Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijndomein d'Hunes
Nieuws - 17 augustus 2024

Wijndomein d’Hunes is bourgondische pleisterplaats bomvol traditie

“Mensen, doe het niet!” riep Ilja Gort nog. Maar zijn dringende advies was mosterd na de maaltijd. Marc en Eedje Huynen werden wijnboer en openden op zondag 21 april hun Wijndomein d’Hunes. Voor de openingshandeling hadden ze snorremans met z’n alpino uitgenodigd. Het werd een feestje, compleet met knallende bubbels en de plaatselijke fanfare. Marc kijkt er met plezier op terug: “Ilja Gort kende ik alleen van z’n wijnkwartier en supermarktwijn, maar hij heeft een enorme staat van dienst als reclameman. Het was voor hem geen snabbel van 10 minuten. Hij is hier urenlang geweest en hij vond het geweldig.”

Wijndomein d’Hunes verdiende zo’n grootse opening. In 2016 begonnen Marc en Eedje in hun achtertuin in Sint-Geertruid een wijngaardje. Wat begon als een hobby liep hopeloos uit de hand. In 2021 gingen de stokken van hun eerste grote wijngaard de Limburgse bodem in. Dat gebeurde in het dorpje Mesch, dat aanschurkt tegen de Belgische Voerstreek. In 2023 plantten ze hun laatste perceel aan. Onlangs namen ze een oude hobbywijngaard over. “De eigenaren zijn op leeftijd. Als wij de wijngaard niet overnamen, zou hij worden gerooid. Er staan stokken van wel 30 tot 40 jaar oud.”

Jongeren

Met deze overname komt hun areaal op bijna 7 hectare. Wijndomein d’Hunes is een nieuwe en serieuze speler in Zuid-Limburg. Marc is van origine sociaal psychiatrisch verpleegkundige. “Ik heb altijd in de crisisdienst gewerkt.” Hij bekommerde zich om jongeren die in het weekend geen vrijetijdsbesteding hadden. “Ik ben nog steeds eigenaar van het bedrijf dat zo’n 900 mensen bedient, maar doe er niks meer mee. Pakweg 5 jaar geleden hebben we een directeur aangesteld.” Maar de jongeren met een rugzakje zie je ook bij Wijndomein d’Hunes weer terug.

De eerste in Nederland

Het is de ambitie van Marc en Eedje om kwaliteitswijnen te maken. Dat doen ze met klassieke druivenrassen, zoals auxerrois, chardonnay, pinot noir, riesling én viognier. “Het is nu 2 jaar geleden dat we de eerste viognier gebotteld hebben. Niet meer dan 125 flessen. Die gebruik ik alleen in proeverijen.” De twee zijn verzot op de aromatische druif. “In Nederland waren wij de eersten die kozen voor de aanplant van de viognier. Nog vóór de Apostelhoeve.” Naast de 7 hectare aan wijngaarden, verspreid over Zuid-Limburg, heeft Wijndomein d’Hunes ook een prachtig ‘hoofdkwartier’.

Bourgogne

Toen de oude carréboerderij in Sint-Geertruid hen in 2015 te koop werd aangeboden, gingen Marc en Eedje daar in eerste instantie niet op in. “Tijdens een wijnreis naar de Bourgogne ontdekten we wat je nodig hebt voor een wijngaard van toen nog 4 hectare. Toen ik weer thuiskwam, ben ik meteen naar de eigenaar gegaan. ‘Ik wil die boerderij toch wel graag van je kopen’. De bestemming was fruitteelt. Ideaal. Ik hoefde dus niet te verkassen naar een bedrijventerrein, maar kon in het dorp blijven.” Inmiddels heeft de boerderij een metamorfose ondergaan.

Wijndomein d'Hunes

Borrelplank en biertje

Wijndomein d’Hunes is niet zomaar een domein. Het is een plek waar je de hele week door gastvrij onthaald wordt voor een hapje en een drankje. “Als je hier binnenstapt, heb je meteen zicht op de rvs-tanks en houten vaten. En als je naar boven gaat, heb je een prachtig zicht op de wijnmakerij beneden. Schoolklassen kunnen hier het hele proces van wijn maken volgen.” Marc wil niet dat mensen wijn beleven als een drank die alleen voor anderen is. “Het heeft een beetje het imago van een decadente drank. Dat past niet bij ons. Daarom schenken we hier naast onze eigen wijnen ook een borrelplank met een koud biertje.”

Tradities

Marc en Eedje zijn echte Limburgers. Pastoor Paul Tervoort zegende hun bedrijf in. “Dat is niets geks. Het is iets van hier, van de streek. Voor ons is het waardevol.” Families en verenigingen vinden ‘onderdak’ bij Wijndomein d’Hunes. “We hebben hier veel fanfares, harmonieën en andere verenigingen. Daar moeten we zuinig op zijn.” De tradities uit de streek zijn heilig voor Wijndomein d’Hunes. Het concept ‘ademt’ Limburg. Toeristen die voor wijnbeleving afreizen naar het zuiden hebben er in de voormalige carréboerderij uit 1856 een mooi adresje bij.

Nooit meer vergeten

 “Mensen doe het niet!” riep Ilja Gort nog. Maar de passie voor wijn had Marc en Eedje al te pakken. Hoe dat begon? “Lang geleden kreeg ik een wijnproeverij met Kirsten Abels cadeau in Hotel Neubourg in Gulpen. Het was geweldig en ik ben het nooit meer vergeten. We proefden Chardonnay’s uit 5 werelddelen. Dat vond ik uniek. Toen deed Kirsten nog niet wat ze nu deed, maar ze kan het zich vast en zeker nog wel herinneren.”

Terug naar boven