Het online domein van de Nederlandse wijn
Wilde Rode Dassemus

Wilde Rode uit Chaam is uniek door rijping in keramiek

Dit is geen doorsnee wijn. Hij is geboren en getogen in een wijngaard en een kelder die ook niet doorsnee zijn. Ron Langeveld en Monique van der Goes zwaaien er de scepter. Hun druivenstokken groeien in een wijngaard waar oneindig veel bloemen en planten groeien. Ron noemt het een oorlogsgebied, omdat allerlei beestjes er de strijd aanbinden met plantenziektes. Ze nemen de rol van chemische bestrijdingsmiddelen over. De druiven zijn puur natuur. En dat proef je in deze Wilde Rode van Wijngaard Dassemus.

De kelder is ook niet doorsnee. Daar staan niet alleen RVS-tanks en houten vaten, maar ook amforen. Dat zie je niet veel in Nederland! Ron geloof in keramiek. Hij importeert ze vanuit Italië. Ook de druiven van deze Wilde Rode rijpten voor een deel in de gebakken klei. Die techniek is niet nieuw. In Georgië vonden archeologen amforen met resten van wijn. Ze zijn waarschijnlijk 8000 jaar oud. De bewoners van de Kaukasus stopten deze kruiken vol met complete druiventrossen en begroeven ze onder de grond. De wisselende temperaturen zorgden voor een spontane vergisting en rijping van de wijn. In de kruik.

Gulden middenweg

Romeinen en Grieken kopieerden deze manier van wijn maken. Pakweg 2000 jaar later beleeft de rijping in amforen een heuse revival. In Amerika en Australië gebruiken wijnboeren steeds vaker amforen. Niet alleen voor het maken van natuurwijnen. En dus ook in het Noord-Brabantse Chaam. Met klei kiest een wijnboer voor de gulden middenweg. RVS geeft geen smaak en ook geen zuurstof af. Eikenhout voegt allerlei aroma’s en zuurstof toe. Klei is net als hout poreus. Het laat een beetje zuurstof toe, waardoor de wijn een diepe en rijke textuur krijgt. Maar het geeft net als RVS geen smaak aan de wijn. Echt iets voor een purist als Ron.

Spontane vergisting

Dassemus is een biologische wijngaard van bijna 6 hectare met nogal wat verschillende druivenrassen. Is een druivenras niet resistent genoeg tegen  plantenziektes? Dan vliegt het eruit. De Wilde Rode is gemaakt van druiven die geoogst zijn in 2020 en 2021: baron, cabernet cortis en rondo. Hij dankt zijn naam aan de wilde gisten uit de wijngaard, die zorgden voor een spontane vergisting. Er is geen gist toegevoegd.  De aroma’s zijn ook een tikkie wild, anders dan in een ‘gewone’ wijn. Hij smaakt meer naar de druiven. En naar z’n omgeving. Naast kersen, bramen en cranberry snuif ik boerse aroma’s op. Stoer!

Fruitig en kruidig

In de mond komt de Wilde Rode nog beter uit de verf. Hij smaakt heel puur, fruitig en kruidig. Het bosfruit is dikke maatjes met de kruidnagel. Dat geeft de wijn frivoliteit en tegelijk ook wat stevigheid. Er zit een klein prikje in. Hij heeft mooie bitters en een vleugje vanille. De tannines zijn mild. Geef hem even de tijd om op smaak te komen. Twee dagen na het openen, was hij beslist niet minder! De Wilde Rode combineert prima met rood vlees of gevogelte. Voor wie niet al wil zakken naar het diepe zuiden om naast wijn ook sfeer te proeven, kan de wijn bestellen bij Nederlandse Streekwijnen.  

Proefnotitie 4

Wijn: Wilde Rode 2020 / 2021
Domein: Wijngaard Dassemus
Druif: baron, cabernet cortis en rondo
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 8,5%
Prijs: € 17,39

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven