De zon schijnt weer in Hilversum. Na het overlijden van eigenaar Alfred Visser op 6 februari 2021 was de toekomst van Wijngaard Zonnestraal onzeker. Vandaag maken 5 ambitieuze ondernemers bekend dat zij de wijngaard hebben aangekocht. Het plan is om de wijngaard met 5 tot 6 hectare uit te breiden en er een culinaire hotspot van te maken. De ambities zijn onderdeel van een allesomvattend masterplan voor het totale Landgoed Zonnestraal.
Toen Alfred Visser overleed hadden de 5 investeerders al een samenwerkings-koopovereenkomst met hem gesloten. “Het plan was om 3 jaar samen te werken en dan de regie helemaal van Alfred over te nemen. De relatie met de omgeving en de vrijwilligers koesteren we. Alfred zou daarom nog 3 jaar mee werken. Hij was in de gelegenheid om regelmatig in de wijngaard te zijn en de relaties te onderhouden.”
Stroomversnelling
Aan het woord is Bas Bergmans. Hij is 1 van de 5 ondernemers. De anderen zijn Laurens Bronkhorst, Pieter van Doorn, Rob Matthijssen en Piet Tirion. “Wij komen niet allemaal uit deze omgeving. De vrijwilligers wel. Wij wilden onze plannen met de wijngaard niet zomaar droppen. Daarom hebben we nog voordat we wijngaard kochten, meegedaan met de oogst. Dat was een succes. Het was ook het goede moment om aan de vrijwilligers te vertellen dat wij belangstelling hadden om de wijngaard over te nemen.” Door het overlijden van Alfred kwam alles in een stroomversnelling terecht.
Vuurzee
De 5 hebben geen ervaring met het maken van wijn, maar wel het de productie van bier. Pieter van Doorn en Piet Tirion zijn de geestelijk vaders van brouwhuis De Goede & De Stoute, bekend van Vuurzee. Dat is een culinair biertje. De 2 maken het op basis van champagnegist uit Frankrijk en pinot noir druiven uit Hongarije. Sterrenrestaurants in binnen- en buitenland schenken het. De overige 3 participeren met geld in Vuurzee. “Wij willen er graag een puur Nederlands product van maken. En daarvoor hebben we een wijngaard op eigen bodem nodig. Hier staat nu al een kleine hoeveelheid pinot noir. Dus het begin is er. Binnenkort hakken we knopen door over de aankoop van nieuwe wijnstokken.”
Meer beleving
Er waren kapers op de kust voor de overname van Wijngaard Zonnestraal, maar Alfred had een goed gevoel bij de mannen achter het culinaire biertje. “Het verhaal van Vuurzee vond hij mooi. Hij wilde ook iets dat verder ging dan wijn maken. Nieuwe energie, meer beleving. Hier komt alles waar wij nu al mee bezig zijn bij elkaar. Daar heeft Alfred de basis voor gelegd. Dit was echt zijn wijngaard. Hij heeft iets moois neergezet. Daar kunnen wij op verder bouwen. Stap voor stap. Hier ligt sinds kort een mooi terras. En er staat een 4 meter lange tafel van 500 kg, gemaakt van een omgewaaide iep uit Amsterdam.”
Wijnbouwadviseur
De oogst van 2020 zit inmiddels in de fles. “Om het volume te verdubbelen hebben we een witte blend gemaakt met een chardonnay uit Italië en een rode met een merlot uit Italië. Wij moeten wijn kunnen leveren aan lokale restaurants. Het hele jaar door.” De 5 maken dankbaar gebruik van de diensten van een wijnbouwadviseur, die anoniem wil blijven. “Het is een hele goeie. Hij stuurt de vrijwilligers aan. De wijnen hebben zijn handtekening. Daar betalen we hem graag voor. Hij heeft de kennis. Ik ben geen wijnboer, maar een ondernemer.”
