Welkom op de pagina Veelgestelde vragen. Deze pagina bevat informatie voor journalisten en redacties.
Nederlandse Wijn Gids is het online domein van de Nederlandse wijn. De redactie is onafhankelijk. Ons doel is de Nederlandse consument te informeren over de wereld van de Nederlandse wijn. Dat doen we door middel van de publicatie van achtergronden, interviews, nieuws, proefnotities, recensies en toeristische tips.
Op deze pagina vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde (pers)vragen over Nederlandse wijn. De vragen en antwoorden gaan over de belangrijkste feiten en inzichten over Nederlandse wijn. Daarnaast bieden wij een bundeling van gepubliceerde content over thema’s in het nieuws in dossiers en een overzicht van gepubliceerde persberichten over actuele ontwikkelingen in de wereld van de Nederlandse wijn. We zijn beschikbaar om journalisten en redacties een mondelinge toelichting op actuele ontwikkelingen in de wereld van de Nederlandse wijn te geven. Daarvoor kunt u contact opnemen met de woordvoerder.
Is wijnbouw in Nederland mogelijk?
Ten noorden van de evenaar is grofweg wijnbouw mogelijk tussen de 50e en 30e breedtegraad. Nederland zit op het randje. Ons land heeft een gematigd zeeklimaat met zachte winters en koele zomers. Er is een gemiddelde temperatuur van ongeveer 10°C en voldoende zonneschijn nodig voor wijnbouw. Die zijn er in Nederland. De bodem is iets minder belangrijk. Het belangrijkste aandachtspunt is de waterhuishouding. De bodem moet voldoende water vasthouden in droge tijden en het te veel aan water afvoeren in natte periodes. Een wijnstok is niet kieskeurig. Op veel plaatsen in de wereld plant men wijnstokken aan als er op die plaats niets anders meer groeit.
Hoeveel wijndomeinen telt Nederland?
Nederland telt ongeveer 210 domeinen waar wijn gemaakt wordt voor de verkoop. Gezamenlijk bezitten deze domeinen iets meer dan 400 hectare wijngaarden. De grootste domeinen liggen in de provincie Limburg. Sint Martinus in Vijlen telt 32 hectare en de Apostelhoeve in Maastricht 20 hectare. Er zijn in Nederland 6 domeinen groter dan 10 hectare. Deze domeinen liggen in Limburg, Noord-Brabant, Overijssel en Zeeland. In de komende jaren breidt een aantal wijngaarden verder uit, zodat het aantal ‘grote’ domeinen zal groeien.
De meeste wijndomeinen in Nederland zijn 1 tot 3 hectare groot. In vergelijking met de grote wijnlanden is dat klein. Onze wijnboeren produceren gezamenlijk 1,7 miljoen flessen wijn per jaar.
Waarom zou de consument voor Nederlandse wijn kiezen?
Dicht bij huis maken Nederlandse wijnboeren mooie wijnen. De productie van Nederlandse wijn is kleinschalig, ambachtelijk en duurzaam. Nederlandse wijnen zijn duurder dan supermarktwijnen uit het buitenland. De grond en de arbeid zijn duur. Maar de gemiddelde kwaliteit is beter dan die van wijnen uit een klassiek wijnland als Frankrijk. Bovendien leggen Nederlandse wijnen veel minder kilometers af voordat ze in het glas van de consument belanden. Steeds meer mensen kopen hun voedsel graag rechtstreeks bij de boer. Lokale of regionale producten doen het goed.
Wat is de kwaliteit van Nederlandse wijn?
De meeste Nederlandse wijnen zijn technisch goed gemaakt. Dat blijkt uit nationale en internationale wijnkeuringen. Nederland kent twee kwaliteitskeurmerken: Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Een wijn maakt aanspraak op zo’n keurmerk als de productie aan strenge kwaliteitseisen voldoet. Dat een wijn technisch goed gemaakt is, zegt niets over de smaak. Het toonaangevende wijnmagazine Perswijn deelt tijdens de jaarlijkse proeverij van zo’n 150 Nederlandse wijnen steeds meer punten uit. Daaruit blijkt dat Nederlandse wijnen zich kunnen meten met de internationale concurrentie.
Welke druivenrassen zijn geschikt voor het Nederlandse klimaat?
Niet alle wijndruiven zijn geschikt voor een koel klimaat. De Franse wijnbouwdeskundige Pierre Huglin ontwikkelde in 1978 een klimaatindex die een verband legt tussen de temperatuur en de rijping van druivenrassen. Op grond van het aantal dagen tussen 1 april en 30 september met een minimale temperatuur van 10°C in combinatie met het aantal zonuren in de geografische regio komt de index tot Huglin Indices (HI). De syrah heeft waarden tussen de 2100 en 2200 HI nodig om te rijpen. Dat is in Nederland niet haalbaar. De cabernet sauvignon en merlot hebben waarden tussen de 1900 en 2000 HI nodig. Een handjevol wijnboeren in het zuiden van het land waagt het daarom met deze rassen, maar de meeste druivenrassen die Nederlandse wijnboeren telen hebben minder dan 1800 HI nodig.
Daaronder zitten klassieke druivenrassen zoals de chardonnay, pinot noir en riesling, die tussen de 1700 en 1800 HI nodig hebben en gewürztraminer en pinot gris die al genoeg hebben aan 1600 t0t 1700 HI. Met name boven de grote rivieren kiezen wijnboeren meestal voor nieuwe druivenrassen, zogenaamde hybrides. Deze rassen zijn speciaal ontwikkeld voor een koel en vochtig klimaat en hebben een betere weerstand tegen schimmels. In Nederland kiezen wijnboeren in hoofdzaak voor de witte johanniter en solaris en de blauwe cabernet cortis en regent.
Welke wijnen maken Nederlandse wijnboeren?
Nederlandse wijnboeren maken alle soorten wijn: wit en rood, maar ook oranje en rosé. Zij maken ook zoete wijnen volgens het procedé van Port en mousserende wijnen volgens de méthode traditionnelle. In de volksmond noemen we dat champagne, maar die benaming mag alleen in de gelijknamige regio in Frankrijk gebruikt worden. Voor deze bubbels is een koel klimaat nodig. Dat geeft de kenmerkende frisse en mooie zuurtjes. In Noord-Frankrijk warmt het klimaat te veel op. Het Nederlandse klimaat leent zich beter voor het maken van mousserende wijnen. Daarom zijn er in Nederland steeds meer wijnbedrijven die zich specialiseren in het maken van bubbels. Zij kunnen de concurrentie met cava’s en prosecco’s prima aan.