Het online domein van de Nederlandse wijn
BOB Twente
Nieuws - 09 juli 2024

Europa erkent wijnregio met kwaliteitskeurmerk BOB Twente

De aanvraag van een Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) is een zaak van lange adem. Na een lange procedure is er nu eindelijk witte rook. “Yes, de goedkeuring is er!” De Europese Commissie geeft wijnregio Twente een kwaliteitskeurmerk. De BOB is de Nederlandse variant op de Franse AOP. Hij beschermt wijn uit de regio tegen namaak, zoals in de Bourgogne en Champagne. Het is niet voor niks dat het conclaaf van de Europese Commissie meestal een poosje duurt. Een wijnregio krijgt alléén een BOB als het unieke terroir tot uitdrukking komt in een herkenbaar smaakprofiel van de wijn. De beste wijnen uit BOB Twente voldoen daaraan.

Het kwaliteitskeurmerk is aangevraagd door 3 Twentse wijndomeinen: Hof van Twente, Bi’j de Regge (De Wijnmakers) en De Tappenmars. De wijngaarden staan op een leemhoudende bodem. Het klimaat in Twente leent zich prima voor het maken van cool climate wijnen. Als de productie van hun wijn spoort met de Europese regels van het kwaliteitskeurmerk, mogen deze Twentse wijnmakers voortaan de aanduiding BOB op het etiket vermelden. Het is niet zo gek dat Twente nu een eigen kwaliteitskeurmerk heeft. De wijnbouwsector in Twente groeit. Na Zuid-Limburg en de Achterhoek is Twente de 3e wijnregio van Nederland.

Esker-Langeveen

Ook andere wijndomeinen in de regio kunnen zich als zich aansluiten bij de 3 aanvragers. Daarvoor moeten zij wel aan de voorwaarden voldoen. Het zogenaamde productdossier beschrijft de specifieke kenmerken van de regio en de productiemethode. Dit document van de wijnregio Twente houdt al rekening met de toetreding van andere domeinen. Als 85% van de druiven uit een kleiner gebied in de regio komt, mag de naam van dat gebiedje samen met ‘Twente’ op het etiket vermeld worden. Binnen deze BOB is dat ‘Esker-Langeveen’. Daar ligt wijngaard De Mandjesberg, een nieuw domein van 3 hectare met een veelbelovend terroir. 

Authentiek en degelijk streekproduct

Het BOB-etiket op de flessen van de Twentse wijnboeren garandeert dat de wijn écht uit de regio komt en technisch dik in orde is. Voordat de wijnen in de verkoop gaan, worden ze gekeurd om te beoordelen of ze wel aan de voorwaarden voldoen. Het BOB-etiket helpt consumenten die op zoek zijn naar een authentiek en degelijk streekproduct bij hun keuze.  Nederland telt nu 9 wijnregio’s met een BOB. Dat was vóór de toekenning van een BOB aan Twente ook al zo. De BOB Ambt Delden raakte een klein stukje Twente en gaat nu op in het grotere gebied van de BOB Twente. De wijnregio Twente telt 8 commerciële wijndomeinen met een oppervlakte van meer dan 30 hectare.

Terug naar boven