In WEEK 12 draaide het korte nieuws uit het hele land om een nieuw initiatief in Limburg, een podcast in Zuid-Holland, een akker voor brood en wijn en een ultieme test in Overijssel. Een weekoverzicht met nieuws van St Martinus in Vijlen, de Haagse Stadswijngaard, De Varsenerhof in Ommen en Erve Zandvoort en Holter Enk in Holten.

Op 7 mei opent LÖSS haar deuren
VIJLEN – Domein St Martinus opent op 7 mei een wijnhotel en smaaklokaal in bergdorpje Vijlen. De naam is LÖSS. “Dat ligt voor de hand”, vindt Stan Beurskens. “Al onze wijngaarden staan op löss.” De locatie ligt op 500 meter afstand van het hoofdkwartier van St Martinus in Rott. Het smaaklokaal opent de deuren van woensdag tot en met zondag van 12:00 tot 18:00 uur. De 5 kamers van het hotel zijn straks 7 dagen per week te boeken.
“De naam ligt voor de hand. Al onze wijngaarden staan op löss.”
Het wijnhotel en smaaklokaal krijgt onderdak in het voormalige Hotel-Restaurant Uit de kunst. “We hebben een supermooi terras waar we wijn- en spijscombinaties gaan aanbieden”, licht Anne Smeets toe. Het plan is om in samenwerking met topchefs wijn- en spijsavonden te organiseren. In de aanloop naar de opening ondergaat het pand een metamorfose, zodat het de look and feel van St Martinus krijgt.

Britse podcast over Haagse Stadswijngaard
DEN HAAG – Andy en Olly maakten een podcast over de Haagse Stadswijngaard. Het duo is zelf actief in de Britse wijnbouw en laat de luisteraars kennismaken met wijnmakers. De podcast van overzee maakte voor de 3e aflevering van het 4e seizoen een uitstapje naar het vasteland. “In onze podcast vertellen we alles over terroir, druivenrassen en stijlen en maken we vrienden voor het leven.” Een van die vrienden is nu Markus van Es. “Proud to be the first Dutchie in their podcast.”

Else Eikema pakt monnikenwerk weer op
OMMEN – Else Eikema verbouwt graan en teelt druiven om daar brood en wijn voor de viering van eucharistie en avondmaal in kerken van te maken. Dat doet ze onder de vlag van de Akker van Brood en Wijn. Eeuwenlang hielden kloosters met dit monnikenwerk de wijnbouw overeind. Else pakt die oude draad weer op. De druiven teelt ze in wijngaard Varsenerhof in Ommen. In 2025 oogst ze de eerste druiven. De wijn voor de kerken is naar verwachting in 2026 beschikbaar.
“Wat is er heilig aan dat brood en die wijn?”
Het idee werd geboren door een opmerking van haar zoon. “In de aanloop naar zijn eerste keer ontvangen van brood en wijn in de kerk, vroeg hij zich af wat daar heilig aan was. Hoeveel moeite was er nou eigenlijk gedaan voor dat brood en die wijn? Was dat niet gewoon in de winkel gekocht?” Else besloot om de ingrediënten voor de heilige maaltijd zelf biologisch te gaan verbouwen. “Zodat ze groeien en vrucht dragen op een akker waar volop leven is in de bodem en de lucht.”

De Wijnmakers testen duurzaam anti-vorstsysteem
HOLTEN – Na het zonnige en warme weer komen de sapstromen in de druivenstokken al goed op gang. De natuur loopt voor op schema. De Wijnmakers hebben in Holten het nieuwe anti-vorstsysteem van de wijngaarden Erve Zandvoort en Holter Enk uitgetest. “De planten lopen nu nog niet uit, maar voor de zekerheid hebben we getest of alles werkt.” Het Twentse bedrijf Water4all legde een duurzaam systeem aan dat de wijngaarden beschermt tegen late nachtvorst.