Het online domein van de Nederlandse wijn
Rouge de Planck

Proef de potentie van Nederlandse rode wijn in stevige en stoere Rouge de Planck 2016

De kurk gaat vandaag van de Rouge de Planck 2016. Het was ooit de eerste Nederlandse wijn waar ik mij aan waagde. Dat was een waar genoegen. De editie van 2016 proef ik ook niet voor het eerst, maar hij is nu wel wat ouder geworden. Ik verklap het maar: hoe ouder, hoe beter! Dat is een ontdekking die voor meer rode wijnen van eigen bodem geldt. Het zijn wijnen met bewaarpotentieel! Laat ze maar een poosje ouderen. Dat maakt de wijnen ronder en zachter. Er komen – helaas! – geen nieuwe jaargangen meer van de wijnen van Bernadette Crijns van De Planck. Het domein staat alweer een poosje te koop en de druiven die nu nog geoogst worden, gaan naar andere wijnboeren.

Bernadette begon in 2010 met haar eigen wijndomein en bouwde in korte tijd een mooi bedrijf op. “Er is heel veel belangstelling voor het domein, maar het is nog niet verkocht. Het zijn vooral dromers die interesse tonen. Maar het runnen van een wijndomein moet je niet onderschatten,” vertelt Bernadette. “We wisten dat het niet makkelijk zou worden, maar het maakt ons niet zo heel veel uit wanneer we het domein verkopen. Die koper komt er wel.” Inmiddels bouwt Bernadette haar werkzaamheden af. “Er komt nog één nieuwe jaargang van onze wijnen. Dat is de pinot noir, die nu rijpt op houten vaten.”  Dat is dan het laatste kunstje onder haar bewind. Jammer.

Dominant sigaartje

De koper van het wijndomein in Zuid-Limburg komt in een gespreid bedje. Hij of zij koopt een modern bedrijf met alles er op en er aan. En met een prima reputatie. Het etiket van de Rouge de Planck 2016 laat het fraai gestileerde beeldmerk met een fladderende vlinder zien. Dat zet je voor deze wijn misschien op het verkeerde been. Het is geen lichtvoetige wijn. De Rouge de Planck 2016 is stevig en stoer. Dat ruik je zodra de kurk van de fles gaat. Er komen kruidige en rokerige aroma’s vrij. Ik snuif laurier op en een dominant sigaartje. En vanille. De wijn rijpte 12 maanden op barriques. Het zwarte en rode fruit blijft een beetje schuchter op de achtergrond. Het geeft je meteen het gevoel dat dit een echte herfstwijn is.

Kersen

Nog even iets over de kleur van deze wijn. Die is intens paars. Heel donker. Doet me een beetje denken aan een ouderwetse Cahors. De wijn heeft wat minder body dan je zou verwachten. Het mondgevoel is sappig. Ik proef vooral het sigaartje en het zwarte fruit. In de verte bespeur ik noten en pure chocolade. De kersen dansen daar een beetje tussendoor. Af en toe stappen ze even uit het decor. Het geeft de stevige wijn z’n frivole momentjes. De mooie zuren accentueren dat. De Rouge de Planck 2016 heeft een krachtige afdronk, waarin rokerige en fruitige tonen hand in hand gaan. Ik wil deze wijn over een poosje nog wel eens proeven. Hij is nog niet aan het eind van z’n latijn!

Fruitig of kruidig?

De Rouge de Planck 2016 bewijst dat de kwaliteit van rode wijnen van eigen bodem toeneemt. Als je hem op pakweg 12-15 graden serveert, pakken fruitige tonen de hoofdrol. En bij een serveertemperatuur van 15-18 graden overheersen kruidige en rokerige aroma’s. Moet je eens proberen! Dit is een prima wijn voor een donkere herfstavond. Op de temperatuur van een stevige en stoere wijn combineert hij prima met een dampend en geurig stuk wild. Nederlandse Streekwijnen vult de voorraad binnenkort weer aan, dus de Rouge de Planck 2016 is gewoon te bestellen. Nu kan het nog…

Proefnotitie 4

Wijn: Rouge de Planck 2016 van Domein De Planck
Druiven: regent en cabernet cortis
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 19,59

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven