Soms kun je echt niet om de romantiek in de wijnbouw heen. Een wijnboer moet hard werken voor zijn bestaan. En dan is de romantiek ver te zoeken. Maar soms is de plek waar hij z’n druiven teelt zó adembenemend mooi, dat hij dat allemaal vergeet. De roots van deze Johanniter 2020 liggen op een beschermde buitenplaats in Zeist. De naam? Hoog Beek & Royen. Daar hebben de leden van de Rotary Club Zeist in samenwerking met Het Utrechts Landschap in 2012 een wijngaard aangelegd.
Deze twee partijen vonden elkaar in 2011. Er was sprake van een heuse win-winsituatie. De Rotary Club Zeist zocht een project om fondsen te werven voor goede doelen in de regio. En Het Utrechts Landschap droomde van een herinrichting van het schitterende landgoed en een nieuwe bestemming voor de voormalige moestuin. In de winter van 2011 op 2012 werd de kale moestuin omgespit en verrijkt met kalk, magnesium en mineralen. En in het voorjaar gingen er bijna 2000 wijnstokken de grond in: johanniter en souvignier gris.
Terroir
Hoog Beek & Royen kun je een stadswijngaard noemen, de eerste op de Utrechtse Heuvelrug. Hij ligt op een steenworp afstand van Slot Zeist. Het landgoed is bijna helemaal omsingeld door woonwijken. De bodem bestaat uit dekzand en oude landbouwgronden. Het terroir is goed voor mooie wijnen. In 2021 scoorden de Johanniter 2020 en de Souvignier Gris 2020 allebei een zilveren medaille op de Austrians Wine Challenge (AWC) in Wenen. Met de opbrengst van de prijswinnaars sponsort de Rotary Club Zeist goed doelen.
Landschapsarchitect
Als Jan David Zocher dit nog had kunnen zien, was hij vast en zeker dik tevreden geweest. Dat kan toch bijna niet anders? Zocher was een beroemde landschapsarchitect. Hij ontwierp in 1824 het fraaie park rond het landhuis. Met slingerende waterpartijen en groene doorkijkjes. Hij bedacht ook de ommuurde moestuin. Nu het landhuis een kantoorfunctie heeft, is er geen groente en fruit meer nodig voor de bewoners. Hij had zelf kunnen bedenken om een wijngaard voor het goede doel aan te leggen binnen de muren van zijn moestuin.
Citrus en abrikoos
De fles en het etiket van de Johanniter 2020 hebben de allure van het landgoed. Stijlvol! Bij het schenken van de wijn dacht ik even aan bubbels in m’n glas. Aroma’s van appel en peer, meloen en een vleugje perzik dwarrelen omhoog. In de verte snuif ik ook iets van gras op. In de mond is de wijn tintelend fris en lekker fruitig. Er komen nu ook aroma’s van citrus en abrikoos naar boven. Ik proef een klein beetje groene paprika. In de afdronk heeft de Johanniter 2020 een klein bittertje.
Mineralig
Hoog Beek & Royen laat je ruiken en proeven waar de witte wijnen van Nederlandse bodem zo goed in zijn: frivole en tintelende frisheid. Mineralig. Puur. Deze Johanniter doet het goed als aperatief. Hij is nu prima op dronk, maar ik ben ook razend nieuwsgierig hoe hij over een paar jaar voor de dag komt.
Wijn: Johanniter 2020
Domein: Wijngaard Hoog Beek & Royen
Druif: johanniter
Serveertemperatuur: 9-11°C
Alcohol: 13,0%
Prijs: € 15,00
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is