tot Love Orange Wine. Hij voorzag een hype rond oranjewijn en daagde […]
- 24 april 2024
Hoe de oranje Elschenbos meer body geeft aan Koningsdag
Koningsdag. Dan denk je aan rood-wit-blauw en aan oranjebitter, een leuk drankje voor een feestdag met een oranje tintje. Maar wat dacht je van oranje wijn? Dat was nog niet zo lang geleden een hype. Oranje wijn is eeuwen oud en komt van origine uit Oost-Europa. Het is geen likeur zoals oranjebitter, maar een heuse […]
- 17 april 2024
Kan er uit het hoge noorden iets goeds komen?
Douwe en Jantiene Broersma presenteerden de Frysling ooit als de meest noordelijke wijngaard van Nederland. Per ongeluk hadden ze wijngaard Hof van ’t Hogeland over het hoofd gezien. Ook in de wijnbouw gaat er niets boven Groningen. Op 53°NB ligt hun domein evengoed in het hoge noorden. Het wijnavontuur van Douwe en Jantiene begon met […]
- 10 april 2024
Wat de Havelter Rood Fruitig een aangename uitzondering maakt
Amper een kwart van de Nederlandse wijnproductie bestaat uit rode wijn. Dat is niet zo gek. In een koel klimaat ligt het maken van een witte wijn meer voor de hand. Blauwe druiven hebben meer warmte en zonlicht nodig om te rijpen. Met name in het hoge noorden wagen wijnboeren zich niet aan de productie […]
- 03 april 2024
Waarom de Enclaves Wit toch geen grensgevalletje is
Dit is een grensgevalletje. Ergens in de Kempen ligt het wonderlijkste dorp van de wereld. Het bestaat uit 30 stukjes België en Nederland die als een bonte lappendeken over het landschap zijn uitgerold. De verzameling van kleine stukjes België heet Baarle-Hertog en het Nederlandse deel staat bekend als Baarle-Nassau. Het hoofdkwartier van wijndomein Hof van […]
- 27 maart 2024
Een fluweelzacht randje als finishing touch van Roozendaels Rood
Het wijnavontuur van Nicole en Jos Wilms begon pakweg 20 jaar geleden. Inmiddels is Jos een doorgewinterde wijnmaker en breiden de twee hun bedrijf stapje voor stapje verder uit. Het duo beheert nu pakweg 3 hectare aan wijngaarden. De laatste aanwinst voegden Nicole en Jos in 2020 aan hun areaal toe. Het gaat om de […]
- 20 maart 2024
Hoe je het eiland en zee proeft in een wijn van de Wadden
Nederlandse wijnboeren moeten dealen met de grillen van ons klimaat. Het is een uitdaging om in de lage landen bij de zee een mooie wijn te maken. Nog steeds. En dat is het zeker als je op een eiland zit, ergens in het hoge noorden. Met overal om je heen wind en water. Het wijndomein […]
- 13 maart 2024
Plezier in de polder met Vaders Trots 2020
Plezier in de polder. Dat was het doel van Johan Rippen en Lidwien Vos. In 2000 gingen de eerste wijnstokken de bodem in op hun nieuwe stekkie in Lelystad. Het stel woonde in Amsterdam, maar kwam op zoek naar rust en ruimte op het nieuwe land terecht. Het plezier waarvan de twee droomden, werd verankerd […]
- 06 maart 2024
Waarom je Groningen proeft in de Solaris 2021
Het terroir bepaalt de smaak van een wijn. Hoe zit dat eigenlijk? Opscheppen over het terroir van je domein is onderdeel van het verkooppraatje van veel wijnboeren. In de Bourgogne beweren ze dat je het terroir kan ruiken en proeven in hun wijnen. Een wijnboer doelt met terroir dan meestal op de bodem. Zijn wijnstokken […]
- 28 februari 2024
Hoe een Pietje Precies van de Cuvee Barrique een topper maakt
Diederik Beker kan er wat van. Hij is een van de beste wijnmakers van het land. Een poosje geleden drukte hij mij een witte wijn in handen, de Blanc de Noir 2022. “Dit vind ik zelf de mooiste wijn die ik maak”, zei hij erbij. Anderen bejubelen Diederik echter vooral om de rode wijnen die […]