Het online domein van de Nederlandse wijn
Wijnfestival Lage Landen

Wijnfestival is buitenkansje voor nieuwsgierige proevers

“Verdraaid, wat maken wij goede wijnen!” Janna Rijpma zit midden in haar verhaal over het Wijnfestival van de Lage Landen en schiet bijna uit haar slof. “Nederlandse wijn is een product om trots op te zijn. En dat geldt ook voor Belgische wijn. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die sceptische verhalen.” Tijdens het Wijnfestival van de Lage Landen kunnen bezoekers wijnen van pakweg 30 wijnboeren uit België en Nederland proeven. “Dat is een buitenkansje om te ontdekken hoe goed die wijnen zijn. Een ideaal uitstapje voor wijnliefhebbers en proefgroepen!”

Het Wijnfestival van de Lage Landen draait om wijnboeren uit België en Nederland. Janna is een van de leden van het organisatiecomité. Haar enthousiasme is aanstekelijk. “Het is niet de bedoeling dat het een groot festival met een enorme massa mensen wordt. We gaan voor een intiem karakter. Het aantal wijnboeren dat nu meedoet past prima bij deze locatie.” Het aantal deelnemende wijnboeren uit Nederland is (nog) wat groter dan uit België. “We gaan er van uit dat we het festival volgend jaar in België organiseren.” Nu is de locatie in Nederland, landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd.

Wijnkeuring

“Ook het aantal bezoekers willen we beperken”, benadrukt Janna. “Iedereen moet de kans krijgen om wijnen te proeven. Daarom mikken we op ongeveer 250 bezoekers.” Het festivalterrein is open van 13:00 tot 18:00 uur. “Halverwege de middag maken de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekend, inclusief de winnaars van de ereprijzen.” De ereprijzen gaan naar de beste wijnen in diverse categorieën en naar de beste wijngaardeniers. “Dat stelt bezoekers in de gelegenheid nog even heel gericht te gaan proeven.”

Weer of geen weer

Het festival gaat door. Weer of geen weer. “Rondom de Hooge Schuur is een prachtig en groot terras. Daar krijgen de wijnboeren een mooi plekje. Onder de parasol.” En als het regent? “Dan gaan we gewoon door. We zijn niet van suiker. Eventueel kunnen we terecht in de Hooge Schuur. Er is ruimte genoeg.” Naast het proeven van wijnen voorziet het programma ook in masterclasses over Belgische en Nederlandse wijn. Er is ook ‘gewoon’ koffie en thee of frisdrank en bier te koop. Voor de liefhebbers in combinatie met bourgondische hapjes.

Platform

Met de organisatie van het wijnfestival wil Janna de wijnboeren een platform bieden om zichzelf te presenteren aan het publiek. “Het is voor kleine productielanden niet zo simpel om zo’n podium te scheppen. Op deze manier geven we de bezoekers en wijngaardeniers de kans om met elkaar kennis te maken. Tijdens het festival is er volop ruimte voor persoonlijke gesprekken. Dat maakt het uniek.” België en Nederland produceren gezamenlijk meer dan 4 miljoen flessen wijn. Janna is er van overtuigd dat de wijnbouw in de Lage Landen op het punt staat om door te breken bij een groter publiek. “Het is toch prachtig om goede wijnen zelf op te halen bij de wijnboer in de buurt? Doe een wals met wijnen uit de Lage Landen en bestel nu je ticket!”

Wijnfestival Lage Landen
Tickets

Wijnfestival van de Lage Landen

Belgische en Nederlandse wijnboeren presenteren zich op zondag 1 september op een wijnfestival in Beesd.

Bezoekers kunnen de wijnen van alle wijnboeren proeven. En bestellen. De poorten van het festivalterrein staan open van 13.00 tot 18.00 uur. Het festivalterrein is voor duurzame reizigers goed bereikbaar met het OV, dankzij een pendeldienst. Met de auto is het bereikbaar via de A2. Tijdens het festival wordt de uitslag van de Wijnkeuring van de Lage Landen bekendgemaakt.

Tickets kun je online bestellen.

 

Terug naar boven