Het online domein van de Nederlandse wijn
Janna Rijpma wijnvrouw
Nieuws - 27 augustus 2024

Janna Rijpma in de race voor titel Wijnvrouw van het Jaar

Janna Rijpma is in de race voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2024. De organiserende stichting nomineerde haar als 4e kandidaat. Janna heeft Drentse roots. Na een aanloopje kwam ze in de studio’s van Joop van den Ende terecht. Daar produceerde ze Wedden dat? Een poosje later stapte Janna op aangeven van een overbuurvrouw de wijnwereld binnen. Het is de plek waar ze zich als een vis in het water voelt. Janna is nauw betrokken bij de Wijnkeuring van de Lage Landen en is een van de organisatoren van het nieuwe Wijnfestival van de Lage Landen.

Wijnvrouwen in het zonnetje zetten. Dat is de bedoeling van de Stichting Wijnvrouw van het Jaar. Eerder nomineerde de club al Hinke de Jong, Anne-wies van Oosten en Barbara Houtzager. De genomineerde vrouwen maken de wijnwereld een stukje mooier. Ze inspireren andere vrouwen die werkzaam zijn in de wijnbranche. Tijdens het evenement Gastvrij Rotterdam maakt de organisatie de Wijnvrouw van het Jaar 2024 bekend.

Wijnkeuring van de Lage Landen

Vanuit het perspectief van de Nederlandse wijn is Janna misschien wel de meest interessante kandidaat. De entertainende vinoloog is ondernemer in wijn. Ze adviseert, ze jureert, ze organiseert, ze presenteert, ze schrijft en ze traint. En dat doet ze met passie. Elk jaar staat Janna op het podium van de Wijnkeuring van de Lage Landen. Ze rijkt de prijzen uit en interviewt de winnaars. Vorig jaar kondigde ze daar ook het allereerste Wijnfestival van de Lage Landen aan. Inmiddels is het bijna zover.

Trots

Janna is enthousiast over de wijnen die Nederlandse (en Belgische) wijnboeren maken. “Verdraaid, wat maken wij mooie wijnen”, riep ze vorige maand uit. “Nederlandse wijn is een product om trots op te zijn. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die sceptische verhalen.” Het is de reden dat zij zich sterk maakte voor dit festival en een van de kartrekkers is in de organisatie. “Een buitenkansje om te ontdekken hoe goed die wijnen zijn. Ideaal uitstapje voor wijnliefhebbers en proefgroepen!”

Publiek en jury

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2024 bestaat uit Kirsten Abels, Tatjana Puglavec, Claudia van Dongen, Magda van der Rijst en Barbara Verbeek. Niet alleen deze dames bepalen wie tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy wordt uitgeroepen tot winnaar. Het publiek bepaalt samen met de jury wie uiteindelijk op 24 september Wijnvrouw van het Jaar 2024 wordt. Tot 19 september heeft het publiek de kans om te stemmen op Janna Rijpma.

Terug naar boven