Als bestuurder houd ik me bezig met wijn. Maar in de eerste plaats ben ik toch liefhebber. Daar betrapte ik mezelf weer op toen ik kort geleden langs wijngaarden bij onze oosterburen toerde. De Noord-Europese landen maken steeds mooiere wijnen. Dat gaat overigens niet vanzelf. In onze noordelijke regio hebben wijngaardeniers ook last van extreme omstandigheden door het veranderende klimaat. De late vorst in het voorjaar was voor een aantal domeinen in Limburg en over de grens funest. Nieuwe scheuten kunnen dat niet of onvoldoende compenseren.
Bram van Iterson
Daarnaast heeft het voorjaar en het begin van de zomer nogal wat regen gebracht, ook tijdens de bloei. Het gevolg is een slechte vruchtzetting. De verwachting is dat de oogst niet zo overvloedig zal zijn als in het afgelopen jaar. Ik hoop dat de rest van de zomer en het vroege najaar de wingaardeniers gunstig gezind zijn. Dat compenseert de schade misschien een klein beetje. Nu al zijn de wijnen van sommige domeinen snel uitverkocht. Bij een kleiner aanbod zal dat nog eerder het geval zijn.
Gelukkig zegt de kwantiteit niets over de kwaliteit. Met goede omstandigheden in het verschiet hebben we straks misschien toch nog een mooi product in de fles, dankzij de wijngaardeniers uit Nederland in andere noordelijke wijnregio’s. Ik was in de Pfalz, een mooie omgeving om je vakantie door te brengen. Met een klein gezelschap bezochten we de zuidelijke Weinstrasse. De wijnen waren van prachtige kwaliteit. Elke jaargang had zo z’n eigen kenmerken, of het nu een Ortswein, een 1e Lage of een Grosses Gewächs betrof.
Daar komt bij dat de wijnen heel betaalbaar waren. Kom daar in de Bourgogne maar eens om. Mijn vakantie heeft vaak iets van een wijnreis. Misschien is dat herkenbaar. Ik heb ontdekt dat ik daarvoor niet naar het buitenland hoef. Dit jaar blijf ik in Nederland. Hier zijn meer dan genoeg wijngaarden te vinden. In het voorjaar was ik nog in Zeeland. Nederlandse wijndomein liggen vaak op de mooiste plekjes. Zeeland is een provincie waar het aantal hectares in de wijnbouwsector toeneemt.
En de BOB Schouwen-Duiveland zet de provincie ook steeds meer op de kaart als wijnregio. De komende weken bezoek ik in het kader van mijn vakantie Friesland, Gelderland en ook Limburg. Natuurlijk ben ik vanuit mijn functie erg benieuwd om te horen wat er leeft bij de wijngaardeniers en welke ondersteuningsbehoeften zij hebben. Maar ik ben ook op vakantie voor de beleving, van de prachtige verhalen van de wijngaardeniers tot en met de smaak de wijn. Daarvoor hoef ik geen verre reis te maken naar Duitsland of Frankrijk.
Wijnbeleving vind ik dicht bij huis. En ik verheug me er op om een mooie zomer op 1 september af te sluiten met het eerste Wijnfestival van de Lage Landen, waar ook de keuring van wijnen uit onze regio aan gekoppeld is. Het nieuwe format en de kwaliteit van de ingezonden wijnen maakt me nieuwsgierig. Ik ontdekte de afgelopen jaren dat voor mij de medaillekleur soms niet uitmaakt. Een aantal bronzen of zilveren wijnen waren voor mij goud waard. De keurmeesters proefden de wijnen blind. Maar ja, ik ben geen keurmeester. Ik ben liefhebber.
Bram van Iterson
In zijn vrije tijd is Bram ook nog actief als lid van een gemeentelijke adviesraad voor het sociaal domein en voorzitter van een hogeschool beroepscommissie. De VNWP werd in 2016 opgericht, nadat het Productschap Wijn werd opgeheven. Bram schrijft zijn column op persoonlijke titel en verwoordt niet de visie van de VNWP, tenzij anders aangegeven.
Bram schrijft columns over zijn ervaringen met Nederlandse wijnbouw.
- 13 december 2024Biologische wijnbouw zet je op het verkeerde been
- 06 december 2024Champagne? Nederlandse bubbels moet je hebben!
- 22 november 2024IJswijn uit Zeeland?
- 01 november 2024Zet de revolutie van AI de wijnbouw op z’n kop?
- 25 oktober 2024Serieus in het kwadraat