Het landschap in Zuid-Limburg lijkt het meest op dat in klassieke wijnlanden. Daarom kijkt niemand er meer van op dat je daar wijngaarden vindt. Dat is heel anders in Noord-Holland. Daar vind je een totaal ander landschap, vooral in de gemeente Langedijk. Dit gebied werd ooit het Rijk der duizend eilanden genoemd. Hier en daar worden nog steeds lange en smalle stroken land van elkaar gescheiden door slootjes. Je vindt er veel water en nattigheid. Daar verwacht je geen wijngaard. En toch komt deze Langedijker Rode 2021 daar vandaan.
Hoe dieper de wortels van de wijnstokken moeten zoeken naar water, hoe beter het is. Dat weet elke wijnboer. Hoe verzin je het dan om juist hier een wijngaard aan te leggen? Het domein waar deze Langedijker Rode is gemaakt, ligt op het voormalige eiland De Koen. Het stak met kop en schouders boven de andere eilanden uit. Lang geleden werd de bodem waarschijnlijk opgehoogd met vruchtbare bagger uit de sloten. Eind vorige eeuw legde de Pieter de Boer hier een wijngaard aan. Stap voor stap.
Inter Scaldes
Pieter is geboren en getogen in dit gebied. Hij besloot het tuinbouwbedrijf van z’n vader niet over te nemen, maar na diverse functies als bestuurder begon het toch te kriebelen. In een moestuintje teelde hij z’n eerste druiven. Nieuwe rassen. Na een aantal cursussen waagde hij het er op. Pieter teelt niet alleen de druiven, maar maakt ook de wijn. Dat doet hij allemaal op z’n eigen domein: De Koen. Met succes. De wijnen staan inmiddels op de kaart van Inter Scaldes in Kruiningen, om maar eens een sterrenrestaurant te noemen.
Donkerpaars
Het etiket van de fles verwijst naar het Rijk der duizend eilanden, speciaal voor de proevers die nog niet kunnen geloven dat de wijn uit Noord-Holland komt. In het glas is de Langedijker Rode 2021 intens rood, zeg maar gerust donkerpaars. Daarmee geven de rondo en de maréchal foch meteen hun visitekaartje af. Deze twee nieuwe druivenrassen zorgen voor donkere wijnen. Ik snuif vooral aroma’s van kersen op. En wat bramen. Op de achtergrond dwarrelen ook wat aardse en vegetale tonen door de lucht.
Sappig en soepel
In de mond is de wijn lekker sappig en soepel. Na het rode fruit geven wat rokerige tonen en een mooi pepertje de Langedijker Rode 2021 z’n kruidigheid. Het is een frisse wijn met redelijk milde tannines, die een beetje doet denken aan de Bourgondische stijl. De afdronk is gemiddeld. Het is geen complexe, maar een heel toegankelijke wijn. Doet het goed als aperitief of als begeleider van een stampot. Ben je in de buurt? Haal de wijn dan op in Zuid-Scharwoude. En anders bestel je ‘m online bij Nederlandse streekwijnen. Santé.
Wijn: Langedijker Rode 2021
Domein: De Koen
Druivenras: rondo en maréchal foch
Serveertemperatuur: 16-18°C
Alcohol: 12,0%
Prijs: € 15,00-17,50
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is