Er staat een bijzondere wijn voor m’n neus. Het is de Rode Landwijn 2020 van De Linie in Made. Het was Marius van Stokkom die hier in 1977 begon als wijnboer. Een echte pionier met lef, want alleen in het diepe zuiden van het land was er nog zo’n gek te vinden. Marius waagde het om z’n wijnstokken in Noord-Brabant neer te zetten. Op een perceel dat zo mogelijk nog platter is dan een biljartlaken. Dat is andere koek dan een mooie helling in Zuid-Limburg. Maar Marius ging niet over één nacht ijs.
Tien jaar lang experimenteerde hij met 40 klassieke druivenrassen. Er bleven zeven rassen over. Ondanks het koele klimaat leverden ze toch frisse en fruitige wijnen op. Marius moet niks hebben van nieuwe druivenrassen: “Daar word je tong hoekig van.” En hij gruwelt van het gebruik van houtrijping als tovermiddel. Marius is nogal uitgesproken en steekt zijn mening niet onder stoelen en banken. Maar inmiddels is het fenomeen uit Made ook al 75. Ruim twee jaar geleden droeg hij het stokje over aan Rudy en Quirien Schellekens.
Italië
Rudy wilde als klein kereltje al boer worden, maar daar voelde zijn vader helemaal niks voor: “Hij was tuinder en wilde dat harde leven niet voor mij.” De baan van Rudy bracht hem samen met Quirien naar Italië. “Een van onze vrienden heeft daar een wijngaard en leerde ons veel over het maken van wijn.” Na het avontuur in Italië vestigde het gezin zich in Made. Het duurde niet lang of ze ontdekten dat Marius op zoek was naar een opvolger: “Quirien zegt altijd dat ik mijn hart moet volgen. Dat was het moment om dat ook te doen.”
Geheim
Marius bleek kieskeurig: “Geïnteresseerden waren er genoeg, maar ik zoch niet naar een dromer. Het moest een hardwerkende ondernemer zijn, die mijn werk kon voorzetten. Rudy was de eerste kandidaat die voldeed aan mijn verwachtingen.” In 2019 produceerden Rudy en Quirien hun eerste wijn. Marius keek over hun schouder mee. “Mijn geheim voor prijswinnende wijnen vertel ik alleen aan mijn opvolgers.” Naast de witte blend verkoopt De Linie deze Rode Landwijn 2020, een blend van pinot noir met een cabernetkruising.
Geen kurkziekte
Ik moest even doorduwen om de kurkentrekker in de kruk te draaien. De Linie maakt gebruik van Procork kurken uit Portugal. Deze kurken zijn voorzien van een flinterdun maar hard kunststof laagje. Dat voorkomt kurkziekte. Gegarandeerd geen muffe en vieze geur en smaak dus in de wijnen van De Linie! Bij het inschenken valt meteen de intense kleur van de Rode Landwijn 2020 op. Paarsrood. De aroma’s roepen associaties met de rode Bourgognewijnen op: veel rood fruit en wat aardse tonen.
Kelder
Toch komen ook de invloeden van de cabernet al om de hoek kijken. In de mond is de wijn stevig en vol. Ik proef rood en zwart fruit. In de verte een klein pepertje. En ergens op de achtergrond bespeur ik ook chocola en rokerige tonen. De wijn is nu al te drinken, maar komt nog maar net kijken. De tannines zijn stroef en geven dat typische drogende gevoel in je mond. Ze geven ook nog iets teveel ‘bitterheid’ aan de wijn. Dat zal verdwijnen als de wijn nog een poosje in de kelder ligt.
Fris en fruitig
De Rode Landwijn 2020 is een frisse en fruitige wijn. Typisch pinot noir! De invloeden van de cabernet sauvignon geven de wijn meer complexiteit. Ik geef er de voorkeur aan om deze wijn te drinken in combinatie met een stukje hartig vlees. Lekker bij de BBQ. De prijs-kwaliteit verhouding is ronduit goed! Investeer nu in je glas van 2025!
Wijn: Rode Landwijn 2020
Domein: Wijngaard De Linie
Druiven: pinot noir en cabernetkruising
Serveertemperatuur: 14-16°C
Alcohol: 12,5 %
Prijs: € 14,35
@Nederlandsewijngids.nl
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is