- 06 oktober 2021
Sueterie Rood Select uit Twente tovert steeds weer nieuwe smaken tevoorschijn
Ondernemers in wijn. Dat zijn Ilse en Roelof Visscher. De Sueterie Rood Select 2018 is een van de mooie producten van hun onderneming, die begon in 2000 met de aanplant van een wijngaard in Bentelo. Daar was nogal wat lef voor nodig. Er was namelijk niet eerder zó noordelijk in Europa een wijngaard aangeplant. Inmiddels […]
- 29 september 2021
Houtgelagerde Chardonnay van Sint Catharinadal is fris en frivool, dus typisch Nederlands
Er staat vandaag een heuse kloosterwijn op tafel: de Houtgelagerde Chardonnay 2018 van het vrouwenklooster Sint Catharinadal. Zusters en zaken matchen niet zomaar. Dat ontdekten de zusters ook. In 2015 begonnen ze met de productie van wijn om het klooster in Noord-Brabant in de benen te houden. Dat leek een goede zet. De eerste wijnen […]
- 23 september 2021
Raar Saint Remi presenteert een pareltje met blend Pinot Noir-Regent 2019
Een verborgen parel. Dat is wijndomein Raar Saint Remi in Meerssen. Ik kende het niet. Dat is gelukkig niet zo gek. In 2017 kwamen de eerste wijnen van het domein op de markt. Een leuke manier om nader kennis te maken met Raar Saint Remi is de wijnwandeling rond Meerssen. Deze Route des Vins is […]
- 15 september 2021
Karakteristieke trekjes van riesling in verrassende Johanniter 2018 uit kille noorden
De Johanniter 2018 van wijngaard Hof van ’t Hogeland staat voor m’n neus. Stiekem stel ik mezelf een onaardige vraag. Kan er uit Groningen iets goeds komen? En dan draai ik de dop van de fles. Stuivende aroma’s zetten alles op z’n kop. Ik val maar meteen met de deur in huis: er gaat (bijna) […]
- 08 september 2021
Pinot Noir 2017 van de Wijngaardsberg is een klein wonder in je glas
Vandaag proef ik de Pinot Noir 2017, gemaakt op een historisch stukje grond. Limburg is de bakermat van de Nederlandse wijn. Dat staat zwart op wit. Gerberga van Saksen schonk haar bezittingen kort voor haar dood aan de abdij van Saint-Remi in Reims. Dat was in 968. Op de plek van deze abdij was in […]
- 01 september 2021
Appel valt niet ver van de boom in Sauvi 2018 van Betuws Wijndomein
Diederik Beker en Arina van Leenen runnen het Betuws wijndomein. Het is een bijzonder stel. En dat is het. Diederik is de wijnboer met een agrarische achtergrond. Hij is van huis uit vertrouwd met de teelt van graan en suikerbieten. Arina heeft een geschiedenis in de gastronomie. Zij weet alles van lekker eten en drinken. […]
- 25 augustus 2021
Frühburgunder 2018 van Domaine Salamander is frivole en zachte zeldzaamheid
Domaine Salamander is de productent van de Frühburgunder 2018. Het domein vind je in een andere wereld, verstopt in het Limburgse heuvelland. Op 190 meter boven de zeespiegel. Ergens bovenop een uitgestrekt plateau, in het slaperige buurtschap Eyserheide. De huizen staan om de heilige moeder en haar kindje heen. En om bij de eeuwenoude en […]
- 18 augustus 2021
Knapse Witte 2019 is het visitekaartje van een vakman
Limburg en löss . Die twee horen bij elkaar. Dat weet iedereen. De hellingen en de bodem maken Limburg bij uitstek geschikt voor wijnbouw. Groesbeek en löss horen ook bij elkaar. Dat weet niet iedereen. Het verklaart dat er in het glooiende landschap rond het Gelderse dorp zoveel wijngaarden liggen. Groesbeek afficheert zich terecht als […]
- 11 augustus 2021
Pinot Rosé 2017 van De Planck is een frisse wijn met allure en pit
Een rosé is een sprankelende en zomerse drank. Typerend voor z’n karakter is z’n frisheid. En dan heb ik het niet over de serveertemperatuur. De tintelende zuren van een rosé moeten vrolijk dansen op je tong. Net als bij een frisse en fruitige witte wijn. Daarom drink je rosé en witte wijn meestal jong. Het […]
- 04 augustus 2021
Frysling Rosé staat voor Friese nuchterheid in de fles
Er staat een rosé uit het hoge noorden voor m’n neus: Frysling Rosé 2019. Die moet wel fris en fruitig zijn, denk je dan. Domein De Frysling is eigendom van Douwe en Jantiene Broersma. Hun avontuur met de druiven begon bij Douwe. Hij wilde graag meer buiten zijn. En toen verscheen er in een lokaal […]
- 29 juli 2021
Paniek in de Provence door prachtige rosé Sint Catharinadal
De velden rond het klooster waren voorheen het domein van de koeien. Die produceerden er hun vlaaien. En even verderop stonden metershoge maïsplanten. Maar met de traditionele business van de boer konden de zusters van Sint Catharinadal hun klooster niet overeind houden. Ze gooiden het roer om. Nu maken ze onder andere de Rosé Sint […]
- 21 juli 2021
Hemels Roze is aangenaam gezelschap bij een zomerse salade
Nogal een pretentieuze naam voor een wijn: Hemels Roze. Toch durfde Sint Martinus het aan om onder die naam een rosé op de markt te brengen. Dat schept natuurlijk verwachtingen. Maar daar schrikt wijnmaker Stan Beurskens niet voor terug. Hij staat bekend als druivenfluisteraar en wijnprofessor. Tijdens de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen sleept […]