Het was niet de jongensdroom van Ruud Verstegen om wijnboer te worden. Toch staat hij nu aan het roer van Landgoed Overst in Voerendaal. Daar maakt hij onder andere deze Dornfelder 2019. Het maken van wijn bleek zijn bestemming. Ruud zat tot over zijn oren in de business toen zijn schoonvader in 2005 plotseling overleed. Hij was de eigenaar van een prachtig landgoed met een wijngaard. De simpelste oplossing was de verkoop van het landgoed, maar dat ging Ruud te ver…
Hij koos ervoor om naast zijn supermarkten ook het landgoed in de benen te houden. Maar dat bleek een heidens karwei. In 2009 nam Ruud een ingrijpende beslissing. Hij verkocht de wijngaard en maakte van Landgoed Overst een professioneel wijndomein. No guts no glory! Ruud staat inmiddels bekend als een wijnboer met lef. Hij waagt het om in ons koele klimaat niet alleen te pionieren met de lastige pinot noir, maar zelfs met de cabernet sauvignon. Dan moet je het aandurven om de oogst tot het allerlaatste moment uit te stellen. Dat doet Ruud. In combinatie met rijping op nieuwe eiken vaten ontstaan er dan mooie wijnen.
Niet kopiëren
Hij leerde het vak door goed te luisteren naar andere Limburgse wijnboeren. En door te vragen. “Als ik iets niet begrijp, doe ik het niet”, is het motto van Ruud. Hij leerde ook van zijn eigen keuzes, want iedereen doet het op zijn eigen manier. “Je kunt een andere wijnboer niet kopiëren. Het komt erop aan dat je een eigen stijl ontwikkelt.” Dat is Ruud gelukt. En hij weet ook hoe hij zijn wijnen aan de man moet brengen, onder andere in de supermarkt. Daar is de prijs meestal bepalend.
Exclusief
Ruud weet als geen ander dat mensen voor een wijn duurder dan 10 euro naar een speciaalzaak gaan. “Ik heb alles aan de supermarkt te danken en daar wil ik met mijn wijnen iets voor terug doen.” Dus liggen de supermarkten in de regio vol met zijn wijnen. Intussen probeert hij ook voet aan de grond te krijgen in het duurdere segment. Niet zo gek, want de wijnen van Landgoed Overst deugen. Een aantal wijnen verkoopt hij daarom exclusief aan de horeca. Dat geldt niet voor deze wijn, die ook voor de consument verkrijgbaar is.
Bramen
De Dornfelder 2019 van Landgoed Overst heeft een paarsrode kleur. Heel donker. Daar is een verklaring voor. De dornfelder is een teinturier. Dat is een Franse term voor blauwe druiven met rood vruchtvlees. Bijzonder, omdat de meeste blauwe druiven ‘wit’ vruchtvlees hebben. Soms worden deze druiven gebruikt om rode wijnen met een lichte kleur een beetje op te pimpen. In deze fles speelt de dornfelder de hoofdrol. Een heel klein beetje regent maakt de wijn af. Ik snuif vooral zwart fruit op. Bramen met een fris zuurtje. De stal is niet ver weg.
Fris en stoer
In de mond manifesteert de Dornfelder 2019 zich als een sappige en fruitige wijn. De tannines geven hem stevigheid. Ik proef vooral cassis. Bramen. En pruimen. In de verte ook laurier, noten en iets rokerigs. Frisse zuren domineren de afdronk. Deze wijn is fris en stoer tegelijk. Hij matcht prima met gegrild vlees. Lekker bij de BBQ. Even koelen voordat hij het glas ingaat. Helaas is deze jaargang online niet zo makkelijk meer verkrijgbaar. Toch maar even bij de Plus aanwippen als je in Zuid-Limburg bent.
Wijn: Dornfelder 2019
Domein: Landgoed Overst
Druiven: dornfelder en regent
Serveertemperatuur: 15-18°C
Alcohol: 12,5 %
Prijs: € 9,95
- 18 december 2024Wat de experimentele Ceramic zo fris en frivool maakt
- 11 december 2024Waarom de Pinotin Barrique 2019 zo knap gemaakt is
- 04 december 2024Wat de Akela 2022 een wijn met uitgesproken aroma’s maakt
- 27 november 2024Hoe de Johannes 2019 de droom van Hans Beurskens waarmaakt
- 30 oktober 2024Waarom de Mussenberg flirt met een heuse Sauvignon Blanc