Er staat vandaag een biologische wijn voor m’n neus. Het is de Recortis 2018 van Wijnhoeve De Colonjes. “Biologische wijnbouw is meer dan het je alleen houden aan de richtlijnen. Het is een manier van leven die vraagt om creativiteit en respect voor de natuur”, zegt Adam Dijkstra. Hij is de maker van deze wijn. Toch zijn de regeltjes niet onbelangrijk. Pas als de druiven biologisch geteeld zijn en de wijn biologisch gemaakt is, verdient een wijn het predicaat biologisch.
In de wijngaard zijn kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen verboden en in de kelder mogen er geen kunstmatige of synthetische conserveringsmiddelen gebruikt worden. “Een wijnstok moet lijden”, zegt men weleens. Hoe dieper de wortels moeten gaan om voeding te vinden, des te interessanter de smaak! Kunstmest maakt de wijnstokken lui. Ze krijgen de voeding op een presenteerblaadje aangeboden. Dat is funest voor de invloed van het terroir op de eigenschappen van de wijn.
Löss in Gelderland
Onder de bezielende leiding van pionier Freek Verhoeven (1946-2018) ontwikkelde het De Colonjes zich vanaf 2000 tot een toonaangevend wijnbedrijf in Nederland. Na zijn overlijden nam Adam het stokje over. Inmiddels telt De Colonjes 15 hectare aan wijngaarden, verspreid over 3 locaties op de zonnige hellingen rond Groesbeek in Gelderland. De bodem bestaat uit löss. Die ondergrond komt niet alleen voor in Zuid-Limburg, maar ook in de omgeving van Nijmegen. Het geeft de wijnen een volle smaak en plezierige mineraliteit.
Natuur
Het werk in de wijngaarden is gebaseerd op biologische principes. “De natuur is onze leermeester.” Bloemen en kruiden scheppen een habitat voor vlinders en allerlei andere insecten. “Dat zijn de helpers in de wijngaard.” Biologische wijnen zijn niet per definitie beter dan andere wijnen. Het werk in de wijngaard en de keuzes in de kelder bepalen de kwaliteit. Maar de ambassadeurs van biologische wijnbouw zijn ervan overtuigd dat biologisch geteelde druiven wel vitaler zijn. Zou je dat proeven?
Nieuwe druivenrassen
We nemen de proef op de som. Op de achterzijde van het fraaie etiket kom ik het Europese biologische keurmerk tegen. Dat zegt ‘alleen maar’ dat de wijn gemaakt is volgens de geldende biologische wet- en regelgeving van de Europese Unie. Het zegt niks over de kwaliteit. Die bepaalt Adam. In de wijngaard en in de kelder. De Recortis 2018 is een blend van 2 nieuwe druivenrassen, de cabernet cortis en de regent. Het zijn rassen die zich thuis voelen in een koel klimaat. Ze geven de wijn een intense paarsrode kleur.
Zacht
Ik snuif aroma’s van rood en vooral zwart fruit op. Bramen en blauwe bessen overheersen. Er dwarrelen aardse tonen omhoog en ik bespeur – ondanks de rijping van 18 maanden op barriques – maar een vleugje vanille. Dat het hout z’n werk heeft gedaan proef je wel. In de mond is de Recortis 2018 sappig en tintelend. De tannines zijn zacht en mild. In de smaak komen rode bessen en de smaak van cassis terug. Ik proef wat laurier en een bescheiden pepertje.
Grillen of stoven
Dit is een soepele en tegelijk strakke wijn. Hoog in de zuren. Daar moet je van houden. Het geeft de Recortis 2018 wel frisheid en wat frivoliteit. De afdronk is gemiddeld. Deze biologische wijn matcht prima met gegrilde en/of kruidige vleesgerechten. Doet het ook prima in combinatie met een stoofpotje van wild. Bij ’s lands bekendste grootgrutter is hij nog verkrijgbaar voor een vriendelijke prijs. Proost!
Wijn: Recortis 2018
Domein: Biologische Wijnhoeve De Colonjes
Druiven: cabernet cortis en regent
Serveertemperatuur: 16-19°C
Alcohol: 12,0 %
Prijs: € 12,98
@Nederlandsewijngids.nl
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is