- 12 juli 2024
Geen vakantie zonder wijnbeleving
Als bestuurder houd ik me bezig met wijn. Maar in de eerste plaats ben ik toch liefhebber. Daar betrapte ik mezelf weer op toen ik kort geleden langs wijngaarden bij onze oosterburen toerde. De Noord-Europese landen maken steeds mooiere wijnen. Dat gaat overigens niet vanzelf. In onze noordelijke regio hebben wijngaardeniers ook last van extreme […]
- 05 juli 2024
Rollercoaster voor Nederlandse wijnboeren
Het klimaat is extreem grillig. Dat ervaren de Nederlandse wijnboeren misschien wel meer dan wie ook. Het is nog maar 12 weken geleden dat ik mijn vorige column schreef. Daarna kwamen ze in een rollercoaster terecht. In duizelingwekkende vaart werden ze overvallen door het ene extreme weertype na het andere. Het varieerde van matige nachtvorst […]
- 28 juni 2024
Bottelen is kunst
“Het doel van kunst is niet het uiterlijk van dingen weer te geven maar het innerlijk. Dat is de echte werkelijkheid.” Deze wijsheid van Aristoteles (384-322 voor Christus) koppel ik aan het bottelen van wijn. Het vullen van een fles met wijn uit de tank of het vat lijkt zo simpel, maar het is een […]
- 13 juni 2024
Minder aan knoppen draaien met low-intervention wijn
Low-inter-wat wijn? Het is niet gek als dit een onbekend begrip voor je is. Daarom wilde ik het hierover hebben in deze column. Dit zie ik namelijk als een van de meest interessante ontwikkelingen onder wijnmakers in Nederland. Low-intervention of ‘lage-interventie’ wijn betekent dat de wijn zo puur mogelijk wordt gemaakt zonder dat de kwaliteit […]
- 30 mei 2024
Leve de onmisbare plantvermeerderaar!
Wat komt er kijken bij het planten van wijnranken? Welke keuzes moet je daarbij maken? Onze eerste wijnranken staan sinds april 2021 in de Zeeuwse klei. Plantvermeerderaars kweekten deze ranken op. Dat heeft een reden. Net zoals appel- en perenbomen ent je een wijnrank op een onderstam. Hij bestaat uit een bovengronds en een ondergronds […]
- 17 mei 2024
Nieuwe kansen door drama nachtvorst
In de nacht van 22 op 23 april werden we overvallen door de nachtvorst. Daar moet ik het echt over hebben. Dat kan niet anders. De vrieskou veroorzaakte een ravage in onze Limburgse wijngaarden. Onvoorstelbaar groot is de omvang van de ramp. Het gaat niet om een enkele wijngaard in Limburg, maar om duizenden domeinen […]
- 10 mei 2024
Als je konijnen hebt, dan heb je ook de keutels
Het weer laat zich van z’n beste kant zien. Meestal knappen mensen daar van op. In Zuid-Limburg is dat niet vanzelfsprekend. Daar worden steeds meer inwoners stapelgek van racende fietsers, grommende motoren en pruttelende oldtimers. Is het lekker zonnig? Dan trekken hordes toeristen uit het noorden op twee, drie of vier wielen massaal door het […]
- 03 mei 2024
Over verleiding en Nederlandse wijn
Wijn staat voor beleving. Dat raakt precies aan mijn motivatie om in 2020 in ons familiebedrijf De Reestlandhoeve te stappen. Het voelde als thuiskomen. In de eerste plaats vanwege mijn diploma Commerciële Economie en de ervaring die ik op andere plekken heb opgedaan. Veel belangrijker was dat in die stap voor mij twee passies bij […]
- 19 april 2024
Kwaliteit en werkgelegenheid in Nederlandse wijnbouwsector
Het is een kunst om kwaliteit te leveren, vooral als je te maken hebt met beperkingen en regels. Als het aan de overheid en de zorgsector ligt, beperken we de consumptie van alcoholhoudende dranken. Dat is begrijpelijk. Als een product toch alcohol bevat, moet het zo natuurlijk mogelijk gemaakt worden. Zonder schadelijke bestrijdingsmiddelen en toevoegingen. […]
- 12 april 2024
Liever wijnbeleving op locatie dan wijntoerisme
Had ik een vooruitziende blik? In mijn eerste column kan ik het niet nalaten om toch even bij die vraag stil te staan. Ik zie Nico Schipper in 2020 nog binnenwandelen in ons Wijnlokaal in Santpoort-Zuid. Hij keek zijn ogen uit. Er stonden honderden Nederlandse wijnen in de winkel. Hij vond het een waagstuk. En […]
- 05 april 2024
Wijn maken is een filosofie
Onderweg naar school rijd ik door het Duitse heuvellandschap. Ik vraag me af welk ingrediënt ik vandaag weer toe kan voegen aan m’n recept ‘Hoe maak ik wijn’. In mijn klas zitten nog 32 andere jonge wijnboeren. Ik ben de enige Nederlander. De anderen zijn Duitsers. In de les gaat het over de stoffen die […]
- 15 maart 2024
Solaris, een waanzinnig veelzijdige druif
Aan mijn proeftafel ontmoet ik lokale wijnliefhebbers, Amerikaanse toeristen, wijnmakers en sommeliers van sterrenzaken. Niet iedereen die bij mij komt is al overtuigd van Nederlandse wijn of nieuwe druivenrassen. Juist dan laat ik graag de veelzijdigheid van Nederlandse wijn en de invloed van Nederlandse wijnmakers zien. Diederik Walhof