Na de extreme weersomstandigheden van deze zomer kijken de Nederlandse wijnboeren uit naar een Indian Summer. Een droge en zonnige septembermaand is bijzonder welkom! Toch is er geen paniek over wijnjaar 2021. “De oogst zal wat later zijn dan in voorgaande jaren, maar dat hoeft niet verkeerd te zijn,” melden de wijnmakers uit Wierden. “Laat die Indian Summer maar komen!” Intussen doen wijnboeren er alles aan om schimmels buiten de deur te houden. En dat is niet zo simpel.
Het voorjaar was koud en de zomer is tot nu toe nat. Door het groeizame weer beleefden de wijngaarden midden in de zomer een groene explosie. Ideale omstandigheden voor schimmels. De wijnboeren moesten hun hulptroepen mobiliseren. En met man en macht werken aan een luchtige loofwand. Dat was hard nodig om het blad en de druiven snel te laten drogen. Want als meeldauw de druiventrossen aantast, kunnen ze niet meer rijpen. Wat betekent dat voor het wijnjaar 2021?
Resistente rassen
Bas Huisman van de Reestlandhoeve in Balkbrug maakte zich aan het begin van de zomer nog niet druk: “Wij hebben hier druiven die het Nederlandse klimaat aankunnen. Daar maak ik me niet al te veel zorgen over.” Toch zijn er ook nieuwe en meer resistente druivenrassen die last hebben van de extreme omstandigheden. “De regent is vergeven van de valse meeldauw,” laat Henk Marmelstein van de Reeborghesch in de Achterhoek weten. De conditie van de cabernet blanc en johanniter is op een aantal plaatsen ook niet geweldig. De cabernet cortis, monarch, rondo en solaris doen het daarentegen goed.
Koper en zwavel
De meeste wijnboeren klagen niet, maar moeten wel gewasbeschermingsmiddelen inzetten. “Elk jaar heeft weer nieuwe uitdagingen voor ons in petto,” weet Henk Breugem van wijngaard Aan de Brede Beek in Nijkerk. Hij vergelijkt de middelen die hij inzet met een vaccinatie: “Je geeft de wijnstokken een beetje van de ziekteverwekkers, zodat de plant antistoffen aan gaat maken.” Collega Luud Paulissen van wijngaard Ludique aan de IJssel gaat de meeldauw te lijf met koper en zwavel. “Dat is bij ons goed gelukt.” Hij rekent op dezelfde opbrengst als in voorgaande jaren.
Extreem weer
De wijnbouwers van De Riesenberg in het Limburgse Gronsveld verbouwen de klassieke rassen auxerrois en pinot gris. Ze spuiten preventief met bakpoeder en biologische bladvoeding. Dat maakt het blad vitaler en minder vatbaar voor schimmels. “Fingers crossed!” Niets is zo veranderlijk als het weer. De wijnboeren zijn het gewend en raken niet zo snel in paniek. Klimaatverandering veroorzaakt niet alleen droogte en warmte, maar zorgt vooral voor extreem weer, zoals zware regenval. “Op dit moment zit het een beetje tegen,” zegt Jan van den Ham van wijngaard Telgt in Ermelo. “Maar met een Indian Summer ben ik best een tevreden wijnboer.”
©Nederlandsewijngids.nl
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?