Overal in Nederland vind je wijngaarden. Ook in Noord-Holland. Trek een grote cirkel rond de kaasmarkt in Alkmaar en je stuit daarin zomaar op een handvol wijndomeinen waar ze warempel mooie wijnen maken. Een van die domeinen is De Koen in de gemeente Langedijk. Daar maakte Pieter de Boer deze Samen Rood 2018. De omgeving stond vroeger bekend als een belangrijk tuinbouwgebied. Op duizenden eilandjes verbouwden de boeren allerlei groenten. Een van die eilandjes lag iets hoger dan de andere. De Koen. Hier teelt Pieter nu 9 druivenrassen. Om wijn van te maken.
Hij begon ooit met gewone tafeldruiven. “In de kas,” vertelt Pieter. Hij wist van toeten noch blazen. “Ik maakte wijn van consumptiedruiven.” Die was niet te drinken. Pieter moet er nu om lachen: “Niet zo gek, want zo’n druif heeft veel minder aroma’s dan een wijndruif.” Met vallen en opstaan ontwikkelde Pieter zijn skills als wijnboer. “Ik kon niet even naar de buurman lopen om te vragen hoe ik bepaalde dingen moest aanpakken.” Hij heeft zijn kennis bijgespijkerd en kan terugvallen op een paar goede adviseurs. “Dat geeft de kwaliteit echt een boost.” De oppervlakte van het domein is inmiddels 2 hectare.
Zonuren
In 2006 maakte Pieter zijn eerste wijnen voor de verkoop, gemaakt van nieuwe druivenrassen. Het aantal zonuren in 2022 is hoger dan ooit. Maar dat is niet elk jaar zo. “Dan hebben onze druiven een tekort aan suikers. Daarentegen hebben wij wel weer mooiere zuren en karakteristiekere wijnen dan wijnen uit het zonnige zuiden.” En dat geldt ook voor de wijnen van De Koen. Diverse restaurants geven ze een plekje op hun wijnkaart. “Laatst had ik contact met iemand van een hotel in Zierikzee. Zij wilden graag een menu maken met Nederlandse producten en daarbij ook Nederlandse wijnen schenken. Zo kwamen ze bij ons terecht.”
Cassis
De Samen Rood 2018 is zo’n karakteristieke wijn met mooie zuren. Als de kurk van de fles gaat, komen de aroma’s een beetje schuchter voor de dag. Ik snuif vooral zwart fruit op. Cassis. En ik ruik op de achtergrond de aardse tonen van een bos, waarvan de bodem is bedekt met natte bladeren. En een vleugje vanille. De wijn rijpte een jaar op houten vaten. In de mond is de Samen Rood lekker sappig. En vol. Naast bramen en kersen, proef ik kruidnagel, een pepertje en een paar snippers potloodslijpsel. Verder weg bespeur ik wat laurier en iets rokerigs.
Fruitig en robuust
Deze wijn is een blend van de rondo en de cabernet cortis. De combinatie van fruitige tonen en wat meer stevigheid proef je erin terug. Hij heeft een mooie afdronk, waarin het fruit en een klein bittertje domineren. Het is een wijn die je in deze tijd van het jaar goed kunt combineren met een stuk rood vlees of een stoofpotje. Verras je gasten eens met een wijn op het randje van de Kop van Noord-Holland. Hij zal in de smaak vallen! Samen Rood 2019 is verkrijgbaar bij Nederlandse Streekwijnen.
Wijn: Samen Rood 2018
Domein: Wijndomein De Koen
Druif: rondo en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 17,19 (2019)
@Nederlandsewijngids.nl
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is