Het online domein van de Nederlandse wijn
Janna Rijpma wijnvrouw
Nieuws - 24 september 2024

Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024

Janna Rijpma is de Wijnvrouw van het Jaar 2024. Dat maakte de jury van de jaarlijkse verkiezing vandaag bekend. De keuze was verdraaid lastig. Dat bleek tijdens het feestelijke moment op de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De prijs ging naar Janna vanwege haar uitzonderlijke bijdrage aan de wijnwereld en haar vermogen om mensen te inspireren en te verbinden. De vakjury en het publiek waren het helemaal eens. Niet eerder kreeg een kandidaat zoveel publieksstemmen. De uitslag was voor Janna een grote verrassing.

Elk jaar gaat de titel Wijnvrouw van het Jaar naar een “krachtige, energieke en gedreven vrouw”, die zich op een bijzondere manier inzet in de wijnwereld. Dit jaar nomineerde het organisatiecomité naast Janna Rijpma ook Hinke de Jong, Anne-Wies van Oosten en Barbara Houtzager. De keuze van de Wijnvrouw van het Jaar 2024 bezorgde de vakjury slapeloze nachten. Twee genomineerde vrouwen kregen van de wijnvrouwen van de afgelopen drie jaar evenveel punten. De stemmen van het publiek gaven uiteindelijk de doorslag. Janna kreeg meer dan 1000 stemmen.

Ambassadeur

De vakjury beoordeelde de genomineerde vrouwen aan de hand van vijf kernwaarden: toegankelijkheid, verbinding, professionaliteit, kennis en ambitie. Waarom was de vakjury zo lovend over Janna? “Janna weet als geen ander complexe wijnkennis op een toegankelijke manier te presenteren, waardoor ze een breed publiek aanspreekt.” Janna is ook een uitgesproken ambassadeur van Nederlandse wijn. Daarover rept de jury niet, maar bij de stemmen van het publiek speelde dat vast en zeker een rol.

Keuring en festival

Janna is onder andere bekend van de Wijnkeuring van de Lage Landen en de organisatie van het Wijnfestival van de Lage Landen. Indirect zegt de jury daar wel iets over: “Haar innovatieve benaderingen en creativiteit in de wijnbeleving getuigen van een hoge mate van ambitie en betrokkenheid.” Janna is één van de vrouwen die zich met veel passie en kennis van zaken inzet in de wijnwereld. Na Kirsten Abels in 2023 is Janna Rijpma de tweede Wijnvrouw van het Jaar die zich bijzonder inzet voor de wereld van de Nederlandse wijn.

Terug naar boven