Het noorden van Europa krijgt z’n eigen wijnstraat. Deze toeristische route loopt van Leuven (B) naar Thorn (NL). Onderweg doet hij vier wijngebieden aan. Dat zijn Hageland en Haspengouw in België en Mergelland in Nederland. Het vierde gebied is de grensoverschrijdende Maasvallei. Zuhal Demir, de Belgische minister van toerisme, gaf vanmiddag in Kasteel van Leut in Maasmechelen de aftrap voor de uitwerking van de grootse plannen. De gedeputeerden uit Belgisch en Nederlands Limburg keken toe. “We denken al meer dan een jaar over de plannen na, maar nu begint het pas echt”, vertelt de Nederlandse wijnboer Arno Claessens.
Bijna iedereen kent de Deutsche Weinstrasse. De route van 85 km loopt dwars door de Pfalz in het zuidwesten van Duitsland. Limburgers aan twee kanten van de grens dromen van zo’n wijnstraat door een deel van Nederland en België. De straat moet pakweg 200 km lang worden en krijgt een fraai decor. Het lijkt erop dat de overheden vooral mikken op fietsers en wandelaars, die de route in zes etappes afleggen. Langs de route komen zes hubs, toegangspoorten tot de route én plaatsen voor op en top wijnbeleving. Eén van die hubs komt in Meerssen.
Raar Saint Rémi
Josje en Arno Claessens runnen in de omgeving van Meerssen domein Raar Saint Rémi en zullen één van de hubs faciliteren. “We besloten zestien maanden geleden om ons domein uit te breiden”, aldus Arno. “Daarvoor hadden we twee opties. We konden uitbreiden op onze huidige locatie of een pand in het dorp aankopen. Toen viel ons oog op een oude brouwerij in Meerssen. Het is een rijksmonument, een prachtig historisch pand.” Amper twee maanden later werd in Hasselt het idee voor een grensoverschrijdende wijnstraat geboren. “De wethouder in Meerssen heeft ons bij elkaar gebracht.”
Hotel en restaurant
Hoewel de echte uitwerking nog moet beginnen, ligt er al heel wat op de plank. “Wij stellen onze locatie straks ter beschikking aan de wijnstraat. Er komen hotelkamers in, want de fietsers en wandelaars moeten natuurlijk ergens overnachten. En er komt een restaurant, een slijterij, een stokerij en een wijnmakerij.” Arno is enthousiast. “Op de plek van de hub worden ook allerlei bestaande wandel- en fietsroutes aan elkaar geknoopt. En dan heb ik het nog niet gehad over de doorverwijzing naar lokale wijnboeren.”
Europees geld
De ontwikkeling van de wijnstraat is in handen van een consortium, waarin Toerisme Vlaanderen, Toerisme Vlaams-Brabant en Visit Zuid-Limburg participeren. Vanuit Nederland haken verder het Bisschoppelijk Centrum Rolduc en Wijngoed Raar Saint Rémi aan. Een belangrijke rol is weggelegd voor Hogeschool PXL in Hasselt. Europa maakt het project financieel mogelijk met een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De droom van de wijnstraat moet over drie jaar werkelijkheid zijn. “De wijnstraat is een perfecte gelegenheid voor groen toerisme en een verdere ontwikkeling van de wijnbouw.”
Wijnboeren
Dat zijn woorden van de Limburgse gedeputeerde Léon Faassen. “We hebben in Nederland en Vlaanderen een aantal fantastische wijngebieden, die bovendien aan elkaar grenzen. De unieke natuur, het historisch erfgoed en de lokale smaak kunnen elkaar versterken. In een tijd waarin ‘beleven’ voor veel mensen voorop staat, is dit een buitenkans om samen iets moois neer te zetten.” Het consortium rekent erop dat na de aftrap veel wijnboeren meedoen. “Nu gaan we wijnboeren benaderen. Wil je meedoen? Dit hebben we bedacht. Misschien is het ook iets voor jou!”
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?