Het online domein van de Nederlandse wijn
Column topjaar 2024

Hoe je het verschil maakt in topjaar 2024

De druiven verkleuren. Ik ga er meestal van uit dat we 40 tot 60 dagen na de verkleuring van de druiven kunnen oogsten. Met nog een weekje slecht weer komen we dan ergens in oktober uit. De hamvraag is wat de oogst voor ons in petto heeft. Er kan de komende maanden nog veel gebeuren. De oogst komt dichterbij, maar is tegelijk ook nog ver weg. Het komt allemaal wel goed als het redelijk droog blijft en elke dag pakweg 20°C is. De oogst zal een stuk kleiner zijn dan die van vorig jaar, maar dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Elk nadeel heb z’n voordeel. Het wijnjaar 2024 kán een topjaar worden.

Stan Beurskens

Er hangen in heel Nederland en België minder volle trossen aan de stokken, met name in de regio’s die last hadden van matige nachtvorst. Tijdens de bloei was het nat en koud. Dat was niet ideaal voor de vruchtzetting. Daarom zijn de trossen die er nu hangen door misbloei minder compact. Bij rassen met heel volle trossen, zoals johanniter en riesling is dat eigenlijk wel heel fijn. Er is minder kans op botrytis. Maar ook voor andere rassen is het goed. De trossen van de cabernet cantor zien er nu magertjes uit. Maar dat heeft voordelen. De druiven rijpen beter.

Minder druiven, meer kwaliteit. Dat is het verhaal van 2024. We kunnen betere wijnen maken, want rijpe druiven bieden in de wijnkelder veel meer mogelijkheden. Als m’n druiven niet rijp zijn, moet ik geen gekke dingen doen. Maar als ik in een topjaar mooie en rijpe druiven heb, kan ik dingen doen waar ik in andere jaren niet voor kies. Dat is een beetje dubbel, want er zit ook een risico aan. Het is net als met koken. Als ik een simpel recept gebruik, kan er weinig misgaan. Maar als ik kies voor een recept van een gerenommeerde chef is dat andere koek. En als je weinig druiven hebt, is dat spannend.

Wijn maken is chemie. Ik kan nu bijvoorbeeld kiezen voor koude maceratie. Dan geven de druiven hun aroma’s af aan water en niet aan alcohol. Het is veilig om een rode wijn te maken met 7 dagen pulpgisting. Maar als ik kies voor 15 dagen pulpgisting en koude maceratie loop ik meer risico, terwijl de wijn wel veel fruitiger wordt. Toch vind ik dat het leukste aan wijn maken. De instrumenten die je hebt, zijn een soort raderwerk met allemaal kleine radertjes en wieltjes. Als ik linksboven ergens aan draai, gaat er rechtsonder iets veranderen.

Hoe rijper een druif, des te meer uitgesproken de smaak. Een wijnmaker kan nog meer dan bij een gemiddelde oogst nu verschil maken met zijn keuzes.

Een minder rijpe druif is in z’n geur en smaak wat neutraler. Hoe rijper een druif, des te meer uitgesproken de smaak. Een wijnmaker kan nog meer dan bij een gemiddelde oogst nu verschil maken met zijn keuzes, straks in de kelder en nu al in de wijngaard. Als ik de stokken van de sauvignon blanc minder vroeg ontblader, krijg ik in de smaak van de wijn meer groene tonen zoals grapefruit. Door vroeg te ontbladeren krijg ik juist meer passievrucht. De keuze is reuze, maar wéét wat je wilt!

Wijn maken kan heel simpel zijn. Je oogst je druiven, je doet er gist bij, je laat het borrelen en je hebt wijn. Moeilijker is het niet. Maar als je naar een next level wil, moet je de techniek en de kennis in huis hebben om dat te doen. Het is geen rocket science. Je kunt het leren. Een oogst met druiven van topkwaliteit biedt wijnmakers allerlei opties. Maar je moet goed weten wat je doet. Welke smaken wil je in je wijn proeven en welke niet? Als je maar wat aanrommelt, heb je er zomaar smaken in zitten die je niet wilt. En wat er in zit, haal je er niet meer uit. 2024 kán een topjaar worden!

Stan Beurskens columnist
Auteur

Stan Beurskens

Stan Beurskens is eigenaar van Wijndomein St. Martinus, het grootste domein van Nederland. Hij is oenoloog en adviseert wijnboeren in binnen- en buitenland.

Stan staat bekend als een visionair. Hij is niet bang om anders te denken en durft zijn mening te geven. De Limburger heeft zijn heel eigen manier van wijn maken. Door gebruik te maken van nieuwe druivenrassen, innovaties en lef doet hij dat op een duurzame manier.

Terug naar boven