Simon Crone is de founding father van Domein Tussen Rug en Rijn. De drie percelen van het domein liggen in een landschap met opvallende hoogteverschillen. Op de uitlopers van de Utrechtse Heuvelrug. Boven de slingerende Nederrijn. Het landschap ziet er on-Nederlands uit. Simon weet dat het geen sinecure is om een succesvolle wijnboer te worden. “Daarvoor moet je drie beroepen uitoefenen: fruitteler, wijnmaker en marketeer.” Simon heeft dat helemaal in de vingers. De Elsterrood 2019 bewijst dat.
Hij heeft het fingerspitzengefühl wat een goede wijnboer nodig heeft. “Vlak voor de oogst proeven we de druiven en kijken we naar het weer. Moeten we de druiven al oogsten of moeten we ze nog even laten hangen? De fruitteler wil oogsten, maar de wijnmaker wil nog even wachten. Dat is beter voor de aroma’s. Inderdaad: fingerspitzengefühl.” In het bedrijf heeft Simon gezelschap gekregen van Lianne en Hans. Het drietal beheert 3.500 wijnstokken van witte en blauwe druiven. “De souvignier gris is met meer dan 1.000 stokken de belangrijkste druif.”
Nieuwe rassen
Domein Tussen Rug en Rijn werkt met nieuwe druivenrassen. Naast de souvignier gris teelt het de johanniter en muscaris. De blauwe druiven zijn de cabernet cantor, cabernet cortis, cabernet noir, monarch en regent. “Al deze rassen zijn ontwikkeld in Duitsland en Zwitserland. Ze zijn meer resistent tegen ziektes dan de klassieke rassen. Hierdoor hebben ze minder last van bijvoorbeeld valse meeldauw.” De Elsterrood 2019 is in augustus 2020 gebotteld. “Dat is een kwestie van veel proeven en het juiste moment kiezen.”
Blend
De Elsterrood 2019 is een blend van maar liefst vier druivensoorten: cabernet cantor, cabernet noir, monarch en een beetje regent. Na het ontkurken van de fles snuif ik rood en zwart fruit op. De aroma’s komen niet in polonaise de fles uit. Ze zijn bescheiden en misschien zelfs een beetje verlegen. In de mond is de wijn fruitig en sappig. De aroma’s krijgen wat meer kleur. Ik proef naast cassis in de verte een klein beetje chocola.
Tikkie stroef
Deze wijn is niet gerijpt op hout. Dat proef je. De tannines geven de Elsterrood 2019 een plezierige spanning. Ze zorgen voor stevigheid en maken hem een tikkie stroef. De wijn heeft een mooie afdronk met een klein bittertje. Het is een geslaagde blend, waarin de vier kameraden zorgen voor een goede balans. De Elsterrood 2019 is niet complex, maar wel lekker fruitig. Het is een wijn die solo prima uit de verf komt. Hij combineert goed met een kaasplankje of een stukje vlees.
Koel serveren
De fles uit Elst is nu op dronk, maar je kan hem ook nog een jaartje laten liggen. Niet veel langer. Een jaar moet voldoende zijn om hem ietsjes zachter te maken. Serveer deze wijn lekker koel, op maximaal 16 graden. Dan komen de fruitige tonen het best tot z’n recht. Elsterrood 2019 is verkrijgbaar bij Nederlandse Streekwijnen.
Wijn: Elsterrood 2019
Domein: Domein Tussen Rug en Rijn
Druiven: cabernet cantor, cabernet noir, monarch en regent
Serveertemperatuur: 14-16°C
Alcohol: 12,5 %
Prijs: € 17,39
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is