Het online domein van de Nederlandse wijn
Chateau voor Buren

Waarom het wijnfestijn in Buren groots uitpakt

De laatste zondag van augustus komt eraan. Dat is alweer voor de 10e keer de dag van het wijnfestijn van de Betuwe. Chateau voor Buren pakt speciaal voor dit jubileum groots uit. Er staan meer dan 60 standhouders in de historische binnenstad van de Buren. Het is geen exclusief Nederlands feestje. Liefhebbers kunnen kennismaken met kwaliteitswijnen uit de hele wereld, maar de wijndomeinen uit de Betuwe ontbreken natuurlijk niet.


Het wijnfestijn was een aantal jaren verbannen naar het Marechausseemuseum. Dat was in de coronaperiode een goed alternatief. Nu is het weer terug in de straten van de stad. De poorten gaan open op zondag 27 augustus van 13:00 tot 18:00 uur. De kosten van een ticket bedragen € 15,00 per persoon. Het is noodzakelijk online een kaartje te kopen. Parkeren kan buiten de muren van de stad. Gratis.

Nederlandse wijnboeren

Tussen de standhouders kom je veel importeurs tegen, die hun wijnen meestal rechtstreeks inkopen bij kleine wijnboeren. Dat levert mooie verrassingen op. Tussen wijnen uit klassieke wijnlanden en bekende wijnregio’s, kom je ook pareltjes tegen uit Albanië en de Balkan. Het wijnfestival draait niet om wijn van eigen bodem, maar de Nederlandse wijnboeren ontbreken niet. Bekende namen uit de Betuwe zijn erbij, zoals domein Auansati uit Kerk-Avezaath, het Betuws Wijndomein uit Erichem en De Nieuwe Fontein uit Culemborg.

Wijnglas

Op vertoon van je ticket ontvang je bij de entree van de binnenstad een polsbandje en een speciaal ontworpen wijnglas. Met je eigen wijnglas kun je bij de verschillende stands wijn proeven. Daarnaast ontvang je een draagtas voor eventuele aankopen. Voor de eerste 1.000 bezoekers is er bovendien een programmaboekje met allerlei informatie over de standhouders. Het kloppend hart van het festival is het plein achter de Lambertuskerk. Daar kunnen festivalgangers culinair genieten. Er zijn lekkere hapjes en drankjes verkrijgbaar en er is vrolijke muziek.

Workshop sabreren

Diverse standhouders verzorgen workshops om je wijnkennis bij te spijkeren. Informatie daarover is te vinden op de website. Aan deelname zijn extra kosten verbonden, die je soms in de vorm van een aankoopkorting weer terugkrijgt van de standhouder. Er staat ook een workshop sabreren, verzorgd door Daam Scharloo, op het programma. Tijdens deze workshhop leer je met een zwaard een fles bubbels te ontkurken. Als het resultaat voldoende is, ontvang je een heus Diplôme de Sabreur.

Terug naar boven