Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijn in blik
Nieuws - 29 oktober 2023

Wijn in blik is meer dan ordinaire marketingstunt

Drie wijnmakers uit Geesteren komen met iets geks. Op zoek naar een marketingstunt is het trio wel te porren voor iets nieuws. “Tijdens een brainstorm kwamen we uit op wijn in blik.” Jeroen Ziel, een van de drie wijnmakers, kan er zelf wel om lachen. Maar de mannen hebben serieus over hun wijn in blik nagedacht. De motivatie is het bereiken van een nieuw publiek. “We willen onze wijnen ook voor jongeren interessant maken. Daarom maken we al een poosje onze TEUT-wijnen. Nu verkopen we deze wijnen niet alleen meer in een fles, maar ook in blik.”

De TEUT-wijnen zijn anders dan de overige wijnen van De Wijnmakers. Bij deze wijnen draait het vooral om toegankelijkheid. “Onze andere wijnen zijn allemaal gastronomische wijnen. Daar moet je echt iets bij eten”, vertelt Jeroen. “De TEUT-wijnen maken we als aperitief. Het zijn de enige wijnen waar nog wat restzoet in zit. Dat maakt dat je ze ook wat makkelijker tussendoor drinkt.” De buitenkant van de flessen en de blikjes moet jongeren ook aanspreken. TEUT is cool. En het smaakt als een allemansvriend.

Commerciële keuze

Jeroen geeft aan dat de keuze voor wijn in blik een commerciële keuze is. “We zijn in gesprek met wat festivals. De organisatoren vonden onze wijnen wel interessant, maar kunnen niet uit de voeten met grote flessen. We kregen de vraag naar kleinere verpakkingen. Maar een klein flesje is bijna duurder dan een grote fles. Dan kom je niet uit de kosten. Hoe kan het dan wel, vroegen wij ons af. En hoe kan het duurzamer? We wilden graag een product dat ook goed te recyclen is.”

Smaak en houdbaarheid

Wat gebeurt er in een blikje met de smaak van wijn? “Dat vond ik best spannend”, bekent Jeroen. “Ik heb het onlangs nog getest. De wijn uit de fles en uit blik schonk ik allebei in een glas. Nee, ik had echt geen idee wat uit de fles en wat uit het blik kwam.” Drinken uit een blikje is natuurlijk anders dan drinken uit een glas, maar de blikjes zijn dan ook bestemd voor een andere entourage. “Het blikje is netjes afgesloten. Er komt geen zonlicht bij, dus het zou nog beter houdbaar moeten zijn dan wijn in een fles.”

Testen

Maar de TEUT-wijnen zijn geen bewaarwijnen. Ze zijn snel op dronk. “Maar in een blikje moet het wel 2 of 3 jaar goed gaan.” Jeroen ziet wijn in blik wel zitten. “Ga je een dagje met de boot weg, dan heb je de hele koelbox vol met blikjes. En op een festival is het ook lekker.” Er zit 0,25 liter wijn in een blikje. De Wijnmakers verkopen de blikjes in rood en wit en rosé. “De officiële lancering komt nog. We zijn nu nog aan het testen hoe het landt.” De blikjes kun je nu al wel bestellen op teut.nl.

Terug naar boven