Het online domein van de Nederlandse wijn
Apostelhoeve exporteert Italië
Nieuws - 25 maart 2025

Apostelhoeve exporteert tintelend frisse wijnen naar warm Italië

De populariteit van de wijnen van Apostelhoeve is groot. Niet alleen in eigen land. De wijnen van het oudste commerciële wijnbedrijf van Nederland gaan ook de grens over naar België, Duitsland en Frankrijk. Sinds kort exporteert Apostelhoeve wijnen naar 2 toprestaurants in Italië.  De Auxerrois staat op de wijnkaart van Osteria Francescana in Modena, dat al 2 keer uitgeroepen werd tot beste restaurant ter wereld. Campo del Drago in Montalcino schenkt naast de Auxerrois ook de Pinot Gris en Riesling.

Een verdeler uit Italië benaderde Apostelhoeve. Zo’n verdeler zorgt voor de positionering en distributie van wijnen. “In eerste instantie waren we een beetje terughoudend”, bekent Gilbert Hulst. “Wat wil je met Limburgse wijnen in zo’n groots wijnland?” Maar de positieve reactie pakte goed uit. “Het is een voorrecht dat onze wijnen nu geschonken worden op deze prestigieuze locaties.” Apostelhoeve kan aan de vraag uit Italië voldoen, omdat na de uitbreidingen van de wijngaarden en de wijnkelder de productie verder is gestegen.

Wat bezielt sommeliers?

Osteria Francescana heeft 3 sterren. Het restaurant is te vinden in Modena, pakweg 50 kilometer ten noorden van Bologna in de regio Emilia-Romagna. Campo del Drago heeft 2 sterren en staat in een fraai wijndorp in de heuvels van Toscane. In beide regio’s zijn meer dan genoeg Italiaanse wijnen van topkwaliteit te vinden. Wat bezielt de sommeliers om voor wijn uit Nederland te kiezen? Door de opwarming van de aarde rijzen de alcoholpercentage in de witte wijnen uit Italië de pan uit. Daar zijn de sommeliers niet blij mee.

Snel uitverkocht

Zij zoeken tintelend frisse en fruitige wijnen, die zij goed kunnen combineren met lichte en verfijnde gerechtjes. “Het lukt ons nog altijd om wijnen te maken met 12,5% alcohol”, vertelt Gilbert. “Daardoor zijn ze veel frisser en toegankelijker dan de witte wijnen uit Toscane.” Ondanks de groeiende productie zijn de wijnen van Apostelhoeve snel uitverkocht. Het succes in Italië zal er daarom niet toe leiden dat het bedrijf nog meer wijn exporteert. “We kunnen geen nieuwe klanten meer aannemen. Maar misschien komt het er in de toekomst nog eens van.”

Vooral interne markt

Nederlandse wijnbedrijven maken hun wijnen vooral voor de interne markt. Export naar het buitenland is een zeldzaamheid. De productie is in vergelijking met andere landen heel beperkt. Toch is Apostelhoeve niet het enige bedrijf met buitenlandse afnemers. De Kleine Schorre verstuurt elk jaar wijnen naar Japan. Dat is te danken aan een verrassende kennismaking met de Zeeuwse wijnen in de businessclass van de KLM. Dassemus in het Brabantse Chaam exporteert zijn natuurwijnen ook naar Japen en naar de Verenigde Staten.

Terug naar boven