Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnmakersdiner Boompjes Daalgaard
Nieuws - 27 januari 2025

Eten én drinken van eigen bodem bij Boompjes

Het is in Nederland een zeldzaamheid dat een sommelier bij elk gerecht een glas wijn van eigen bodem schenkt1. In het Brabantse Overloon gebeurt het. Lokale seizoensgebonden producten gaan in Boompjes Restaurant hand in hand met Nederlandse wijn. Dutch Cuisine in optima forma. Sommelier Marleen van der Krabben doet er het aanstaande weekend van 1 en 2 februari zelfs nog een schepje bovenop. “Dan organiseren we een wijnmakersdiner met 5 wijnen van De Daalgaard.” Chef Jaap Volman maakte er een speciaal menu voor. “En aan de tafels vertellen wijnmakers Hilde van Daal en Marcel Peereboom hoogstpersoonlijk meer over hun wijnen.”

In het meest oostelijke puntje van Noord-Brabant vind je Overloon, ingeklemd tussen Gelderland en Limburg. Het ligt pakweg 35 kilometer onder Nijmegen. Midden in het bescheiden dorpje staat Boompjes Restaurant. “Alles wat wij onze gasten voorschotelen maken wij van lokale seizoensproducten”, vertelt Marleen. Het restaurant serveert ook vlees en vis, maar het groentemenu is het uitgangspunt. Een jaar na de start kreeg Boompjes al een plek in de Top 100 Beste Groenterestaurants ter Wereld. Marleen is er trots op.

Aangenaam verrast

Het idee voor een wijnmakersdiner met wijnen uit de regio komt niet uit de lucht vallen. Boompjes schenkt graag Nederlandse wijnen. “Ik heb al vaker gewerkt met de wijnen van Marcel.” Gasten maken aan de tafel in Overloon soms voor het eerst kennis met wijn van eigen bodem. “Laten we het maar eens proberen, zeggen ze dan.” Wat is hun reactie? “Dat is de grap”, lacht Marleen. “Mensen hebben nog altijd het beeld dat Nederlandse wijn heel zuur is of onvoldoende body of complexiteit heeft. Dat is natuurlijk achterhaald. Meestal zijn ze aangenaam verrast.”

Een van de oudste wijngaarden

Misschien zou Marleen wel het liefst alléén maar Nederlandse wijn schenken. “Maar dat gaat natuurlijk niet. Nederlandse wijn past wel perfect bij ons concept. Het combineert goed met de frisse smaken van onze lokale groenten.”  De producten komen onder andere uit de eigen moestuinen en een voedselbos in de buurt. En ook De Daalgaard ligt om de hoek. Het is een van de oudste wijngaarden van Nederland (1991).  De zavelbodem in Sint Agatha is heel geschikt voor wijnbouw en de ligging aan de Maas zorgt voor gematigde temperaturen.

Online reserveren

Gaat Boompjes bovenop het aanbieden van een wijnarrangement met Nederlandse wijnen vaker een wijnmakersdiner organiseren? “Dat hangt van de reacties af”, bekent Marleen. “Na komend weekend gaan we evalueren, maar het zou natuurlijk wel superleuk zijn.” Er is veel belangstelling voor het Wijnmakersdiner. Op dit moment zijn er nog plaatsen beschikbaar. Boompjes – warm aanbevolen door Gault & Millau en Michelin – biedt het diner met wijnen aan voor € 125, inclusief mousserend aperitief en diverse amuses. Reserveren kan online via de website van Boompjes.

  1. Steeds meer restaurants zetten Nederlandse wijnen op de kaart, maar meestal kun je deze alleen per fles bestellen. Er is nog maar zelden een wijnarrangement (voor een heel of half glas wijn bij elk gerecht) met uitsluitend Nederlandse wijnen. ↩︎
Terug naar boven