Noord-Brabant ligt beneden de grote rivieren. Dat garandeert bourgondische gastvrijheid. Inwoners en toeristen kunnen er culinair genieten. Het Brabantse land telt maar liefst 21 sterrenrestaurants. De natuur mag er ook zijn. Er is volop variatie. Even voorbij de natte Biesbosch vind je bijvoorbeeld de droge Sahara van Brabant, ook bekend als de Loonse en Drunense Duinen. Noord-Brabant heeft pakweg 2,5 miljoen inwoners. Die wonen vooral in de 4 grote steden. Dat zijn Breda, Eindhoven, ’s-Hertogendosch en Tilburg. Noord-Brabant blaast economisch een stevige partijtje mee. Brainport Eindhoven is de 2e economische regio van Nederland.
Noord-Brabant is een aantrekkelijke provincie. Toch loopt het aantal toeristen uit binnen- en buitenland terug. In de ING Toerisme Index scoort de provincie onder het gemiddelde. Toch is het aantal toeristische overnachtingen met 10,4 miljoen nog steeds hoog.
Beschermde Geografische Aanduiding
Noord-Brabant ontpopt zich als een echte wijnprovincie. Ontkurk de bubbels maar! De provincie heeft een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) voor wijn. Het specifieke terroir van de provincie geeft de wijnen een eigen karakter en smaak. De productievoorschriften van de BGA garanderen en beschermen dat. De grenzen van de BGA komen precies overeen met die van de provincie. Het productdossier van de BGA Noord-Brabant onderscheidt 5 wijncategorieën:
- Wijn
- Mousserende wijn
- Mousserende kwaliteitswijn
- Parelwijn
- Parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd
Kwaliteitseisen
Wijnen in deze categorieën mogen op het etiket de traditionele naam Landwijn of Beschermde Geografische Aanduiding voeren. Voorwaarde is dat de wijnen voldoen aan de kwaliteitseisen van de BGA. Dat betekent dat er alleen druiven mogen worden gebruikt die voorkomen op de provinciale lijst van 105 rassen. Het gaat om zowel klassieke als nieuwe rassen. De opbrengst per hectare mag voor witte druiven niet meer dan 100 hectoliter en voor blauwe druiven niet meer dan 85 hectoliter zijn. De witte wijnen uit Noord-Brabant zijn fris fruitig. Met redelijk groene en tropische tonen. De rode wijnen hebben aroma’s van zwart fruit en zijn meer vol. Het alcoholpercentage moet tenminste 6,5 % zijn.
Klimaat
Wat kunnen we zeggen over het terroir in Noord-Brabant? De afgelopen jaren was het klimaat in heel Nederland opvallend zonniger en warmer. Dat was ook zo in Noord-Brabant, maar de regionale verschillen in de provincie zijn groot. In het oosten scheen de zon 1650 tot 1700 uur en in het midden 1700 tot 1750 uur. Meer naar de kust toe nam het aantal zonuren nog verder toe. In West-Brabant noteerden de weermannen 1750 tot 1800 zonuren. Met name in de laatste drie jaar was het aantal zonuren in heel Nederland opvallend hoog.
Temperatuur en neerslag
Sinds 1991 steeg de temperatuur in bijna heel Noord-Brabant met 0,3 tot 0,6°C. De gemiddelde jaartemperatuur schommelt nu tussen de 10,5 en 10,8°C. Het verschil tussen de dag- en nacht temperatuur in september is 9,7°C. De neerslaghoeveelheden in de provincie laten ook forse verschillen zien. In het oosten valt 750 tot 825 mm regen per jaar. En in het westen 825 tot 900 mm. De gemiddelde luchtvochtigheid is 70-72%. In de buurt van het Zeeuwse water is dat iets meer. De wind is in Noord-Brabant nauwelijks een factor van betekenis. Het groeiseizoen telt 305-310 dagen.
Bodem
De bodem van Noord-Brabant is divers. Het grootste deel van de provincie bestaat uit leemachtig zand. Dit is het hoger gelegen deel van Noord-Brabant. Het bestaat uit bossen en heidevelden. Op de akkers verbouwen boeren mais. Langs de grote rivieren in het noorden bestaat de bodem uit rivierklei. En aan de grens met Zeeland vind je zeeklei. Tussen de zandgronden en de rivierklei ligt een smalle strook veen. Verspreid over de provincie zijn er ook nog kleine oppervlakten met zand, keileem en löss te vinden.