Er staat een elegante fles met een prachtig etiket op tafel. In de fles zit een rode wijn, gemaakt van de regent. Op het etiket schittert het rode blad van een Amerikaanse eik. De druiven van de regent groeien in een romantische omgeving, waarin de tijd heeft stilgestaan. Het is Landgoed Slichtenhorst. Even verderop ligt het stadje Nijkerk. Het water van de Breede Beek baant zich 11 kilometer lang slingerend een weg door de groene omgeving en dwars door het stadje naar de randmeren. Dit kabbelende en onbeduidende beekje is de naamgever van de wijngaard van Henk Breugem: Aan De Breede Beek. Daar komt deze Regent Classico 2018 vandaan.
In een ver verleden was de Breede Beek van cruciale betekenis voor het stadje in Gelderland. Hij leverde de stad water. Om te drinken, om te blussen, om te wassen… en om te irrigeren. De stadsboerderijen en tabaksfabrieken hadden het water hard nodig. Het kwam uit de hemel en uit de grond en verhuisde via de zandgronden tussen de buurtschappen Appel en Kruishaar naar het stroompje. Wijngaard Aan De Breede Beek staat op een wat hoger gelegen zwarte enkeerdgrond, zoals die voorkomt op zandgronden. Deze bodem ontstond ooit door het bemesten van bouwland met heideplaggen. De bovenlaag bestaat uit fijn zand met een rijke humuslaag. Ideaal voor wijnbouw.
Natuurlijke teelt
Henk is zuinig op die bodem. Hij maakt de wijn en beïnvloedt de smaak. Daarom investeert de wijnboer in zijn bodem. “Hoe gezonder het veld, hoe mooier de wijn.” Hij past de wetenschappelijke principes van Soli-Food-Web toe, die uitgaan van het belang van de wisselwerking tussen de bodem en de omgeving. Er loopt bijvoorbeeld een Oreganospecialist rond in de wijngaard. Hij plant Oreganostruiken aan, omdat die schadelijke insecten weren. Henk tilt zwaar aan een duurzame en natuurlijke teelt: “Dan kan de druif tot zijn recht komen en kan de wijn zijn expressie kwijt.”
Fris en daarna stevig
Dat resulteert in een complexe wijn met veel karakter. De Regent Classico 2018 rijpte maar liefst 18 maanden op houten vaten. De kleur van de wijn is paarsrood. Intens. Naast bramen, zwarte bessen, laurier en peper zorgt de houtrijping voor aroma’s van een beetje eikenhout en vanille. Ik snuif ook wat aardse tonen op. Het eerste mondcontact is soepel en sappig. De mooie zuren staan garant voor een frisse basis. Daarna komen de kruidnagel, laurier en peper tevoorschijn. Dat zorgt voor meer stevigheid. Ik proef ook nog een beetje koffie en iets rokerigs.
Stoofpotje
De afdronk mag er zijn. Hij is vol en zacht. Het hout heeft z’n werk goed gedaan. Bij de Wijnkeuring van de Lage Landen 2021 viel de Regent Classico 2018 in de prijzen. En dat is niet zo gek. Het is een goed voorbeeld van een mooie rode wijn van eigen bodem, die je ook best even kan laten liggen. Tijdens de kerstdagen combineert deze wijn prima met een stoofpotje. En de laatste flessen zijn voor de snelle beslissers online nog te krijgen bij de Nederlandse Wijnwinkel of Onze Lokale Helden.
Wijn: Regent Classico 2018
Domein: Aan De Breede Beek
Druif: regent
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 18,50
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is