Met een beetje fantasie kun je het Gelderse Nijkerk met de mooiste kerktoren van Nederland een heus wijnstadje noemen. In het prachtige buitengebied vind je twee wijngaarden. Een ervan is wijngaard Aan de Breede Beek, waar deze Rosé Cortis 2019 vandaan komt. En aan de rand van de stad vind je ook nog Landgoed Salentein, opgezet door ondernemer Mijndert Pon. Als grondlegger van de bodegas Salentein en Callia was hij met afstand de grootste wijngaardeigenaar van Nederland. Pon overleed in 2014, maar in het restaurant op het landgoed kun je nog steeds genieten van zijn Argentijnse wijnen.
Snel terug naar de Nederlandse wijn. Deze rosé is gemaakt van de Cabernet Cortis. Dat is op dit moment een van de populairste blauwe wijndruiven van Nederland. In 2022 bleek tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen dat 23 van de 62 rode wijnen gemaakt waren van de Cabernet Cortis. Dat is iets meer dan 37%. En in het afgelopen voorjaar gingen er weer 8.000 stokken van deze rooie rakker de vaderlandse bodem in. Hij neemt de rol van de ‘oudere’ regent over. De cabernet cortis is een kruising tussen de blauwe cabernet sauvignon en de witte solaris.
Zachte kant
Dat proef je. De wijnen doen denken aan een stevige en zware Cabernet Sauvignon. Je moet ze even de tijd gunnen om in de smaak te vallen. Stop ‘m anderhalf jaar in een eikenhouten vat en het komt helemaal goed. Dan komt z’n zachte kant tevoorschijn. Henk Breugem van Aan de Breede Beek maakte er onder andere deze rosé van. Door het korte schilcontact komen er niet zoveel tannines in de wijn en dan blijkt de cabernet cortis ineens uitermate geschikt voor het maken van een zomerwijn. Ook voor het maken van rosé is er geen druif die het in Nederland beter doet. De pinot noir volgt op eerbiedige afstand.
Verkeerde been
De Rosé Cortis maakt in het glas meteen duidelijk dat hij niet helemaal in het plaatje van de doorsnee rosé past. Hij kleurt niet roze, maar helder oranje. Daarmee zet hij je een beetje op het verkeerde been. Proeven doe je namelijk ook met je ogen. Na een vrolijk walsje snuif ik wel aardbei en framboos op. Dat is ook wat je verwacht bij een rosé. Maar ik ruik ook groene appel en citrus. En in de verte wat aardse tonen. Het mondgevoel is redelijk vol en zelfs een beetje vettig. En tegelijk ook fris en fruitig. Dat geeft de Rosé Cortis wat spanning.
Zoetje en bittertje
Naast de aardbei en framboos proef ik gekonfijte sinaasappel, een beetje honing en wat tijm. En ook iets nootachtigs. Het smaakt als een voorzichtige flirt met whisky-achtige tonen. Even ben je geneigd om te denken dat je een oranje wijn proeft in plaats van een rosé. En hoewel deze rosé al een beetje op leeftijd is, weet je dankzij de mooie zuren en het verfrissende rode fruit wel beter. De Rosé Cortis heeft een klein zoetje en een bescheiden bittertje. In de mooie afdronk kijkt de sinaasappel nog even om de hoek. Deze wijn is lekker bij een zomerse salade met vis.
Wijn: Rosé Cortis 2019
Domein: Aan de Breede Beek
Druif: cabernet cortis
Serveertemperatuur: 8-10°C
Alcohol: 13,5%
Prijs: € 13,50
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc
- 23 oktober 2024De schouders van Nederland en de Sueterie Rood Select 2021
- 16 oktober 2024Hoe de grandeur van de clos terugkomt in Souvignier Gris 2022
- 09 oktober 2024Wat de Cabernet 2021 zo vriendelijk en fruitig maakt
- 02 oktober 2024Waarom complexe Gris ook een verleidelijke allemansvriend is