Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnkeuring lage landen
Nieuws - 31 augustus 2024

Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?

Er staat een mooie dag voor de Nederlandse wijnbouwsector voor de deur. Op zondag 1 september beleeft het Wijnfestival van de Lage Landen z’n primeur. De Stichting Wijninstituut Nederland maakt tijdens dit wijnfeest de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekend. Er zijn nogal wat wijnboeren die de komende nacht de slaap nauwelijks kunnen vatten, want morgen horen ze hoe de keurmeesters hun wijnen beoordelen. Spannend! De uitslag lekte niet uit, maar toch kunnen we alvast een tipje van de sluier oplichten.

De Wijnkeuring van de Lage Landen is vooral een Nederlands feestje. In 2023 stuurden 61 wijnboeren samen 271 wijnen in. Daarvan kwamen 46 wijnboeren uit Nederland. Vorig jaar produceerden Nederlandse wijnboeren meer wijn dan ooit. Dat zie je nu terug in het aantal ingestuurde wijnen. De Duitse keurmeesters beoordeelden maar liefst 285 wijnen uit België en Nederland. Dat deden ze tegelijk met duizenden wijnen uit belangrijke Duitse wijnregio’s. Dwars door elkaar heen proefden de keurmeesters wijnen uit 3 landen, gemaakt van klassieke en nieuwe druivenrassen. Blind.

Wijnkeuring lage landen

Witte wijnen

Daarom laat de uitslag onder andere zien hoe de wijnen uit België en Nederland zich verhouden tot die van de collega’s uit een groot wijnland als Duitsland.  Als een Nederlandse wijn goed is voor goud, dan staat hij op hetzelfde niveau als een Duitse gouden wijn. De wijnboeren uit de Lage Landen stuurden dit jaar 227 stille wijnen, 23 parelwijnen en 35 mousserende wijnen in. In de categorie stille wijnen loopt het aantal rode wijnen in vergelijking met vorig jaar terug en het aantal witte wijnen op. Dat lijkt een trend. Het klimaat in de Lage Landen leent zich nu eenmaal beter voor het maken van witte wijnen. Naast 58 rode wijnen stuurden de wijnboeren 134 witte wijnen op naar de keurmeesters.

Wijnkeuring lage landen

Bubbels met een fris zuurtje

Het aantal ingestuurde parelwijnen en mousserende wijnen groeit. Een parelwijn is vergelijkbaar met een mousserende wijn, maar wordt op een andere manier gemaakt en heeft ook wat minder ‘bubbelintensiteit’. Die groei van sprankelende wijnen is niet zo gek, want het terroir in België en Nederland is uitermate geschikt voor het maken van mooie bubbels met een fris zuurtje. Dat weten de wijnboeren verdraaid goed. Droge bubbels zijn veruit in de meerderheid. Het zoeken naar zoet is zoeken naar een speld in een hooiberg. Dat geldt ook voor stille wijnen.

Wijnkeuring lage landen

Populair

De druivenrassen die de wijnboeren in 2023 gebruiken, kwamen we ook in voorgaande jaren al tegen. Het zijn de bekende rassen. Een paar dingen vallen op. Bij de rode wijnen beleeft de nieuwe caber(n)et noir een voorzichtige opmars. Dat zie je ook terug in de nieuwe aanplant. Dit ras wint aan populariteit bij wijnboeren. Bij de witte wijnen kom je in verhouding meer klassieke druivenrassen tegen. Het aandeel chardonnay groeide significant. Het is een druif die zich makkelijk aan de omstandigheden aanpast. Intussen zijn de johanniter en souvignier gris nog steeds het meest populair.

Wijnkeuring lage landen

Uitslag wijnkeuring

Rosé maken wijnboeren uit de Lage Landen vooral van de cabernet cortis. Het valt op dat de pinot noir ten opzichte van vorige jaar terrein inlevert en de monarch terrein wint. Tijdens het Wijnfestival van de Lage Landen zijn de wijnboeren aanwezig om je van hun wijnen te laten proeven. De hamvraag is welke wijnboeren aan het einde van de middag een feestje kunnen vieren en zelf hun bubbels kunnen ontkurken. Het antwoord op die vraag kennen vooralsnog alleen de keurmeesters. Morgen publiceren wij de uitslag zo snel mogelijk na de bekendmaking.

Wijnkeuring lage landen
Terug naar boven