Blenden is noodzaak
Bas maakt er geen geheim van: “Het blenden is nu noodzaak. Ik hoop dat we groter worden en dan niet meer hoeven te blenden. Het is natuurlijk mooi om net als met Vuurzee een puur Nederlands product te maken. Naast het culinaire bier ook een goede Nederlandse wijn! Dat zou ons heel trots maken. We dromen van een plekje op de wijnkaart van culinaire restaurants in de regio. Ik ben zelf een liefhebber van klassieke en stevige rode wijnen. Met houtrijping. Ik dronk laatst bij Mes Amis in Maastricht een Cuvée Prestige 2009 van Stan Beurskens. Een fantastische wijn! Ik droom ervan dat we zoiets op termijn ook hier kunnen maken. Dat zou geweldig zijn!”
Nederlands product
Hier komt de jongensdroom van Bas tevoorschijn: “Wie vindt het niet geweldig om een flesje wijn uit z’n eigen wijngaard te drinken? Nog niet zo lang geleden zaten we hier ’s avonds. In de zon. Onvergetelijk!” Maar Bas en z’n collega’s blijven ondernemers. “Wij hebben misschien wel meer affiniteit met de verkoop van een product dan met wijn verbouwen.” Ze stappen niet in een nieuw project zonder plan. Hun geld mag niet verdwijnen in een bodemloze put. “Dit is natuurlijk ook een investering. Om te beginnen maken we van Vuurzee een puur Nederlands product. En daarnaast willen we goede Nederlandse wijnen maken en mensen hier een culinaire beleving bieden.”
Chef-koks
De mannen van Vuurzee hebben veel contacten in het culinaire circuit. “Er hebben hier in de afgelopen maanden al heel wat chef-koks rondgewandeld. Daar hadden ze vanwege corona alle tijd voor. Straks komen ze hier plukken. Dat vinden die jongens mooi. Het is hun wens om onderdeel te zijn van de beleving in de wijngaard.” Bas is nog voorzichtig om de ambities met Wijngaard Zonnestraal openbaar te maken: “Ik wil niet hoog van de toren blazen voordat we de grond hebben, maar de ideeën zijn er wel.” De 5 ondernemers willen op het terrein graag een restaurant en vergaderzalen realiseren. “Dat geeft ons de kans om onze wijnen te schenken en in samenwerking met diverse chef-koks een culinaire beleving te bieden.”
Knoop
Bas ziet een mooie toekomst voor Nederlandse wijnen. “Ik ben een liefhebber en een investeerder. Dat is de basis voor mijn besluit om mee te doen. Ik verwacht dat het op lange termijn commercieel interessant kan worden.” Hij gaat in gedachten terug naar het moment waarop hij besloot om te participeren in de aankoop van Wijngaard Zonnestraal: “Op een avond dronk ik samen met mijn vrouw de Pinot Noir van Alfred. We keken elkaar aan en zeiden: ‘Dit is misschien niet de beste wijn die we ooit gedronken hebben, dit geeft aan dat in Nederland veel mogelijk is.’ En toen hebben we de knoop doorgehakt.”
Uitbreiding
De wijngaard is pakweg 1,5 hectare groot. Hij staat tegenover het dorp Nieuw-Loosdrecht, nog net op het grondgebied van de gemeente Hilversum. Helaas is de wijngaard te klein om alle plannen van de 5 ondernemers te realiseren. “Wij zijn er in gestapt met de verwachting dat we de kwaliteit van het terrein kunnen verbeteren en er 5 tot 6 hectare bij kunnen krijgen. Dan is het voor ons commercieel rendabel.” Landgoed Zonnestraal beslaat ongeveer 120 hectare. Het ligt in het Loosdrechtse Bos. Tussen 2010 en 2018 was het landgoed met het voormalige sanatorium Zonnestraal officieel kandidaat voor de werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Masterplan
De eigenaar van het landgoed is Zonnestraal Hilversum BV, onderdeel van Óbidos-vastgoedmaatschappij. Het bedrijf is in gesprek met de gemeente Hilversum over een masterplan voor het hele terrein. Daarin zitten ook de uitbreidingsplannen van de wijngaard. Met een uitbreiding naar 6,5 tot 7,5 hectare is Wijngaard Zonnestraal meteen de grootste wijngaard boven de grote rivieren. Maar Bas rekent zich nog niet rijk: “Dat is niet van de ene op de andere dag geregeld.”
Op 11 en 12 september zijn de open dagen van Wijngaard Zonnestraal. Bezoekers zijn van 10:00 tot 21:00 uur welkom. Info en aanmelding: info@wijngaard-zonnestraal.nl.
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?