De temperatuur zakt in deze periode regelmatig tot net onder het vriespunt. Daarom draaien de beregeningsinstallaties in een aantal wijngaarden op volle toeren. Ook de komende dagen. Nachtvorstberegening voorkomt schade aan jonge scheuten. Bevriezend water kan namelijk nooit kouder worden dan 0°C. Handig, zo’n beregeningsinstallatie die van origine bedoeld is voor irrigatie. Deze week publiceerde Oeno One de resultaten van een onderzoek dat nóg een toepassing van de beregeningsinstallatie introduceert. Druivenstokken kunnen hittegolven zonder stress doorkomen dankzij micro-beregening.
Volgens het onderzoek dat gepubliceerd is op de onderzoekswebsite Oeno-One kunnen wijnstokken periodes van extreme droogte en hitte overleven zonder schade op te lopen. Dan moet de wijnboer de stokken als het ware sprayen met een twintigste deel van de hoeveelheid water die hij normaal gesproken bij irrigatie gebruikt. Het onderzoek werd uitgevoerd door de University Nacional de Cuyo in Mendoza, Argentinië. Er was elke dag maar 0,53 liter water per wijnstok, terwijl er bij reguliere irrigatie maar liefst 10,6 liter per dag nodig is.
Tropische temperaturen
De Argentijnse onderzoekers spreken van een hittegolf bij aaneengesloten dagen met een minimum temperatuur van 21°C en een maximum van tenminste 35°C. Dat zijn temperaturen die in Nederland niet zo snel voorkomen. Het KNMI spreekt van een hittegolf als de maximale temperatuur tenminste 5 dagen 25°C of hoger is met 3 dagen van 30°C of meer. Het aantal aaneengesloten zomerse dagen liep op van 4 dagen in 1906 naar 7 dagen in 2022. Daarnaast neemt het aantal tropische nachten sinds 2000 sterk toe. In 2019 en 2022 werden temperaturen van ruim 36°C en zelfs 37°C gemeten.
Extreem weer
Het weer in Nederland krijgt gaandeweg steeds meer extreme trekjes. Of er is sprake van extreme regenval of van extreme droogte en hitte. Beide weertypes zorgden de afgelopen jaren voor schade. Het Argentijnse onderzoek kan ook Nederlandse wijnboeren helpen zich voor te bereiden op uiteenlopende scenario’s. In Argentinië kregen de druivenrassen bonarda, malbec en syrah een behandeling met micro-beregening. Tijdens het groeiseizoen kregen de wijnboeren te maken met 2 hittegolven. In die periode monitorden de onderzoekers diverse waarden van de druiven.
Geen stress
De druiven die gesprayd werden, lieten opvallend betere waarden zien dan de overige druiven. Het gewicht was bijvoorbeeld significant hoger. Het risico op schimmels bleek niet groter. Volgens de onderzoekers schoten de behandelde druivenstokken niet in de stress en was de productie hoger. Een korte micro-beregening van het blad helpt de druivenstokken om zich aan te passen aan grote temperatuurschommelingen en extreem hoge temperaturen. Wijnboeren die kampen met langdurige droogte en hitte kunnen de schadelijke effecten aanzienlijk beperken met een laag waterverbruik.
Foto: Aan de Breede Beek
- 30 december 2024Wat je wel en juist niet moet doen bij het ontkurken van bubbels
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland