Het online domein van de Nederlandse wijn
Urban Winery Maastricht
Nieuws - 14 mei 2024

Guy en Maurice blazen Urban Winery Maastricht nieuw leven in

De ziel van de Urban Winery in Maastricht was zoek. Het pand aan de Alex Battalaan in Wyck stond er nog wel, maar er werd geen wijn meer gemaakt. Oorzaak was de overname van Wijngaard Raarberg door Domein Holset. Jammer! Het was de allereerste urban winery van Nederland, een knipoog naar de grote wijnhuizen midden in Reims. Nu is de ziel weer terug. Guy Plasqui en Maurice Warnier blazen de wijnmakerij in een van de mooiste wijken van Maastricht nieuw leven in. Dat is goed nieuws voor de wijnproductie in Limburg en de wijnbeleving in Nederland.

De doorstart van de Urban Winery staat notarieel genoteerd op 1 januari 2024. Het had nogal wat voeten in de aarde voordat de officiële opening kon plaatsvinden. “Het klussen duurde iets langer dan we hadden voorzien”, bekent Maurice. Hij neemt samen met Guy niet alleen het pand over. De twee zetten ook een deel van de exploitatie van het wijnbedrijf van Ralph Huijdts voort. “Hij maakte de wijnen voor kleinere wijngaarden in de omgeving van Maastricht. Dat deed hij tegen een bepaalde vergoeding. Hij kon daar na de verkoop van zijn wijngaard niet mee doorgaan.”

Limburgse druiven

Toch komen de kleinere wijngaarden niet zonder wijnmakerij te zitten. “Wij pakken dat op”, vertelt Maurice. “En wij blijven ook wijnen voor de horeca maken met een private label. Het liefst zouden we dat met Limburgse druiven doen, maar die zijn schaars. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de grote vraag naar Limburgse druiven. Daarom moeten we daarvoor wel naar het buitenland kijken. Gelukkig kunnen we aankloppen bij collega’s in de Moezel.” Guy en Maurice gaan het werken voor kleinere wijngaarden en de horeca verder uitrollen.

Wijnbeleving

De Urban Winery ligt in een drukke wijk van Maastricht, op amper één minuut lopen van het NS-station. Als het aan Guy en Maurice ligt, moet het dé plek worden voor wijnbeleving in Zuid-Limburg. Die missie is bij dit duo in goede handen. De heren zitten tot over hun oren in de wijn. Voor hun eigen wijndomein Riesenberg waren ze op zoek naar een wijnmakerij. Na de verkoop van Wijngaard Raarberg dreigden de twee met lege handen achter te blijven. Toen ontstond echter het idee om de Urban Winery over te nemen en zelf het heft in handen te nemen.

Eén keer

“Ja, dat was een grote stap”, geeft Maurice toe. “Soms komen er dingen op je pad en voel je aan dat zo’n kans maar één keer voorbijkomt. Dus we gaan het gewoon doen en zien dat avontuur met vertrouwen tegemoet.” Guy richt zich vooral op het wijn maken. Ralph staat hem nog met raad en daad terzijde. En Maurice ondersteunt hen. Intussen is Guy ook nog werkzaam als universitair hoofddocent aan de Universiteit Maastricht en organiseert Maurice wijntours door Limburg en is hij kwaliteitsfunctionaris voor de trombosedienst van het Universitair Medisch Centrum in de stad.

Piek rond de pluk

Hoe gaan ze het werk voor de Urban Winery combineren met hun andere werkzaamheden? “Dat gaan we ervaren”, reageert Maurice nuchter. “We zijn niet continu open. Tijdens de piek rond de pluk zal het heel intensief zijn. Dan gaat Guy parttime werken. Ik zal hem helpen, samen met onze vrijwilligers. Misschien moet ik op termijn werkzaamheden afstoten. De tijd zal het leren.” Zeker is dat de Urban Winery een centrale plek wordt voor wijnbeleving in Zuid-Limburg, onder andere in combinatie met de wijntours van Maurice onder de naam Vinteur. “Hier vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Wat is er mooier?”

Terug naar boven