Iedereen heeft z’n favorieten. De pinot gris van eigen bodem valt bij mij bijzonder goed in de smaak. Hij is vriendelijker dan die uit de Elzas. Een mooie lentewijn! Ik open vandaag de Pinot Gris 2020 uit de wijngaard van Harry en Mieke Vorselen in Thorn. De wijnstokken staan op een oude maasarm. De bovenlaag van de bodem bestaat uit klei en zand. En daaronder zit kiezel. In combinatie met de beperkte neerslag is dat een ideaal terroir voor de pinot gris.
De pinot gris zou ooit weleens de (witte) signatuurdruif van Limburg kunnen worden, zoals de chardonnay dat is voor de Bourgogne. Zo’n signatuurdruif is de paraaf van de regio. Herkenbaar en onderscheidend. De Limburgse Carla Stuurman onderzocht in het kader van haar opleiding Weinakademiker of een signatuurdruif bij kan dragen aan het succes van wijnregio Limburg. De wijnboeren in de regio telen nu een heleboel verschillende rassen. Klassiek en nieuw. Dat zorgt voor heel verschillende wijnstijlen.
Signatuurdruif
Uit het onderzoek van Carla blijkt dat de wijnboeren de meerwaarde van een signatuurdruif niet meteen zien. Maar de handel en de pers ziet wel heil in een signatuurdruif. De goede reputatie van wijnregio Limburg kan in hun ogen verder versterkt wordt met een kenmerkende druif. Daarvoor wordt een aantal rassen genoemd: auxerrois, chardonnay en pinot gris. Uit een analyse van Carla komt de pinot gris als beste paradepaardje uit de bus, eventueel in een blend met andere voorkeursrassen.
Eleganter en frisser
Waarom? De Limburgse Pinot Gris onderscheidt zich van de varianten uit de Elzas en uit Italië. Hij is eleganter en frisser. Daar komt bij dat hij staat voor een perfecte match in de regionale keuken. De Pinot Gris 2020 zit in een slanke fles. Dat is een knipoog naar de Elzas. Deze flûtes worden vooral daar gebruikt. Maar de inhoud van de fles laat je vooral proeven waarin de Nederlandse Pinot Gris uniek is. Zodra de kurk van de fles is, komen er mooie aroma’s van rijpe appel en peer, exotisch fruit en honing naar boven.
Fraaie balans
In de verte snuif ik ook wat gras en tuinkruiden op. De aroma’s verstoppen zich niet. Ze geven zich makkelijk bloot. In de mond is de Pinot Gris 2020 filmend en zelfs een beetje vettig. Dat gaat hand in hand met mineralige frisheid en een mooi zuurtje. Ik proef naast het rijpe fruit van eigen bodem ook wat abrikoos, ananas en citrus. Op de achtergrond ontdek ik wat spartelende amandelen. De afdronk is fruitig en heeft een mooie lengte. Ik ben erg enthousiast over de fraaie balans in deze Pinot Gris 2020.
Prijs en kwaliteit
De wijn is nu op dronk, maar ik ben ook reuze nieuwsgierig naar deze wijn na een paar jaar in de kelder. Hij combineert mooi met asperge- of visgerechten en salades. Nederlandse Streekwijnen heeft de jaargang 2021 al op voorraad. Dat was een ander wijnjaar dan 2020, maar kwaliteit heb je bij Harry en Mieke Vorselen altijd! En de prijs-kwaliteit verhouding is om te zoenen.
Wijn: Pinot Gris 2020
Domein: Wijngoed Thorn
Druif: pinot gris
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13%
Prijs: € 13,87
@Nederlandsewijngids.nl
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is