In het verhaal van de Nederlandse wijn spelen een paar wijnboeren een hoofdrol. Een van hen is Stan Beurskens, de maker van deze Josefien 2020. Om de wijnprofessor uit Vijlen kun je niet heen, hoe graag je dat misschien ook zou willen. Wijnbouw is voor hem niet alleen passie. Het is ook big business. En daar is niks mis mee. Stan loopt voorop in het experimenteren met nieuwe druivenrassen. Hij adviseert tientallen Nederlandse wijnboeren en doet de vinificatie van hun wijnen. Stan is voortdurend bezig met de innovatie en doorontwikkeling van zijn bedrijf. Stilstand is achteruitgang.
De kelders in het Limburgse Vijlen zijn inmiddels te klein. Sint Martinus gaat uitbreiden. Vooral ondergronds. Dat kost een paar centen, maar dat heeft Stan er wel voor over. Een grote bovengrondse loods is voor hem geen optie. “Dat past hier gewoon niet.” Na intensieve gesprekken met de gemeente Vaals en omwonenden is de kogel door de kerk. Er komen nieuwe kelders en opslagruimten en een educatiecentrum. “We zijn weliswaar flink gegroeid in het aantal hectares, maar we maken in verhouding niet meer wijn. We produceren elk jaar tussen de 112.000 en 144.000 flessen. Niet alle druiven gebruiken we voor de wijn. Alleen zo kun je bij de top blijven.”
Klassieke rassen
In 2019 nam Stan een wijndomein van 9 hectare en 45.000 wijnstokken over: Wijndomein Ceres in Fromberg. Daarmee werd het met 28 hectare het grootste wijndomein van Nederland. Ceres was het eigendom van Cor Voncken, de voormalige makelaar die het domein vernoemde naar de Vaalser Cereshoeve (1777) – het stamhuis van de familie Voncken. Stan staat bekend als de man van de nieuwe druivenrassen, maar Ceres bezorgde hem in één klap bijna 10 hectare met klassieke rassen: auxerrois, chardonnay, dornfelder, pinot noir en riesling. Dat gaf hem de kans om nieuwe wijnen te maken en zijn aanbod uit te breiden.
Levendig en opgewekt
Deze Josefien 2020 is een blend van de nieuwe johanniter met de klassieke riesling. Stan vernoemde hem naar zijn dochtertje. “Net zoals zij is deze wijn levendig en opgewekt.” Josefien zit in de vertrouwde lange fles van Sint Martinus. De kleur is ‘schitterend’ goudgeel. Er dansen aroma’s van appel en tropisch fruit, bloesem en groene kruiden in het glas. In de mond is de wijn fris en sappig en niet saai, vanwege de frivole zuren. Ik proef vooral groene appel en ook grapefruit, limoen en perzik. In de verte schemert iets boterigs. Het mooie bittertje zorgt voor wat extra spanning.
Krabbel van Stan
De lange afdronk laat je nog even nagenieten van deze loepzuivere wijn. Hij heeft onmiskenbaar de krabbel van Stan. De Josefien 2020 komt als aperitief goed voor de dag en doet het ook prima in combinatie met asperges, een frisse salade, vis of lichte vleesgerechten. De kwalificatie allemansvriend is voor Josefien een beetje goedkoop, maar ze kan het met (bijna) iedereen goed vinden. Deze mooie wijn is onder andere verkrijgbaar bij de wijnboer zelf en bij Nederlandse Streekwijnen. Geniet ervan!
Wijn: Josefien 2020
Domein: Wijndomein Sint Martinus
Druif: johanniter en riesling
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 12,5%
Prijs: € 22,00
@Nederlandsewijngids.nl
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is