Het ziet ernaar uit dat de Nederlandse wijnbouwsector in 2024 een bescheiden groei doormaakt. De nieuwe aanplant van wijnstokken beslaat een oppervlakte van ongeveer 10 hectare. Er gingen dit voorjaar tussen de 35.000 en 40.000 stokken de grond in. Op dit moment hebben we 2 nieuwe wijndomeinen in het vizier. De uitbreiding van het wijngaardareaal realiseren wijnboeren in 5 provincies. Daarvan nemen de Limburgse wijnboeren veruit het grootste deel voor hun rekening.
In 2023 groeide de sector met 22 hectare en 120.000 wijnstokken en in 2022 met 17 hectare en 74.000 wijnstokken. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat de ‘explosieve’ groei nu tot stilstand komt, maar die conclusie is voorbarig. Diverse wijnboeren gaan in 2025 opnieuw uitbreiden en hebben daarvoor nu al wijnstokken besteld. De groei is nog altijd groter dan de krimp. Eén bedrijf kondigde aan in 2024 te stoppen. Dat is Wijnhoeve Middeldorp in Nijkerk.
1,3 miljoen flessen
Een aantal wijnboeren kondigde vorig jaar al een nieuwe uitbreiding in 2024 aan. Die plannen moesten hier en daar worden uitgesteld, onder andere omdat de gevraagde wijnstokken niet (meer) te koop waren. Intussen neemt de vraag naar Nederlandse wijnen nog steeds toe, bij consumenten en bij de horeca. Restaurantketens ontwikkelen plannen om structureel een selectie Nederlandse wijnen op de kaart te zetten. Zelfs na de recordproductie van 2023 houden Nederlandse wijnboeren er rekening mee dat zij zelfs met 1,3 miljoen flessen niet aan de vraag kunnen voldoen.
80% nieuwe druivenrassen
Het was opmerkelijk dat in 2023 maar liefst 60% van de nieuwe aanplant bestond uit klassieke druivenrassen. Stokken van chardonnay en pinot noir gingen met duizenden tegelijk de vaderlandse bodem in. Niet alleen in het zuiden, maar ook boven de grote rivieren. Dat is dit jaar anders. Chardonnay is nog steeds een van de populairste druivenrassen, maar de klassiekers moeten nu onderaan de streep het onderspit delven. De voorlopige balans laat zien dat ongeveer 80% van de nieuwe aanplant bestaat uit nieuwe druivenrassen.
Limburg en Twente
Een van de nieuwe wijngaarden ligt in het hoge noorden. Taco Reitsma realiseerde dit voorjaar een wijngaard van 1,5 hectare in Workum. Hij koos voor zijn Wijngaard Slinkehôf vanzelfsprekend ook voor nieuwe rassen. De grootste groei is er naast Limburg in Overijssel. Daarmee zet de trend van de afgelopen jaren door. Het klimaat in Twente is aantrekkelijk voor de wijnbouw, vooral vanwege de hoge temperaturen en het grote aantal zonuren. Net als in de Achterhoek en Zuid-Limburg. Alle details over de bescheiden groei van de Nederlandse wijnbouwsector in 2024 publiceren we binnenkort.
Heb je informatie over nieuwe wijngaarden of uitbreidingen die wij misschien over het hoofd zien? Stuur dan even een mail naar redactie@nederlandsewijngids.nl. Samen weten we meer. Alvast bedankt!
- 13 oktober 2024Druivenoogst 2024 is akelig klein in volume en groot in kwaliteit
- 08 oktober 2024Verkoop domein Gravendael buitenkansje voor nieuwe wijnboer
- 24 september 2024Janna Rijpma is de Wijnvrouw van 2024
- 01 september 2024Wijnkeuring van de Lage Landen bewijst dat het bruist in Nederland
- 31 augustus 2024Welke Nederlandse wijnen beoordeelden Duitse keurmeesters?