Zelfs vandaag de dag reageren mensen ronduit verbaasd als ik praat over Nederlandse wijn. Men weet wel dat er zoiets als Nederlandse wijn bestaat, maar heeft er geen benul van dat de Nederlandse wijngaarden gezamenlijk een oppervlakte hebben van 400 hectare. Laat staan dat men in de gaten heeft dat we in Nederland 1,4 miljoen flessen per jaar produceren. Na de verbazing rest er nog één vraag: “Is die wijn dan wel te drinken?”
Peter van Houtert
Ik laat mijn publiek tijdens lezingen wel eens blind Nederlandse wijnen proeven. Dan zijn de mensen verbijsterd en onder de indruk van de kwaliteit. Ze kunnen niet geloven dat ze net een Nederlandse wijn proefden. Ik durf hardop te zeggen dat we goede Nederlandse wijnen absoluut kunnen vergelijken met de goede middenklasse uit Frankrijk, Italië en Spanje. Sommige producenten zijn zelfs al een stapje verder. Daar sta je echt van te kijken.
Die ontwikkeling gaat razendsnel. In 1970 begon de Apostelhoeve in Maastricht met het telen van druiven om wijn van te maken. Vanaf ongeveer 2005 werken we bij Verbunt met de wijnen van Marius van Stokkom. Hij is overleden maar was toen nog de wijnboer van De Linie in Made. Ik nam buitenlandse producenten mee naar het dorp even ten noordoosten van Breda. Daar keek men vreemd op van een wijngaard en een wijnbedrijf midden in de vlakke weilanden rond Made.
Mijn verbijsterde gasten dachten vaak dat het een grap was. Na de kennismaking met Marius wisten ze wel beter. Zijn enthousiasme was zeer overtuigend en men was al snel onder de indruk. Daarom laat ik geen kans onbenut om mensen te laten kennismaken met Nederlandse wijnen. Toen Willem-Alexander als kroonprins met zijn verloofde Máxima een toer door Nederland maakte, stopten zij ook voor de deur van ons kantoor aan de Heuvelring in Tilburg.
Als je praat over toekomstperspectief voor jonge agrariërs dan is wijnbouw zeker een van de opties!
Ik worstelde mij door de mensenmassa heen en trok met mijn luide de stem de aandacht van de prins. Dat lukte. Ik kreeg de kans om hem een kistje met 2 flessen wijn te geven, een Argentijnse en een Nederlandse. De Argentijnse wijn was er eentje uit het assortiment van Salentein. De Nederlandse kwam van De Linie in Made. Dat kan natuurlijk niet symbolischer.
Op 1 september vorig jaar bezocht ik het Wijnfestival van de Lage Landen. Daar bleek maar weer eens dat we een enorme stap gezet hebben in de ontwikkeling van Nederlandse wijnen. Op het festivalterrein van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt werden Belgische en Nederlandse wijnen in de etalage gezet. De aanwezigen konden volop proeven en reageerden enthousiast. Dat festival was een geweldige promotie van wijnen uit de Lage Landen.
De organisatie had nog een poging gedaan om Femke Wiersma, de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, het festival te laten openen. Zij was helaas verhinderd. Er werd wel positief gereageerd op het festival, want als je praat over toekomstperspectief voor jonge agrariërs dan is wijnbouw zeker een van de opties! Wijnbouw in Nederland is geen grap. Dat laten we zien en vooral steeds vaker proeven.

Peter van Houtert
Na zijn studie aan de Hogere Hotelschool in Maastricht en diverse functies in de horeca- en wijnwereld werd Peter in 1998 commercieel directeur van Verbunt Wijnkopers en vanaf 2017 algemen directeur. Hij was van 2011 tot en met 2024 voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW). Daarnaast was hij als docent van de Wijnacademie betrokken bij het drankenonderwijs. In 2024 werd hij Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Drankenonderwijs Nederland (SDEN).
Peter schrijft over zijn ervaringen met Nederlandse wijnen.
Onze columnisten zijn geen spreekbuis van dit online domein van de Nederlandse wijn en geven hun eigen mening. Zij delen persoonlijke verhalen over het maken, schenken en verkopen van wijn van eigen bodem.
- 07 maart 2025Lageren van wijn en het kopen van een nieuwe auto
- 21 februari 2025Raden maar! Welke wijn komt uit Nederland?
- 14 februari 2025Bekentenis van WINELIFE smaakt naar meer
- 07 februari 2025Wijn in blik met een bitterbal
- 17 januari 2025Etiket moet consument een stuk wijzer maken