Het online domein van de Nederlandse wijn
Biologische wijnboer klassiekers
Nieuws - 08 oktober 2022

Ontketent biologische wijnboer een stille revolutie met aanplant klassiekers?

“Ik ben een beetje een rare gozer”, zegt biologische wijnboer Adam Dijkstra. De wijnmaker van De Colonjes in Groesbeek legt uit waarom hij klassieke druivenrassen gaat telen. Is dat geen enorm waagstuk? Het lukt de reguliere wijnbouw amper om boven de Maas met succes klassiekers te verbouwen. Hoe wil Adam dat gaan doen zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen? Het antwoord is kort en krachtig: “Wijnbouw gaat nooit over vandaag. Het gaat over de toekomst.”

In het voorjaar van 2022 gingen er duizenden wijnstokken van auxerrois, chardonnay, pinot blanc en riesling de Gelderse bodem in. “De aanplant van de riesling is heel bescheiden hoor. Dat is maar net genoeg voor wat ik zelf drink van mijn favoriete druif.” Daarmee groeit De Colonjes van 13 naar 15 hectare. Wat bedoelt Adam als hij zegt dat wijnbouw over de toekomst gaat? “Als ik zie wat er de laatste 20 jaar en vooral de laatste 10 jaar is veranderd in Nederland, dan denk ik dat de hybride rassen ons de komende jaren niet naar een volgend level brengen.”

Hoger niveau

De Colonjes is vanaf de prille start een toonaangevend wijndomein geweest. Pionier Freek Verhoeven (1946-2018) kon als biologische wijnboer de duurzame teelt een enorme boost geven dankzij de beschikbaarheid van nieuwe druivenrassen. Zonder de inzet van kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen leverden deze rassen in ons koele en vochtige klimaat gezonde en rijpe druiven op. Nu zet Adam een nieuwe stap. Misschien ontketent hij daarmee wel een stille revolutie. Hij verwacht dat klassieke rassen zijn wijnen naar een hoger niveau tillen.

Gewasbescherming

Dat heeft te maken met klimaatverandering. Het is in Nederland droger en warmer. Daarvan profiteert de wijnbouw. Maar er is meer. “De ontwikkelingen op het terrein van gewasbescherming gaan heel hard. Er komen steeds meer goede middelen beschikbaar voor de biologische markt. Daar anticiperen wij op.” Adam erkent dat het een uitdaging is. “In Oosterbeek draaien we een pilot. Daar zien we hoe dat uitpakt. Er zijn nu al mogelijkheden en die zullen in de toekomst alleen maar groter worden.”

Over 5 jaar

De biologische wijnboer uit Groesbeek heeft voorlopig nog wat tijd om daarop te wachten. “De komende jaren hebben we toch nog geen oogst van ons nieuwe aanplant.” De wijnstokken zijn nog niet eens aan het puberen en moeten zich de komende jaren verder ontwikkelen. Meestal worden de eerste druiven pas na 3 jaar geoogst. “Dan is de innovatie op het gebied van gewasbescherming ook weer een stukje verder. Ik denk dat het over 5 jaar goed mogelijk is om hier op een biologische manier en met respect voor de natuur klassieke druivenrassen te telen.”

@Nederlandsewijngids.nl

Terug naar boven