In Kasteel Amerongen werd vanmiddag de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt. Een recordaantal van 51 wijngaarden stuurde 233 Nederlandse wijnen in. Een deskundige en onafhankelijke jury beoordeelde deze wijnen op geur, smaak en balans. De kwaliteit van pakweg 72% was goed voor een gouden, zilveren of bronzen medaille. Er gingen 16 trotse wijnmakers met een gouden plak naar huis, 86 met een zilveren en 70 met een bronzen.
De Stichting Wijninstituut Nederland (WIN) organiseerde de jaarlijkse wijnkeuring. Keurmeesters uit Rheinland-Pfalz beoordeelden de wijnen uit de Lage Landen blind. Tegelijk met duizenden wijnen uit bekende Duitse wijnregio’s. En volgens dezelfde normering. Naast de Nederlandse wijngaarden stuurden ook 19 Belgische wijngaarden hun producten in. Die waren goed voor 1 gouden, 15 zilveren en 12 bronzen medailles.
Rood
In vergelijking met 2020 stuurden meer wijngaarden samen ook meer wijnen in. Het aantal uitgereikte medailles is echter minder. Vorig jaar beoordeelde de jury vooral witte wijnen uit 2019 en rode wijnen uit 2018. Dat waren uitstekende wijnjaren: droog en zonnig. Vooral 2018 bleek een puik wijnjaar. Dat resulteerde vorig jaar in 9 gouden medailles voor een rode wijn. Dit jaar stuurden de wijnmakers méér rode wijnen in, maar slechts 1 rode wijn kreeg nu een gouden medaille: Oud London Cuvée Primeur 2019 van het Betuws Wijndomein.
Beste wijngaardeniers
Daarnaast waren er gouden medailles voor Domein Holset, Hof Detharding, Wijndomein En Passant, Wijngaard Aan de Breede Beek, Wijngaard Hesselink (2), Wijngaard Keulenhof en Wijngaard Sint Martinus (8). In diverse categorieën werden ereprijzen uitgereikt. Beste wijngaardeniers van 2021 zijn Diederik Beker van Betuws Wijndomein, Gerhard Ensing van Wijngaard Hesselink en Stan Beurskens van Wijngaard Sint Martinus. Dit drietal kreeg ook de ‘oeuvreprijs’ voor beste wijngaardenier over 2019, 2020 en 2021.
Nieuwkomers
In 6 categorieën werden prijzen uitgereikt voor de beste wijnen van de keuring. Opvallend is dat twee ‘nieuwkomers’ goed scoren. Dat zijn Sander Kroeze van De Nieuwe Fontein in Culemborg en Arjan Stam van Keulenhof in Elst. Beiden leerden het vak van Diederik Beker. Sander maakte een van de beste parelwijnen: “Het maken van wijn is echt niet makkelijk. Ik doe vooral het werk in de wijngaard. Diederik maakt de wijn. Hij zegt altijd: ‘Het werk in de wijngaard bepaalt voor 70% de kwaliteit van de wijn.’ Dat is mijn aandeel.”
Elk stapje
Arjan Stam maakte met Optimum 1 van de 2 beste roséwijnen. “Om een goede wijn te maken moet elk stapje in het productieproces kloppen. Dat begint al bij de bodem. Daar hebben wij bij de start van onze wijngaard al in geïnvesteerd. En je moet het lef hebben om de druiven te laten hangen. Totdat ze helemaal rijp zijn. Het moment van de oogst is cruciaal.” Arjan is een zij-instromer, maar is al 20 jaar druk in de weer met wijn. “Het is belangrijk dat je weet wat mensen lekker vinden.”
Limburg
Met uitzondering van de provincie Groningen stuurden wijnboeren uit alle provincies wijnen in. Verreweg de meeste Nederlandse wijnen komen uit Gelderland en Limburg. Het aantal deelnemende wijngaarden uit Limburg zou nog veel groter kunnen zijn. Maar een aantal bekende wijnbedrijven dat klassieke druivenrassen teelt, richt zich op internationale keuringen. Hoeve Nekum uit Maastricht, Landgoed Overst uit Voerendaal en Wijngaard Kruisboom uit Klimmen stuurden wel wijnen in. De vergelijking tussen wijnen van klassieke en nieuwe druivenrassen laat zien dat de geur en smaak van Nederlandse wijnen over de hele linie dik in orde is.
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?