Nederlandse wijn is prima te drinken. Ook voor verwende wijnliefhebbers. Dat concludeert Perswijn na de beoordeling van meer dan 100 Nederlandse wijnen. Het motiveert het wijnmagazine om de lat in 2022 wéér iets hoger te leggen. Perswijn deelt punten uit. Geen sterren, zoals in 2021. “Daarmee zetten we Nederlandse wijnen nu dus virtueel af tegen alle andere wijnen in de wereld.” Het domein dat dit jaar over de hele linie de meeste complimenten mag incasseren is De Wijngaardsberg van Jules Nijst.
Ook andere bekende en minder bekende wijnhuizen uit diepe zuiden oogsten waardering, zoals de Apostelhoeve, Domein Steenberg en Wijndomein Sint Martinus. Maar Perswijn legt de vinger bij een verbreding van de kwaliteit: “Nederland heeft tegenwoordig meer dan een handvol goede producenten – en niet alleen in Zuid-Limburg.” Aan de Breede Beek, Betuws Wijndomein, Wijngaard Hesselink (Gelderland), MinZeven (Flevoland) en De Kleine Schorre (Zeeland) springen eruit, maar in hun kielzog komt er een hele optocht aan.
5 sterren
De stap van het uitdelen van sterren naar het waarderen met punten is ambitieus. In 2021 kreeg 10% van de Nederlandse wijnen in Perswijn 5 sterren. “Een wijn die de maximale score van 5 sterren krijgt, wordt gezien als de beste binnen de serie of het thema, maar niet als de perfecte wijn op wereldwijde schaal.” Deze stap betekent dat proevers Lars Daniëls en Frank Jacobs de Nederlandse wijnen nu niet langer met elkaar vergeleken, maar met de wereldwijde concurrentie. “Misschien lijken de scores dan soms wat tegen te vallen, maar het doet tegelijkertijd meer recht aan de echt goede wijnen.”
Goede wijn
De meeste wijnen kregen nu een waardering van 14 of 14,5 punt. Dat staat voor een correcte tot goede wijn. De beoordeling van de wijnen die in 2021 nog met 5 sterren op de loop gingen, werd nu vertaald in 15 of 15,5 punt. Synoniem voor een goede wijn! De Late Harvest 2020 van Domein De Wijngaardsberg werd als enige wijn gelauwerd met 16 punten en gaat nu als een zeer goede wijn door het leven. Perswijn deelt punten uit in het hele land: “Nederlandse wijnproducenten, van Friesland tot Zeeland en van Noord-Holland tot Limburg, mogen trots zijn. En de kwalitatieve rek is er nog lang niet uit”.
De volgende stap
Een prestigieuze keuring als deze voorjaarsproeverij van Perswijn verdient feedback. Ooit schreef Lars Daniëls over de voor- en nadelen van een puntenwaardering. Een voordeel is het snelle inzicht in de beoordeling van een wijn. “Waar ik problemen mee heb, zijn punten zonder inhoudelijk interessante proefnotities of contextueel verhaal. Dan zijn ze eigenlijk zinloos.” Perswijn deelt punten uit. Meer niet. Een beetje plagerig zou je dus kunnen stellen dat het daarmee zondigt tegen het eigen uitgangspunt. Misschien kan de volgende stap in 2023 een mooie wijngids bij het magazine zijn met ruimte voor proefnotities en context?
Huiswerk
Er is ook huiswerk voor de Nederlandse wijnmakers. Helaas was het aantal inzendingen dit jaar pakweg 25% lager dan in 2021. De keurmeesters van Perswijn zijn streng. Dat kan een wijnmaker ervan weerhouden om wijnen in te sturen. Met onzekerheid over de kwaliteit van je product loop je niet te koop, maar elke wijnboer weet daar wel iets van. Intussen vraagt het imago van de Nederlandse wijn om een periodieke, onafhankelijke en representatieve beoordeling. En Perswijn maakt daar werk van.
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?