Nederlandse wijnboeren haalden in 2024 beduidend minder druiven binnen dan in 2023. De wijnproductie kelderde naar 568.400 liter. Dat maakte de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bekend. De oogst van 2024 is goed voor 750.000 flessen, bijna 1 miljoen flessen minder dan in 2023. Dat is verklaarbaar. In de nacht van 22 op 23 april werden met name de wijnboeren in Zuid-Limburg overvallen door stevige nachtvorst. Die zorgde voor forse schade aan de uitlopers.
“Het is een ravage in de wijngaard, anders laat het zich niet beschrijven”, vertelde Jules Nijst na de dramatische nacht in 2024. “Zeker 80% van de scheuten is bevoren.” De situatie was extreem en zeldzaam. “In de jaren ’80 begon mijn vader met de druiventeelt”, aldus Stan Beurskens uit Vijlen. “Hem heb ik nooit over zo’n extreme koude-aanval gehoord.” Hoewel de klimaatverandering zorgt voor meer extremen is de verwachting dat deze situatie maar 1 keer in de 30 jaar voorkomt.
Misbloei
In veel regio’s kunnen wijnboeren zich tegen de nachtvorst beschermen met een beregeningsinstallatie. Uitgerekend in Zuid-Limburg is dat geen optie. Het grondwaterpeil zit daar op 150 meter diepte. Die situatie is niet vergelijkbaar met andere plekken in het land. Na de nachtvorst volgde uitgerekend op het moment van de vruchtzetting een natte en koude periode. Dat zorgde voor veel misbloei en dus aanzienlijk minder druiven en een lagere wijnproductie.

Verschillende opbrengst
De Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP) meldt dat de kwaliteit van de kleine oogst niettemin uitstekend is. Daarover verschillen de meningen. “De kwaliteit is goed, maar niet top”, meent Stan Beurskens. “Als je van de oogst van 2024 een goede wijn kunt maken, weet je waar je mee bezig bent. Het is echt moeilijker dan in 2018 of 2022.” Hij benadrukt dat het ene druivenras een grotere opbrengst had dan het andere. Daardoor zijn de verhoudingen anders.
400 hectare
Ondanks de krimp van de opbrengst ziet de VNWP wel een groei van het aantal wijngaarden. De branchevereniging telt er nu 214. De omvang van het wijngaardareaal schat de VNWP met 337 hectare nog steeds te laag. Dat is opmerkelijk. Nederlandse Wijn Gids gaat op basis van eigen onderzoek uit van ongeveer 400 hectare. Binnen de branche vindt die conclusie steeds meer weerklank. Dat blijkt bijvoorbeeld uit publicaties van BOB Mergelland.

Binnenkort verkrijgbaar
De RVO liet weten dat de wijnproductie van 2024 als gevolg van de koude en natte omstandigheden vooral witte wijnen oplevert. Het gaat om ruim 78%. De verwachting is dat vanwege dezelfde oorzaak ook het aantal rosés in verhouding groter zal zijn. 1 op de 10 wijnen mousserend. Het aantal wijnen met een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) verdubbelt. Dat onderstreept de groei in kwaliteit. De eerste wijnen van 2024 – wit en rosé – worden deze maand gebotteld en zijn binnenkort verkrijgbaar.
- 25 maart 2025Apostelhoeve exporteert tintelend frisse wijnen naar warm Italië
- 26 februari 2025Aandelen in Nederlandse wijn voor uitbreiding Reestlandhoeve
- 31 januari 2025Biologisch wijndomein MinZeven in Lelystad te koop of te huur
- 27 januari 2025Eten én drinken van eigen bodem bij Boompjes
- 06 januari 2025Nicolaas Klei was lang sceptisch over Nederlandse wijn