Het online domein van de Nederlandse wijn
donauriesling deelgaarderberg
Nieuws - 15 juli 2024

Leveringsprobleem brengt donauriesling naar Nederland

Het was een foutje. De kweker in Luxemburg had plechtig beloofd dat er voldoende stokken van de johanniter op voorraad waren. Het liep helaas anders. Nicole Wilms van de Deelgaarderberg kan er nu om lachen. “Die stokken zijn naar een andere klant gegaan.” Intussen was er een mooi stukje grond in Maria Hoop klaargestoomd voor de aanplant van nieuwe stokken. “Toen spraken we een kweker in Duitsland. ‘Ik heb geen johanniter meer, maar wel donauriesling’, zei hij. Daar moesten we even over nadenken.”

Dit verhaal is niet uniek. In mei en juni gaat de nieuwe aanplant de bodem in. Er is bij bepaalde druivenrassen meer vraag dan aanbod. Dan moet het boodschappenlijstje van de wijnboer soms aangepast worden. Kwekers in Duitsland en Luxemburg produceren speciaal plantgoed voor Belgische en Nederlandse wijnboeren. In de Lage Landen vragen wijnboeren om andere onderstammen dan hun collega’s in Duitsland en Luxemburg. De combinatie van ent en onderstam is dan maatwerk, afgestemd een specifieke bodem.

180 stokken

Hier en daar planten wijnboeren splinternieuwe druivenrassen aan, zoals de carillon. Inmiddels staan er 180 stokken van het de donauriesling op het domein van de familie Wilms. Onbekend en onbemind? “Jos zocht op internet alle informatie die er te vinden was over de donauriesling”, vertelt Nicole. Dankzij de online speurtocht kwam de familie Wilms de twijfels te boven. “Dat is leuk, dachten we. Dan hebben we een druivenras dat niet iedereen heeft. En wat heb je te verliezen? We hebben 180 stokken aangeplant. Als het niet goed uitpakt, is dat te overzien.”

Geslaagd experiment

Nicole noemt de donauriesling een resistente riesling. “Het is hier best een uitdaging om een riesling te laten rijpen. In het najaar is het lang vochtig. En dat zit ‘m echt niet alleen in de regen. Daar moet je mee dealen.” Als de donauriesling het goed doet in Midden-Limburg kan het weleens een heel geslaagd experiment worden. De verwantschap met de klassieke riesling is groot. De donauriesling is een kruising van de riesling met een resistente partner, ontwikkeld in Freiburg. Het gaat om de Fr 589-54, die onder andere de pinot gris als voorouder heeft.

Echte riesling

In het Oostenrijkse Klosterneubung proefden de ontwikkelaars onder leiding van Ferdinand Regner de kwaliteit jaar in jaar uit. De donauriesling is een ‘echte’ riesling! In 2012 werd hij vrijgegeven voor productie. Nu pas komt hij door een foutje Nederland binnen. De opbrengst is gemiddeld, maar groter dan die van de riesling. De donauriesling kan goed tegen wintervorst. En de bessen barsten bij langdurige herfstregen niet snel kapot. Ook verdraagt hij droogte prima. Nadeel is de late rijpheid. De kleine eerste oplage van de Deelgaarderberg is veelbelovend. Er ligt al een halve hectare braak in Maria Hoop.

Terug naar boven